Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Czujnik temperatury cieczy chłodzącej

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Rozchodzi się o to, gdzie znajduje się czujnik temperatury cieczy chłodzącej. Poruszałem już ten temat w jednym z innych wątków, ale sprawa się rozmyła. Co prawda dostałem kilka wskazówek gdzie on się znajduje, nawet nie obyło się bez pocisku, że wstyd nie wiedzieć. Znalazłem chwilę czasu, wziąłem w łapę latarkę i zacząłem szukać pod maską zgodnie ze wskazówkami - z tyłu głowicy - tego czujnika i za podpowiedziami ojca też po wężach, niestety cholerstwa nie dojrzałem.

Auto ma duże spalanie. Po wizycie u diagnosty Vagowski program używany w autoryzowanych serwisach wskazał błąd tegoż czujnika, sondy i przepustnicy. Wszystko oprócz czujnika nie problem znaleźć, ale owego fanta nie. Proszę o wskazówki, może zdjęcie.

Opublikowano

Podziękował, sprawdzę to :thumbup1:

Opublikowano

a może wrzucicie koledzy jakie powinien mieć parametry ten czujnik przy danej temeperaturze zawsze można byłoby pomierzyć go przed ewentualną wymianą

Opublikowano
00522g62czujniktemppynu.jpg
Opublikowano

Są dwa czujniki jeden na dole chłodnicy a drugi z tyłu silnika.

Opublikowano

Chyba nie w ADR :) W ADR jest jeden z tyłu silnika więcej tam nic nie ma :)

Opublikowano

kolego ja74687 ja mam ADR i mam dwa czujniki jeden idzie do ECU 2 pinowy i drugi to czteropinowy i jest od wskazówki na liczniku :wink:

Opublikowano

aha to pierwsze słyszę :) Ale dobrze wiedzieć :) a jaki masz rocznik ?? :) Bo u mnie w 95 jest jeden 4 pinowy :)

Opublikowano

96 ale znajomy ma 95 i tez ma 2 czujniki

Opublikowano

to może dwa patenty stosowani :) Warto wiedzieć że coś takiego jest :)

Opublikowano

jak jest klima to są dwa czujniki

Opublikowano

wiem że jak jest klima to są dwa ale z wypowiedzi kolegi wnioskuję że jeden ma na zegary drugi do ecu :) A ja mam jeden do ecu i na zegary 4 pin. i to mnie zdziwiło :) do klimy czujnik powinien znajdować się zaraz obok czujnika z tyłu silnika :)

Opublikowano

a ja mam takie pytanie czy jest to możliwe że na kanale 49 w klimatroniku pokazuje mi zawsze jak jest zimny silnik 30 C czy poprostu mam walnięty czujnik