Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Napinacz i łańcuch rozrządu w Audi A4 B6/B7 1.8T BEX, AVJ

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Masz 2 bary na biegu jałowym? Na jakim jeździsz oleju? Jakie były te obroty jałowe podczas pomiaru i jaka była temp oleju? Przejrzałem kilka tematów na forach naszych i zagranicznych i te 2 bary wydają się mało prawdopodobne przy prawidłowo przeprowadzonym pomiarze.

Edytowane przez Randor

• Odpowiedzi 2,7 tys.
  • Wyświetleń 778,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
4 minuty temu, Randor napisał:

Masz 2 bary na biegu jałowym? Na jakim jeździsz oleju? Jakie były te obroty jałowe podczas pomiaru i jaka była temp oleju? Przejrzałem kilka tematów na forach naszych i zagranicznych i te 2 bary wydają się mało prawdopodobne przy prawidłowo przeprowadzonym pomiarze.

Pewnie silnik przy pomiarach był "niedogrzany" bo i te 4bar przy 2000 też trochę za wysoko wygląda. Jednak nie jest to powód do opisywanych hałasów

Opublikowano

Oczywiście, nie chcę abyś wykonał zdalną naprawę. Jestem rozsądnym człowiekiem i wiem, że nie jest to możliwe :) 

Jak napisałem, chodzi mi o sugestie, podpowiedzi w znalezieniu przyczyny. Chcę po prostu oddać samochód do mechanika z listą Waszych sugestii z którymi on może się zgodzić bądź nie i które będzie można po kolei eliminować.

Co do oleju to jeżdżę na LIQUI MOLY Synthoil High Tech 5W40, a co do temperatury to mechanik powiedział, ze sprawdzali jak wentylator włączył się dwa razy. Oczywiście zapewne nie jeździli samochodem do rozgrzania tylko trzymali na jałowym.

Samochód oddaję do mechanika po 8 lipca i zobaczymy co wymyśli. Oczywiście dam znać.

Jeszcze raz dzięki za odzew.

Pozdrawiam, Darek

Opublikowano

Swoją drogą do kogo dajesz auto?
Jesteś z Łodzi to mogę swoim uchem posłuchać, może coś więcej uda się zobaczyć.

Edytowane przez Emejcz

Opublikowano
3 minuty temu, Emejcz napisał:

Swoją drogą do kogo dajesz auto?
Jesteś z Łodzi to mogę swoim uchem posłuchać, może coś więcej uda się zobaczyć.

A4 zajmuje się chłopak z Ksawerowa. 

Ciśnienie mierzyli mi u Jabłońskiego na Bronowej.

Problem z tym nieszczęsnym słuchaniem jest taki, że słychać tylko na zimnym. Jeśli jesteś z Retkini lub Teofilowa to mogę spróbować podjechać. Dalej nie ma sensu bo i tak nic nie będzie słychać :)

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam,

A czy ktoś podczas wymiany napinacza zwracał uwagę na siteczko na jego dole? To jest chyba miejsce przez które napinacz jest zasilany olejem, skoro pierwszy krokiem w przypadku problemów z napinaczem jest wyczyszczenie smoka i to może trochę pomóc to zapchanie bądź nie zapchanie tego siteczka też powinno mieć wpływ na pracę napinacza? ?

Opublikowano

:) Dobrze kombinujesz. Sprawdzamy to jednak po wyjęciu napinacza. Jednak problem polega na tym, że w tym sitku ZAWSZE jest czysto... Usmażone duże kawałki zanieczyszczeń zostają na "screenie" smoka pompy powodując coś w rodzaju "obturacyjnej choroby ssania pompy" pompa nawet sprawna "usiłuje łapać oddech i zasysać" jednak przytkane sitko nie pozwala jej "oddychać" w efekcie pompa nie wytwarza ciśnienia już na tym etapie... Resztę brudów wychwyci oczywiście filtr jednak to już jest "musztarda po obiedzie"  Dlatego wspomniane przez Ciebie sitko jest czyste a ciśnienia w silniku dotkniętym OIL SLUDGE - po prostu NI- MA...

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

witam moze znajde tutaj odrobine pomocy.. bo juz rozkładam rece, silnik AWT, po wymianie lancucha i napinacza(objawem było stukanie na zimnym, rozgrzanym ciągłe i auto traciło na mocy) przejechane 50km, klekot 15 sekund na zimnym po nocnym dlugim postoju tak jak i przed wymiana, w ciagu dnia cisza, na rozgrzanym cisza, na jałowym i podczas jazdy cisza. auto ma moc, żadna kontrolka sie nie świeci. Dodatkowo wczoraj po dlugim postoju nocnym, rano odpalajac w kabinie slyszalem świst/szelest/krecenie wirnika nie wiem jak to opisac, cichy świst, slyszalny tylko z kabiny, w silniku nasluchiwalem i cisza.
filmik nie autorski, ale identycznie przez 15-16 sekund mam 

.

Opublikowano

Kolego, nie wiem jak innym, ale mi to wcale nie brzmi na napinacz i niewykluczone, że wymiana napinacza nie była u ciebie uzasadniona. 
Bardziej brzmi to jak jakas rolka - np. alternatora.

Zdejmij pasek wielorowkowy i uruchom silnik na zimnym i zobacz czy jest cisza.

Opublikowano
18 minut temu, Emejcz napisał:

Kolego, nie wiem jak innym, ale mi to wcale nie brzmi na napinacz i niewykluczone, że wymiana napinacza nie była u ciebie uzasadniona. 
Bardziej brzmi to jak jakas rolka - np. alternatora.

Zdejmij pasek wielorowkowy i uruchom silnik na zimnym i zobacz czy jest cisza.

dzięki bogu za odpowiedz, moze w koncu wyjasnie ten temat, dzieki za rade obadam i w razie co dam znac.. w koncu jakas inna diagnoza od kogos.. bo miesiąc przeokropny, 2 tysiace włozone, jednego sie pozbyłem to cos sie pojawiło znowu.

Opublikowano

dodam ze dzwięk dochodzi z lewej strony silnika z tyłu bynajmniej tak jak nasluc**je.

Opublikowano

Odłącz pompę SAI i sprawdź. Na tym filmiku to też prędzej dźwięk od tego zjebanego wynalazku, dodatkowo jeszcze najprawdopodobniej hałasuje combi zawór.

Edytowane przez przem8

Opublikowano
11 minut temu, przem8 napisał:

Odłącz pompę SAI i sprawdź. Na tym filmiku to też prędzej dźwięk od tego zjebanego wynalazku, dodatkowo jeszcze najprawdopodobniej hałasuje combi zawór.

w sprawach mechanicznych nie jestem az tak zaawansowany, mozna rzec ''laik''  gdzie znajde tą pompe? kombi zaworek masz na mysli ten z lewej strony pod osłoną podciśnienia?

Opublikowano

Wpisz sobie pompa SAI w google i wyskoczy. Można wyjąć przekaźnik ale nie wiem dokładnie który, lub odpiąć wtyczkę bezpośrednio przy tej "suszarce". Dostęp od spodu, z lewej strony stojąc przed autem. Ten zawór jest z tyłu głowicy.

Edytowane przez przem8

Opublikowano

ok bede kombinowal jutro bo zaraz do roboty niestety, grożą temu jakies grozne skutki odpalajac codziennie po nocy z tym piszczeniem 15-20sekundowym?

Opublikowano
Godzinę temu, ziel12 napisał:

ok bede kombinowal jutro bo zaraz do roboty niestety, grożą temu jakies grozne skutki odpalajac codziennie po nocy z tym piszczeniem 15-20sekundowym?

Jeśli to od SAI to nie.

Opublikowano

Dziwna sprawa bo teraz po powrocie z pracy wsluchalem sie kiedy to nastepuje, otoz zapalilem silnik pochodzil okolo 5-8 sekund normalnie cicho, a po uplywie tego 20 sekundowy dzwiek z filmiku wyzej.

Opublikowano

.

Edytowane przez Randor

Opublikowano

Znowu ja! :D
Wymieniłem u siebie w BFB napinacz na taki zwykły, komplet swag z łańcuchem. Oczywiście błąd na desce o odpiętej wtyczce. Pojeździłem tak od 1 czerwca do przedwczoraj wszystko bez najmniejszych problemów poza tym checkiem. 
Postanowiłem że uda mi się to samemu wyłączyć, trochę studiowania. Pobrałem softa przez OBD i do dzieła, zmieniłem dwie mapy i wyłączyłem obsługę N205, wgranie i bangla, zadowolony że udało się, ALE..
Ale minęły 2 dni i dziś wyskoczył błąd

16396 - Bank 1: Camshaft A (Intake) P0012 - 001 - Advance Setpoint not Reached (Over-Retarded) - MIL ON

Jutro sprawdzę ciśnienie i wrzuce ori soft i zobaczę czy wróci stary błąd a tego się pozbędę :) 

Czy ktoś z doświadczonych podpowie co z tym zrobić ? 

Opublikowano

Panowie dotarła do mnie paczka z nowym oryginalnym napinaczem. Czy według Was jego stan kwalifikuje go do odesłania i żądania wymiany na inny? Chodzi o rysy i wgniecenia na płaszczyźnie gdzie przylega uszczelka. Po montażu nie będzie mi nic podciekało?

IMG_20190817_200207.jpg

Wrzucam jeszcze foto sitka starego napinacza. Nalot 290tys. Napinacz raczej seryjny bo wyprodukowany w 99r.

IMG_20190818_101156.jpg

Edytowane przez Randor