Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Ile gazu pala wasze audi 2.8 ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ogólnie powiedział, że instalacja jest na dobrych podzespołach poza wtryskami, które są właśnie jedne z tańszych...Jakieś czerwone, właśnie chyba valteca.

Opublikowano

Miałem Valtki właśnie czerwone i nigdy więcej tego ścierwa :facepalm: Reduktor też jakaś katastrofa była więc nie miało to prawa sensownie jeździć... Teraz jest KME GOLD + BARRACUDY wyczyszczona przepustnica, zaktualizowany sterownik, zestrojone wszystko zestrojone przez kumpla i hula aż miło :)

Opublikowano

Chyba sprawa spalania wyjaśniła się...a przynajmniej mam taką nadzieje. Dziś podłączyłem PolskiegoVaga i pokazał mi takie oto błędy :http://www.iv.pl/images/61953336686735374991.jpg

Najprawdopodobniej uwalone są sondy ... jak mam rozumieć są tutaj dwie tak ? Czy jedna sonda różni się od drugiej ? Czy jest problem z wymianą ich ?

Edytowane przez RAIZOR

Opublikowano

Niech Ci najpierw gazownik dobrze Valteki sprawdzi - najlepiej na stole bo u mnie wtryski lały i dlatego sondy źle chodzily. Co prawda jedna byla uwalona ale druga byla dobra a winą zlych wskazań byly wtryski... Jeszcze co najlepsze magik ktory montowal gaz na odwrót wpiął sygnał od sond! Prawa czytała lewą stronę i na odwrót! Powodzenia

Opublikowano

U mnie przy błędzie 16518 przyczyną była padnięta sonda ale - ściągnij VCDS Lite i nim sprawdź błędy.

Najlepiej zrób logi i zobacz jak te sondy pracują w czasie rozgrzewania , i potem podczas jazdy jak i na jałowym - napięcie powinno falować , a błędy wskazują na to że nie pracują ale...... jest to błąd sporadyczny czyli pojawia się czasami w określonych warunkach , jeśli masz podpięte sondy do sterownika gazowego to może tutaj szukać przyczyny

Wtyczki do sond ( powinny być czarne ) masz na ścianie grodziowej , od banku 1 są widoczne po otwarciu maski , od baku 2 są widoczne po odkręceniu zbiorniczka wyrównawczego ( trzy śrubki ) . Same sondy są trudno dostrzegalne , ale znajdują się zaraz za głowicami.

Edytowane przez Banan

Opublikowano

Dzieki wielkie za odpowiedź. Czy tym vcds lite zrobie live działania sond?

Edit: podjechałem do gościa na kompa. podłączył ,posprawdzał stwierdził, że sondy działają jak należy i powiedział żebym nauczył się jeździć autem z dużym silnikiem albo sprawdził jeszcze dokładnie instalacje gazową.

Edytowane przez RAIZOR

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Coś mało wam pali :eusathink: Mi, quattro, 193km, manual, przy jeździe do szkoły ok. 17km 90% trasa 5-10% miasto pali od 14 do 15.5, przy bardzo ciężkim bucie ale nie przekraczając 110km/h. :decayed:

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

moj 2.8 193 km jazda mieszana 15l raz przy bardzo spokojnej jezdzie udalo sie na 13l zejsc

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Audi 2.8 AAH Q sedan 4 gen LPG średnia z 15 miesiecy ok 18kkm

miasto 66% trasa 34%
lpg 14.39 l/100km = 35.45 PLN/100km
benzyna: 1.28 l/100km = 7.19 PLN/100km

suma:
15.57 litrów paliwa/100km = 42,64 PLN/100km

różnica w spalaniu trasa/miasto 0,63litra więc ok. 13,8 w trasie

Edytowane przez Siru

• 9 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam,

Moje 2.8 Quattro Tiptronic na kołach 215/45/R17 spala w trasie Opole - Łódź około 11-13 L w 3 osoby z bagażami. Miasto niestety przy cieżkiej nodze i krótkich dystansach ok 18-20 L. Raz udało mi się zejść na trasie przy spokojnej jeździe do około 10 L. Średnie spalania z Fuelio z 17 000 km to 14,1 LPG. Nienajgorzej, biorąc pod uwage fakt, że miałem problem z parownikiem.

Opublikowano

Wczoraj trasa 240km do Bielska i z powrotem , w tym może 60km ekspresówki w dwie strony, reszta kiepska nawierzchnia - wyszło 13l/100km :)

• 1 rok później...
Opublikowano

2.8 ACK quattro sedan rocznik 97

Spalanie mieszane trasa-miasto bądź sprawne poruszanie się po mieście lecz z możliwie stałą prędkością ok 14l

Trasa prędkość 80/120 stała ok 11l

Trasa prędkość 160 stała ok 13l

Miasto, zmiana biegów poniżej 3k obrotów(do 100km/h) 15(czasem 16)l

Agresywna jazda ciągła do 21-22l

Oczywiście mówimy o spalaniu gazu

Opublikowano

Ok. 11,5 gazu, 50% miasto 50% trasa :)

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Kurcze to tego LPG pali praktycznei tyle co beny...

Opublikowano

Miałem kiedyś AAH Quattro

-trasa 12-13l

-miasto 16-17l

-ciągła jazda z prędkością ponad 200km/h średnio 19l

Opublikowano
8 godzin temu, demoniszcze napisał:

Kurcze to tego LPG pali praktycznei tyle co beny...

Co Ty byś chciał, żeby za połowe niższą cenę, auto paliło jeszcze do tego mniej paliwa? No bez jaj... Zapoznaj się z podstawową wiedzą nt LPG- chociażby taką że jest o około 20% mniej kaloryczny od benzyny, więc trzeba podać go ok 20% więcej żeby osiągnąć takie same parametry. To są kwestie ELEMENTARNE.

Wracając do tematu, samochód z podpisu <<<

100% miasto w tym korki, 7km w jedną stronę, powrót po 8h- 18/100

100% miasto, ale 12km w jedną stronę i mniej korków - 16/100

Wyjazd Lbn-Wwa-Lbn, 360km, średnia nieco poniżej 12/100 nawet- trochę miasta, łącznie koło 80km z prędkościami 130-140, reszta koło 100km/h

Lbn-Krk przez Rzeszów i autostradą, bodajże koło 14,5-15/100 średnio, ale na autostradzie 150+ z włączoną klimą non stop 

Zawsze jeden kierowca, zawsze ciężka noga, żadnego PSJ :D W samochodzie instalacją pod ca 250KM i dosyć bogato strojona, żeby nigdy nie było ubogiej mieszanki. Idę o zakład że kto inny urwie z tych wyników lekką ręką 1L/100km.

Opublikowano
20 godzin temu, wojtek_lbn napisał:

Co Ty byś chciał, żeby za połowe niższą cenę, auto paliło jeszcze do tego mniej paliwa? No bez jaj... Zapoznaj się z podstawową wiedzą nt LPG- chociażby taką że jest o około 20% mniej kaloryczny od benzyny, więc trzeba podać go ok 20% więcej żeby osiągnąć takie same parametry. To są kwestie ELEMENTARNE.

Wracając do tematu, samochód z podpisu <<<

100% miasto w tym korki, 7km w jedną stronę, powrót po 8h- 18/100

100% miasto, ale 12km w jedną stronę i mniej korków - 16/100

Wyjazd Lbn-Wwa-Lbn, 360km, średnia nieco poniżej 12/100 nawet- trochę miasta, łącznie koło 80km z prędkościami 130-140, reszta koło 100km/h

Lbn-Krk przez Rzeszów i autostradą, bodajże koło 14,5-15/100 średnio, ale na autostradzie 150+ z włączoną klimą non stop 

Zawsze jeden kierowca, zawsze ciężka noga, żadnego PSJ :D W samochodzie instalacją pod ca 250KM i dosyć bogato strojona, żeby nigdy nie było ubogiej mieszanki. Idę o zakład że kto inny urwie z tych wyników lekką ręką 1L/100km.

Wyluzuj, ja napisałem to w kontekście że fajnie :)  że warto założyć instalacje za 4200 zł bo zwróci się po 15 tys ;)

Edytowane przez demoniszcze

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano

Siema, co do spalania to:

Miasto (100% od zimnego startu itp) = 13/15 LPG na spokojnie, 16/20max na bucie :)

Trasa do 110 km/h = 9/10 LPG, 140-160 12/14 LPG 160/240(na autobanie) 15/16L.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Quattro+tiptronic. 

W mieście 19-23L . Właśnie czytam wasze spalania to mnie to dziwi strasznie. W czym może być problem . Instalacja Stag300 posiadam ją od sierpnia. Za każdym razem mój gazowik po podłączeniu pod kompa mówi że wszystko jest okej. Nie mam nerwów do tego... pomocy :D

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Mam taki sam zestaw kolego (Quattro+TipTronic)  i Ci powiem ze jestem w szoku :o 

U mnie wygląda to tak:

MIASTO, przy mojej żwawej jeździe - 15 litrów

TRASA, średnia prędkość 140km/h  - 11 litrów

Edytowane przez Domis95