Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Budujesz/remontujesz dom lub mieszkanie? Tutaj możesz zadać pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dlatego mówię że to że w projekcie jest balkon nie znaczy że trzeba go robić można zrezygnować z niego

zamiast balkonu można zrobić tak moim zdaniem lepiej to wygląda

img_2433.jpg

i nie chodzi mi o rusztowanie hehe

Opublikowano

Co sądzicie o tym projekcie?

http://z500.pl/projekt/848/Z321,klasyczny-dom-parterowy-z-dachem-kopertowym-4-pokojami-oraz-duzym-salonem.html

Czy te duże okna mogę mieć wpływ na ciepło w domu? Będzie uciekało ciepło? Kolega ktory budował w tamtym roku dom radzi, żeby takie okna wybić sobie z głowy...

Edytowane przez cylit

Opublikowano

witam budowlancow ! panowie remontuje lazienke i pytanko mam. bede zakladal prysznic caly ze szkla a dol bedzie w kafelkach. odplyw bedzie obok kratka metalowa. natrysk bedzie deszczownica. czy musze zakladac jakies uziemienie? dodam ze posiadam w domu przeplywomierz 21 KW. podlaczonony pod sile. moze ktos zna sie na tym byl bym wdzieczny za pomocpozdrawiam

Opublikowano

a kto mi każe taką barierkę tam pakować

najpierw piszesz

nie ma co dziadować.

a teraz chcesz tam deski przykręcać ? Najtaniej będzie z tych po szalowaniu :)

Dach jest droższy wielospadowy wiadomo ale dom przynajmniej nie wygląda jak stodoła

kwestia gustu, rozmowa idzie o tym co taniej a nie co ładniej wygląda. Ładniej wygląda 4-spadowy i też taki mam, a że jest 40% droższy od 2-spadowego to już inna kwestia. Ale jest ładniej.

Piszesz o jakichś kamieniach naturalnych

nie - o godzinach żmudnego rzeźbienia majstra który to kładł będzie a ty żeś się uczepił tego. Znowu się gubisz w zeznaniach, najpierw o dziadowaniu a teraz o najtańszym badziewiu z castoramy

Co do okien na dachu uchylasz je sobie jak pada śnieg lub deszcz ?

za każdym razem kiedy jest potrzeba, a generalnie przez większość część roku i tak jest rozszczelnione. Tam są specjalne fartuchy ochronne a poza tym okno dołem otwiera się na zewnątrz - nie ma możliwości aby z szyby naleciało do wewnątrz budynku. Z węża byś musiał nalać albo zacinać od tej strony ale w takich warunkach to i normalnego okna czy drzwi nie otworzysz.

Z tym garażem nie wiem dlaczego się uparłeś twierdzisz że taniej zrobisz osobny wolnostojący garaż na dwa stanowiska ? niż w bryle ?

bo osobno wolnostojący wykonany z drewna nie wymaga żadnych pozwoleń itp to raz, a że wyjdzie taniej to sobie możesz sprawdzić w necie po ile i jakie chodzą i tylko stwierdzam fakt że będzie dużo taniej. Chcesz ogrzewany w bryle domu - a buduj, przecież nie za moje stawiał będziesz.

U mnie na osiedlu jeden z sąsiadów sobie coś takiego postawił... Przepiękny majstersztyk wykonany z drewna, kryty dachówką tą samą co dom, ten sam kształt dachu. 2-stanowiskowy + zamykana szopa na rowery, sprzęt ogrodowy, narzędzia, itp i od razu z wydzielonym miejscem na grill (murowany postawił) i ogromnym składem drewna kominkowego. Ściany dookoła ażurowe, podobnie podnoszone drzwi wjazdowe dla samochodów i na poddaszu dzieciarnia ma "domek" do zabawy ze schodami itp. Świetne grilowisko na nasiadówy bez względu na pogodę, w grudniu sobie siedzieliśmy na piwku, grill jak się nagrzeje to daje jak piec kaflowy, ściany osłaniały od wiatrów i przewiewów. Wszystko wykonał z tego co zostało mu po budowie, parę rzeczy dostał jak tam komu jedna belka została a szkoda na ogień było, dokupił materiałów łącznie za ok 3,5 tyś zł + samodzielne wykonanie (a żaden z niego stolarz) 2,5m-ca budował popołudniami. Coś w ten deseń tylko kryte dachówką, też z małymi okienkami dachowymi
http://c.wrzuta.pl/wi1184/e89556610009d70d519299c3

Patrzmy tylko na koszt wybudowania domu w SSZ

to żadne odniesienie bo do zamieszkania się nie nadaje. Żebyś mógł zamieszkać musisz mieć przynajmniej jedną łazienkę zrobioną, wszelkie instalacje i odbiory, coś na kształt kuchni i podłogi przynajmniej tam gdzie egzystujesz aby się nie kurzyło z posadzek. Od SSZ do stanu wykończonego (czyli wnosimy meble) to jeszcze kilkadziesiąt do stu tysięcy złotych - zależy od metrażu chaty - dzieli. A tego już żadne kosztorysy przy projektach nie podają. Dlatego tak duże rozbieżności są między tym co podają w kosztorysie a tym gdzie kończą się pieniądze z kredytu. Generalnie można przyjąć że do pierwotnej wyceny kosztorysowej dodajemy 30% + VAT i do jest dopiero stan "pod klucz" czyli można żyć tyle że śpisz na materacu na podłodze - ale na podłodze a nie na betonowej posadzce. Łazienki są zrobione i jest na czym ugotować posiłek. Ale mebli żadnych (nie licząc starych jakie mieliśmy) a z sufitów wiszą żarówki na kablach, cała reszta "życia" w kartonach pod ścianami.

I tylko od nas zależy czy uda się urwać na niepotrzebnych rzeczach te dodatkowe 30% a może nawet jeszcze coś z pierwotnego kosztorysu jak się dokona kilku zmian.

A ci co chcą niech budują garaże, piętra itp. No kto komu zabroni.

Co sądzicie o tym projekcie?

bardzo fajny projekt

Kolega ktory budował w tamtym roku dom radzi, żeby takie okna wybić sobie z głowy...

etam, trzeba będzie trochę dołożyć do pakietu 3-szybowego i lepszego profilu ale to nie jakiś dramat.

Tutaj jest dopiero szkła
dcp317b_og1_gk2.jpg

wbrew pozorom większy z tym problem latem niż zimą. Dobre okno 10-12 lat spełnia swoje zadanie, chociaż z każdym rokiem jego Lambda rośnie

Opublikowano

Kolego Piasek80

mam pytania :

Interesuje mnie "stodoła" czyli prostokąt lub kwadrat dach dwuspadowy,parter z poddaszem użytkowym, zależy mi na dużej przestrzeni na dole tzn salon ok 30m2+ kuchnia otwarta tak aby wszystko miało około 40-45m@ im większy open space tym lepiej, na dole max jeszcze kibelek ( garaż+kotłownia) góra z racji dużej powierzchni parteru będzie sama w sobie duża :)

jakie projekty byś polecił - nie interesują mnie balkony, tarasy bez udziwnień - coś z Archona polecisz ? bo jakoś te do mnie najbardziej przemawiają.

oto moje typy - ten ostatni jak dla mnie ok ale bez tych wybrzuszeń na poddaszu, nie upieram się chodzi o prostą bryłę z tym co opisałem.

Będę Ci wdzięczny jak odpiszesz.

ps: szukam ekipy, która to postawi od A-Z

http://archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-w-zurawkach-ver-2-m22b1f7488fb4b

http://archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-w-poziomkach-6-m52fb828ef01f7

http://archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-w-akantach-2-ma1a218245767c

http://archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-w-pieknotkach-m4fe47b5417c5a

http://archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-pod-liczi-ver-2-mb861f7053c5a5

Opublikowano

kwestia gustu, rozmowa idzie o tym co taniej a nie co ładniej wygląda. Ładniej wygląda 4-spadowy i też taki mam, a że jest 40% droższy od 2-spadowego to już inna kwestia. Ale jest ładniej.

Jak ze wszystkim kwestia gustu...Akurat dach dwuspadowy jak w stodole dla mnie jest zdecydowanie ładniejszy niż czterospadowy. Poza tym bardziej praktyczny i tak jak pisałeś tańszy ale nie aż o 40 %... Tak na marginesie, czterospadowy ciężko wentylować...ale o tym już chyba kiedyś dyskutowaliśmy...

Opublikowano

panowie mam pytanie do kogos kto zna sie na elekrtyce.zamontowalem wlacznik swiatla z lampka i ledy na suficie teraz sie lekko swieca kiedy wlacznik jest w pozycji swiatla zgaszonego.fajny jest tego efekt takie "gwiazdy na suficie w nocy" tylko interesuje mnie ile to pradu ciagnie skoro pali sie caly czas takim lekkim swiatlem.???

Opublikowano

Miszka82

Ten w poziomkach 6 jest w miarę prosty tylko garaż do powiększenia. 20m kw to garaż pod Fiata Pandę a nie pod sporego sedana. Dostawisz jakis regał, ze 2 rowery i przy każdej wysiadce walisz drzwiami

Opublikowano

bo osobno wolnostojący wykonany z drewna nie wymaga żadnych pozwoleń itp to raz, a że wyjdzie taniej to sobie możesz sprawdzić w necie po ile i jakie chodzą i tylko stwierdzam fakt że będzie dużo taniej. Chcesz ogrzewany w bryle domu - a buduj, przecież nie za moje stawiał będziesz.

U mnie na osiedlu jeden z sąsiadów sobie coś takiego postawił... Przepiękny majstersztyk wykonany z drewna, kryty dachówką tą samą co dom, ten sam kształt dachu. 2-stanowiskowy + zamykana szopa na rowery, sprzęt ogrodowy, narzędzia, itp i od razu z wydzielonym miejscem na grill (murowany postawił) i ogromnym składem drewna kominkowego. Ściany dookoła ażurowe, podobnie podnoszone drzwi wjazdowe dla samochodów i na poddaszu dzieciarnia ma "domek" do zabawy ze schodami itp. Świetne grilowisko na nasiadówy bez względu na pogodę, w grudniu sobie siedzieliśmy na piwku, grill jak się nagrzeje to daje jak piec kaflowy, ściany osłaniały od wiatrów i przewiewów. Wszystko wykonał z tego co zostało mu po budowie, parę rzeczy dostał jak tam komu jedna belka została a szkoda na ogień było, dokupił materiałów łącznie za ok 3,5 tyś zł + samodzielne wykonanie (a żaden z niego stolarz) 2,5m-ca budował popołudniami. Coś w ten deseń tylko kryte dachówką, też z małymi okienkami dachowymi
http://c.wrzuta.pl/w...009d70d519299c3

Kolego napisałem wyraźnie że chodzi mi o garaż murowany, a nie z desek które zostały po budowie i lepienie z tych materiałów. Ja twierdzę że taki garaż wcale taniej nie wyjdzie niż taki już zaprojektowany w bryle.

to żadne odniesienie bo do zamieszkania się nie nadaje. Żebyś mógł zamieszkać musisz mieć przynajmniej jedną łazienkę zrobioną, wszelkie instalacje i odbiory, coś na kształt kuchni i podłogi przynajmniej tam gdzie egzystujesz aby się nie kurzyło z posadzek. Od SSZ do stanu wykończonego (czyli wnosimy meble) to jeszcze kilkadziesiąt do stu tysięcy złotych - zależy od metrażu chaty - dzieli. A tego już żadne kosztorysy przy projektach nie podają. Dlatego tak duże rozbieżności są między tym co podają w kosztorysie a tym gdzie kończą się pieniądze z kredytu. Generalnie można przyjąć że do pierwotnej wyceny kosztorysowej dodajemy 30% + VAT i do jest dopiero stan "pod klucz" czyli można żyć tyle że śpisz na materacu na podłodze - ale na podłodze a nie na betonowej posadzce. Łazienki są zrobione i jest na czym ugotować posiłek. Ale mebli żadnych (nie licząc starych jakie mieliśmy) a z sufitów wiszą żarówki na kablach, cała reszta "życia" w kartonach pod ścianami.

I tylko od nas zależy czy uda się urwać na niepotrzebnych rzeczach te dodatkowe 30% a może nawet jeszcze coś z pierwotnego kosztorysu jak się dokona kilku zmian.

A ci co chcą niech budują garaże, piętra itp. No kto komu zabroni.

Stan gotowy takiej "stodoły" może być dużo większy niż takiego domu jak ja pokazałem. Chodzi tylko o to że można użyć różnych materiałów tak jak sam pisałeś płytek przeciętnych (bez dziadowania) za 50zł m2 i płytek za 300zł m2 to samo tyczy się innych materiałów. Okien dwu komorowych lub więcej komór okna duże narożne itp itd Można mieć drzwi wejściowe za 3tyś a można za 12tyś

Wracając do parterówki gdybym miał taką stawiać to zdecydowałbym się 100% na projekt indywidualny.

Opublikowano

Miszka82

Ten w poziomkach 6 jest w miarę prosty tylko garaż do powiększenia. 20m kw to garaż pod Fiata Pandę a nie pod sporego sedana. Dostawisz jakis regał, ze 2 rowery i przy każdej wysiadce walisz drzwiami

20mkw. to nie 16 czy nawet 15.5 jakie czasami proponują :)

Żeby nie "walić" drzwiami to trzeba parkować 1 samochód w 2-stanowiskowym garażu.

Opublikowano

Tylko z tych 20tu jak dostawisz tylko po jednej stronie regał głęboki na 50cm, z drugiej coś podobnego + 2 rowery a z przodu jakies koła zimowe, itp i robi się 15m kw.

Garaż w domu choćby nie wiem jak zorganizowani byli jego mieszkańcy prędzej czy później i tak robi się graciarnią i składnicą wszystkiego włącznie z kartonami ozdób świątecznych, kuwetami dla kota, posłaniem dla psa i garnka z zupą bo do lodówki nie wszedł.

Dlatego między innymi jestem zagorzałym ich przeciwnikiem: brak takich miejsc uczy gospodarności, porządku i tępi w nas narodową skłonność do "przydasiów"

Nie znam nikogo kto mieszka "na swoim" przynajmniej 5 lat i miałby porządek w garażu - nikogo. Działka niczym z okładki gazety, podobnie dom... poza garażem. Garaż jest miejscem upychania wszystkiego co już niemodne, niepotrzebnie i zbyteczne ale szkoda wyrzucić "bo takie ładne było" albo "chyba cię po***ało, ten wazonik 300zł kosztował, niech stoi". I tak go zbije pies lub kot za pół roku, albo dzieciak niechcący wyprowadzając rower, ale swoje odstać musi.

Opublikowano

W garażu jednostanowiskowym, nie ważne czy ma 20 czy 16 mkw. stawianie jakiegokolwiek regału z boku (równolegle do samochodu) jest przecież nielogiczne :)

Jedyne miejsce na to jest z przodu - na przeciwko wjazdu.

Opublikowano

czy jeśli mam wydane warunki zabudowy (wcześniej zostały wydane) to muszę wybudować dokładnie taki dom jak w warunkach czy są jakieś odstępstwa/marginesy +- ? czy mogę wystąpić o inne warunki zabudowy ? rozchodzi się o max 3m na szerokość elewacji i o 3% powierzchni zabudowy

Opublikowano

Mam pytanie do fachowców z branży budowlanej, chodzi mi o poradę co można zrobić że tak powiem awaryjnie w sprawie montażu spidów. Mam problem z zamontowanymi wózkami prowadzącymi bramy wjazdowej. Po półtora roku od montażu bramy okazało się że wózki bramy ( przynajmniej jeden) "lata" jak chce. " Fachowiec" montujący ją umywa ręce mówiąc, że rok było dobrze a teraz to pewnie ktoś "pieprznął" w bramę i wózek puścił. Według mnie to beton w którym montowane były kotwy był " za rzadki". Próba dokręcenia skutkowała obracaniem się ich. Latem pewnie czeka nas (bo jest to brama do wielu garaży) "wymiana betonu" pod wózkami ale może ktoś podpowie co można w tym czasie coś poradzić. Brama nie domyka się i często nie otwiera się całkowicie ponieważ trafia na opór terenu. Słyszałem o jakichś kotwach chemicznych, ale lepiej znam się na metalu niż murarce.

Opublikowano
  • Autor

Jeszcze taka mała uwaga dot. rolet nadstawnych czyli montowanych bezpośrednio nad oknem, w otworze okiennym:

to że są "zimne" i głośne to jeden problem ale w przyp. suwanek całe przeszklenie buja się i wygina przy zamykaniu - wrażenie jakby ościeżnica była na silikon osadzona a nie na kotwy, listwy i pianę poliuretanową + kliny. Im większe okno tym większe drgania i sprężynowanie całego okna.

Także w przyp. suwanek stosujcie rolety zewnętrzne... w ogóle zewnętrzne są tańsze i cichsze bez względu na to czy elektryczne czy ręczne. Przy dzisiejszej technologii rolet kasety są na prawdę małe i mogą stanowić element dekoracyjny elewacji lub montujecie bezpośrednio do muru, maskujecie ociepleniem, elewacją i nie ma śladu.

W ogóle okna "balkonowe" czy tarasowe ze względu na swoje rozmiary i masę powinny być montowane na całym obwodzie bezpośrednio (i solidnie) do murów i nadproży. To jest najczęściej otwierane, podlega największym obciążeniom (wspomniana masa skrzydeł) i trzaskaniu przy zamykaniu itp

Zapraszam do mnie. Mam duze okna z roletami nadstawnymi i codziennie je otwieram i zamykam i nic nie drga ani mm wiec nie wiem o co tobie chodzi? Jak ktos h*jowo okno wstawi to pozniej jest placz

czy jeśli mam wydane warunki zabudowy (wcześniej zostały wydane) to muszę wybudować dokładnie taki dom jak w warunkach czy są jakieś odstępstwa/marginesy +- ? czy mogę wystąpić o inne warunki zabudowy ? rozchodzi się o max 3m na szerokość elewacji i o 3% powierzchni zabudowy

NO 3m to troche duzo. Wszystko zalezy od urzednikow ktorzy trzymaja na tym lape. Ja np w warunkach zabudowy pod garaz mialen dacg dwuspadowy a zrobilem projekt.na jednospadowy i przeszlo :-)

Mam pytanie do fachowców z branży budowlanej, chodzi mi o poradę co można zrobić że tak powiem awaryjnie w sprawie montażu spidów. Mam problem z zamontowanymi wózkami prowadzącymi bramy wjazdowej. Po półtora roku od montażu bramy okazało się że wózki bramy ( przynajmniej jeden) "lata" jak chce. " Fachowiec" montujący ją umywa ręce mówiąc, że rok było dobrze a teraz to pewnie ktoś "pieprznął" w bramę i wózek puścił. Według mnie to beton w którym montowane były kotwy był " za rzadki". Próba dokręcenia skutkowała obracaniem się ich. Latem pewnie czeka nas (bo jest to brama do wielu garaży) "wymiana betonu" pod wózkami ale może ktoś podpowie co można w tym czasie coś poradzić. Brama nie domyka się i często nie otwiera się całkowicie ponieważ trafia na opór terenu. Słyszałem o jakichś kotwach chemicznych, ale lepiej znam się na metalu niż murarce.

kotwica chemiczna jak cosb zlapie to raczej juz nigdy nie pusci. W Niemczech fachowcy kleja na to murlaty wiezby do muru zamiadst stosowania szpilek

Opublikowano

Pytanie troszkę z innej beczki. Od niedawna mieszkam u żony, problemem jest grzyb w rogu pokoju. Chcę się zająć tym pieroństwem jak tylko się ociepli troszkę. Można coś takiego samemu ogarnąć przy użyciu dobrych środków, czy lepiej wezwać do tego fachowca? Jeśli w grę wchodzi 1 opcja, jaki dobry, sprawdzony środek, moglibyście polecić?

Opublikowano

witam budowlancow ! panowie remontuje lazienke i pytanko mam. bede zakladal prysznic caly ze szkla a dol bedzie w kafelkach. odplyw bedzie obok kratka metalowa. natrysk bedzie deszczownica. czy musze zakladac jakies uziemienie? dodam ze posiadam w domu przeplywomierz 21 KW. podlaczonony pod sile. moze ktos zna sie na tym byl bym wdzieczny za pomocpozdrawiam

nie trzeba.

Opublikowano
  • Autor

Pytanie troszkę z innej beczki. Od niedawna mieszkam u żony, problemem jest grzyb w rogu pokoju. Chcę się zająć tym pieroństwem jak tylko się ociepli troszkę. Można coś takiego samemu ogarnąć przy użyciu dobrych środków, czy lepiej wezwać do tego fachowca? Jeśli w grę wchodzi 1 opcja, jaki dobry, sprawdzony środek, moglibyście polecić?

Jeśli to parter to zacznij od izolacji fundamentu jeśli to ściana zewnętrzna 8

Opublikowano

I piętro. Grzyb wygląda naprawdę paskudnie. Zastanawiam się nad całkowitym usunięciem grzyba, + może jakieś ocieplenie ściany styropianem?za ścianą jest stodoła, połączona z pokojem właśnie i tam się grzyb zbiera.

Edytowane przez ParasoleK

Opublikowano

Panowie prośba do znawców Kotłów gazowych kondensacyjnych dwufunkcyjnych.

Potrzebuje taki piec do domu jednorodzinnego.

Na co zwrócić uwage przy zakupie takiego pieca i jakie powinien mieć parametry.Jest to dość droga inwestycja dlatego wole troche wiedzy mieć w tym temacie żeby nie dać sie naciągnąć sprzedającemu.

Edytowane przez tomasz_gti