Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Budujesz/remontujesz dom lub mieszkanie? Tutaj możesz zadać pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ręcznie z pędzla

pędzlem cały dach... no, no, gratuluję wytrwałości ;)

Zwykła szczota dekarska i jedziesz. Nie wiem jaki masz duży ten dach ale jedna styknie na nie więcej jak 20m2 dachu także kilka trzeba kupić

Pędzel miałem na myśli dużą szczotę :P raczej nie zabierałbym się za malowanie tego pędzelkiem od farbek plakatowych :decayed:

Dzięki za pomoc

Edytowane przez Deko

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Panowie, takie pytanko mam. Czym wykończyć elewację w budynku mieszkalnym położonym w bliskim sąsiedztwie lasu iglastego ? Częściowo jest położona szalówka drewniana impregnowana, a częściowo jest styropian pokryty klejem. I tą drugą część trzeba wykończyć. Obawiam się, że struktura typu baranek, czy kornik będzie o tyle niedobra, że za 2-3 lata obrośnie zielonym syfem, który wiatr nagoni z pobliskiego lasu. Dzisiaj na rynku są też jakieś wykończenia silikonowe stosowane...... Może ktoś przerabiał temat i chciałby podzielić się informacjami ?

Opublikowano

Tynk silikonowy,bedzie ok lub taniej, farba silikonowa.. Pozdrawiam.

tąpniete z LG g3

Opublikowano

Silikonowe pokrycie. Potem mycie karcherem jak trzeba.

Opublikowano

Panowie, dzięki wielkie za odpowiedzi. Coś konkretniej ? Którego z producentów tych silikonowych polecacie ?

Opublikowano

Ceresit, 5lat gwarancji.

A najlepszy baumit.

tąpniete z LG g3

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Panowie, a czy ktoś może z Was, mieszka, będzie mieszkał, albo ma jakieś większe pojęcie w temacie domów szkieletowych? Narazie rozglądamy się z żoną za działką, ale już myślę w jakiej technologi stawiać dom, Na korzyść szkieletówki przemawia, poza innymi rzeczami, szybkość budowy co jest dla mnie istotne. Może ma ktoś namiary na jakąś sprawdzoną firmę?

Opublikowano

U mnie jest jeden wybudowany w tej technologii. Z założenia tania alternatywa dla tradycyjnego budownictwa murowanego jakie u nas panuje, w rzeczywistości jedynym ale KORONNYM argumentem jest faktycznie szybkość budowy.

4mce od wytyczenia geodety stał już gotowy dom, wprowadzili się po kolejnych 2 jak połozyli wszelkie instalacje, płytki, gipsy, malowania a i tak z miesiac to na meble czekali. Ale faktycznie pół roku od wbicia szpadla do zamieszkania, jak się spręży ekipa i inwestor w 4m-ce.

Z tym że to nie tak ze dzisiaj pójdziesz, pokażesz palcem że chcesz to i adres działki a za 4m-ce się wprowadzisz bo drugie tyle czasu przynajmniej trwa przygotowanie i montaż komponentów. W zasadzie mogą ci zbudować w tej technologii każdy projekt jaki im wskażesz ale potrzeba trochę czasu na adaptacje i potem na samo wykonanie komponentów z jakich potem złożą ci dom na działce. No i wolne terminy bo przeważnie z pół roku się czeka za firmą, za terminem. Jak budujesz pierwszy w okolicy to się bardzo sprężają bo to dla nich jest reklama. Jeden podpatrzy, drugi i potem przez parę lat co rusz stawiają w okolicy kolejny.

Wewnątrz nie poznasz że to szkieletówka, z zewnątrz podobnie, wygląda jak wszystkie inne okoliczne. Tylko akustyka w środku inna - wiadomo.

Kryli blachą, można dachówką.

Klasyczna kotłownia na eko-groszek, technologia zabezpieczenia anty-ogniowego taka że prędzej podpalisz tradycyjny murowany jak to bo tam wszędzie kpl niepalna wełna.

Ale jak liczył z kimś tam co ten sam projekt murowany stawiali - do tysiąca złotych identyczne koszty.

No... szkieletówka ma jeszcze jedną zaletę - na dobrą sprawę możesz go budować na nieuzbrojonej w media działce bo ani prądu ani wody do budowy nei potrzeba.

Beton na wylewkę tyle co gruchy wylały, reszta prac na niewielkim agregacie prądotwórczym szła. Tyle żeby aku naładować. I przez to sie zdecydował. Jak był na etapie wykańczania domu i meblowania dopiero mu podpięli przyłącze energetyczne, wodę miesiąc później.

Murowanego bez "mediów" nie ruszysz bo na te stropy potem, wieńce itp to kilometry sześcienne wody lać trzeba a potem to 2-3 lata schnie) albo grzyb wyłazi :)

Edytowane przez Piasek80

Opublikowano

Nie no zdaje sobie sprawę, że w tydzień czy miesiąc nie załatwię wszystkiego. Bardziej zależy mi na rzetelnych opiniach kto ma taki dom bądź wie jak sie sprawdza w praktyce. O samej technologi też coś wiem co i jak. Generalnie najważniejsze jest drewno i sposób poskładania tego do kupy, dlatego sprawdzone namiary na jakieś firmy mile widziane :) Nie liczę i nie nastawiam się na to, że zrobię to połowę taniej niż murowany, ale solidnie.

Edytowane przez Pjotras

Opublikowano

Witam, czy ktoś z kolegów orientuję się czym najlepiej uzupełnić szczeliny lub ubytki w murku betonowym koło domu ? Ktoś mi doradził klej do płytek lub do styropianu czy siatki do ocieplenia ścian budynku na zewnątrz ?

Opublikowano

Ja caly murek oblozylem siatka + klej do styropianu / zatapiania siatki. Na koniec mam to pomalowane ma szaro podkladem jaki daje sie pod tynk na elewacje

Opublikowano

Ceresit, 5lat gwarancji.

A najlepszy baumit.

tąpniete z LG g3

ja na wszystkie budynki dałem tynk silikonowy Caparol i jest OK

wczoraj ekipa skończyła mi elewację w domu i dali ciała z ilością tynku

jak ktoś jest zainteresowany to zapraszam do działu sprzedam , oczywiście cena Okazyjna ..

Opublikowano

Ceresit, 5lat gwarancji.

A najlepszy baumit.

tąpniete z LG g3

jak ktoś jest zainteresowany to zapraszam do działu sprzedam , oczywiście cena Okazyjna ..

Jle zostalo wiader i jaki kolor?

tąpniete z LG g3

Opublikowano

Ceresit, 5lat gwarancji.

A najlepszy baumit.

tąpniete z LG g3

Jle zostalo wiader i jaki kolor?

tąpniete z LG g3

wiader oryginalnie zamkniętych 8

plus gratis 1 zachętę ( brak jest z 1,5 kg)

ekipa zamówiła wg zużycia producenta, niby 3 kg na m2

a wyszło z 2,6 kg na m2

kolor to havanna 15

oddam za Pol ceny to nawet po malowaniu farba silikonowa wyjdzie taniej niż dorabiany tynk

rok produkcj czerwiec 2016

mogę jutro podesłać foto elewacji w tym kolorze

Opublikowano

Ups kolor nie taki, ale dziekuje.

tąpniete z LG g3

Opublikowano

Ups kolor nie taki, ale dziekuje.

tąpniete z LG g3

ok spoko

mam klienta ,ale za pól darmo nie oddam

robi elewacje na szaro i ma zamiar pomalować farba tynk

tylko ze daje mi 60 zł za wiadro

jak nie sprzedam w ciągu 2 tygodni to pójdzie do niego

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Siema

BOSCH PFS 5000 E

warto kupic taki sprzęt do malowania? wkurzaja mnie łączenia wałka jak robię u klientów malowanie.
jeśli nie to polećcie coś czym malujecie. kwoty do max 1500 za zestaw do malowania

Opublikowano

Hej co do wałków to kup dobre wałki. Polecam ANZA kiedyś były w casto ale nie wiem czy dalej mają w ofercie. po dobrym rozprowadzeniu nie widać nic.

Malowanie natryskowe fajna rzecz sam maluje często Wagnerem ProjectPro 117 i robi robotę, nie jest to sprzęt profesjonalny ale daje rade. Problem z nim taki że tracisz dużo czasu na oklejanie bo musisz okleić wszystko i to porządnie a malowanie to 2x po 5 minut i 30 minut mycia :decayed: .

Kiedyś w casto widziałem na prezentacji Wagner Wallperfect565 i fajnie to wyglądało. Z tym Boschem nie miałem nic wspólnego nie doradzę. Kiedyś bawiłem się pistoletem malarski z Lidla i to nie malowało tylko pluło farbą więc przed zakupem fajnie by było takie cudo wypróbować.

Edytowane przez sagakama

Opublikowano

Cześć. Zdaję sobie sprawę że oklejania i przygotowywania jest dużo. W poprzedniej firmie malowałem natryskowo ale sprzęt z górnej półki więc na droższy nie chcę sobie pozwolić. Są plusy malowania natryskowegonp takie: nie będzie się nawijała farba z gładzią na wałek jak będzie słabe podłoże. Miałem tak ostatnio. Inaczej sprawa wygląda jak jest stabilne podłoże i maluje się wałkiem raz za razem warstwę farby to wtedy nie widać łączeń wałka po wyschnięciu wzdłuż sciany.

Mam coś do porównania

http://www.castorama.pl/catalog/product_compare/

Szkoda że nie można jeszcze boscha porównać z tymi dwoma urządzeniami.

Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

W linku nic nie ma.

Najgorsze co się może wydarzyć to nawijanie gładzi na wałek.