Opublikowano 19 Lutego 201412 l Witam kolegów, Tak jak przypuszczałem i pisałem o tym w jednym z wątków, po modyfikacji turbinki na AWX i programie, padł mi dwumas i sprzęgło. dalej podtrzymam swoją tezę, że powyżej 350 Nm standardowe sprzęgło od AJM`a nie daje rady ... i wcale nie dostawał w d*pę, jak co niektórzy pewnie będą argumentowali. Fakt, faktem muszę załozyć teraz coś mocniejszego. Zastanawiam się nad dwumasem i kompletem sprzęgła z AVF`a. Czy wszystko przypasuje Plug& Play do mojego AJM`a (5 gang), czy jeszcze muszę coś rezać? Chyba że ktoś ma jeszcze inną opcję sprzęgła - tak cenowo przystępną. Pozdro
Opublikowano 20 Lutego 201412 l Nie pasuje bo AVF ma średnice 240mm a twoje sprzęgło z AJM 228mm (odwrotnie to by weszło).....proponuje obic tarczę kevlarem i wzmocnić docisk+srryjny dwumas lub wsadzić jednomaz z 1Z i tez wzmocnić docisk i obic kevlarem tarczę.
Opublikowano 20 Lutego 201412 l Autor no dobra ale jak zaloze dwumasa z avf'a to nie podejdzie. slyszalem tez ze trzeba taki dystans na flansze zalozyc. robil ktos takiego swapa?
Opublikowano 20 Lutego 201412 l no dobra ale jak zaloze dwumasa z avf'a to nie podejdzie. slyszalem tez ze trzeba taki dystans na flansze zalozyc. robil ktos takiego swapa? podejdzie avf ale razem w komplecie ze skrzynia 6 a jak chcesz to zaloz komplet z awx
Opublikowano 22 Lutego 201412 l dalej podtrzymam swoją tezę, że powyżej 350 Nm standardowe sprzęgło od AJM`a nie daje rady ; daje rade:wink: moze masz za duzo Nm na dole i dlatego pada proponuje obic tarczę kevlarem i wzmocnić docisk+srryjny chyba najlepsze rozwiazanie
Opublikowano 22 Lutego 201412 l zrywka, nie umiem się doszukać na ile miałeś program zrobiony po korekcie z AWXem? Ja mam teraz na 162 kuce i 370 NM i póki co nie ma żadnych problemów, przed korektą i przed AWX było prawie 360 NM i nie widzę póki co żadnych problemów ze sprzęgłem.
Opublikowano 23 Lutego 201412 l Juz nie raz pisałem ze jedzie u nas 400++ na seryjnym sprzęgle od 4 lat i ma sie dobrze:decayed: być moze duzo jezdziłeś z kompletem osób na pokładzie i auto dostawało po d*pie. wtedy te 350 Nm moze byc zabójcze
Opublikowano 23 Lutego 201412 l ale przeciez dwumas z avfa - pierwszych lat produkcji 240mm pasuje bo jest mniejszy i na 6 srub, nie trzeba wtedy zadnych dystansow, zaklada sie calosc sprzegla i wio
Opublikowano 25 Lutego 201412 l Autor Nie pasuje bo AVF ma średnice 240mm a twoje sprzęgło z AJM 228mm (odwrotnie to by weszło).....proponuje obic tarczę kevlarem i wzmocnić docisk+srryjny dwumas lub wsadzić jednomaz z 1Z i tez wzmocnić docisk i obic kevlarem tarczę. Jednomas odpada, w S4 ce mam i wyraźnie odczuwa się szarpnięcie przy ruszaniu, a mnie zależy tez na komforcie. O kevlarze słyszałem, że jak już raz się go przypali to tarcza do śmieci idzie. w jaki sposób wzmocnić docisk? ---------- Post dopisany at 21:46 ---------- Poprzedni post napisany at 21:45 ---------- no dobra ale jak zaloze dwumasa z avf'a to nie podejdzie. slyszalem tez ze trzeba taki dystans na flansze zalozyc. robil ktos takiego swapa? podejdzie avf ale razem w komplecie ze skrzynia 6 a jak chcesz to zaloz komplet z awx a awx nie jest taki sam jak ajm? ---------- Post dopisany at 21:50 ---------- Poprzedni post napisany at 21:46 ---------- zrywka, nie umiem się doszukać na ile miałeś program zrobiony po korekcie z AWXem? Ja mam teraz na 162 kuce i 370 NM i póki co nie ma żadnych problemów, przed korektą i przed AWX było prawie 360 NM i nie widzę póki co żadnych problemów ze sprzęgłem. tutaj mój wykresik, może się trochę różnić aktualnie, bo przy hamowaniu, miałem awarję czujnika temperatury paliwa ---------- Post dopisany at 21:58 ---------- Poprzedni post napisany at 21:50 ---------- Juz nie raz pisałem ze jedzie u nas 400++ na seryjnym sprzęgle od 4 lat i ma sie dobrze:decayed:być moze duzo jezdziłeś z kompletem osób na pokładzie i auto dostawało po d*pie. wtedy te 350 Nm moze byc zabójcze no właśnie nie ... jak bum cyk dana ... już sam nie wiem, może ze starości tak samo z siebie może jeszcze dojdzie parę Niutków i Kucy, to lepiej żebym teraz coś mocniejszego założył. tak kusi mnie te 240 mm od AVF`a
Opublikowano 25 Lutego 201412 l wejdz na temat od jednomasie 240mm do 1.8t i zaloz sobie taki sam zestaw
Opublikowano 25 Lutego 201412 l Autor ale przeciez dwumas z avfa - pierwszych lat produkcji 240mm pasuje bo jest mniejszy i na 6 srub, nie trzeba wtedy zadnych dystansow, zaklada sie calosc sprzegla i wio ale do skrzyni 5 tki podejdzie? masz może numery tej dwumasy i kpl. sprzęgła? pierwsze lata produkcji, tzn. 2001 r.?
Opublikowano 25 Lutego 201412 l 038....266K tak podejdzie do 5 biegow, w dodatku docisk jest duzo lepszy niz ten w AVF i tarcza obita kevlarem
Opublikowano 25 Lutego 201412 l Autor wejdz na temat od jednomasie 240mm do 1.8t i zaloz sobie taki sam zestaw mówisz o tym temacie z jednomasem z Audi B4 + docisk z S2? a podejdzie to wszystko do 1.9 tdi? tak jak pisałem wyżej, mam takie mieszane uczucia co do jednomasu. w S`ce (Audi 100 C4 ) wymieniłem dwumasę na jednomas z Audi 90 2.3 20V (7a) + docisk z S4 (c4) + tarcza z 7a nabijana (Kraków, ul. Centralna) + kosz z S4 (c4) - i efekt jest taki, że przy ruszaniu było czuć takie szarpnięcie, a po roku normalnego użytkowania, nie upalania, padła mi skrzynia. Dlatego tak się bronię przed tą jednomasą.
Opublikowano 25 Lutego 201412 l podejsc podejdzie... a w 80/A4 1z seryjnie byl jednomas i jakos skrzynie nie padaly od tego... predzej padnie ci od momentu i od upalania
Opublikowano 25 Lutego 201412 l Autor 038....266Ktak podejdzie do 5 biegow, w dodatku docisk jest duzo lepszy niz ten w AVF i tarcza obita kevlarem czyli to taki zestaw 240 mm?
Opublikowano 5 Marca 201412 l nie pierdziel sie i ładuj sprawdzony zestaw z AWXa:whistling: 155km to Ci seryjne nowe sprzęgło z AFNa pociagnie(ponad 2 lata upalałem(ok 70tys) AWX w B5 spokojnie utarga moce 200km&390nm, kwestia dobrze rozłozonego momentu:whistling:
Opublikowano 6 Marca 201412 l Autor decyzja jest taka. jak podejdzie to co zaproponowal pioteros czyli dwumasa i kpl sprzegla z Audi ATJ/Passat AJM 240 mm to to zostanie,jsak nie to siadzie AWX. roznica w cenie 100 zl z montazem,to nie ma co sie zastanawiac. a AWX to nie to samo co AJM?
Opublikowano 6 Marca 201412 l do skrzyni 5 nie podejdzie to ... jeśli ktoś twierdzi że podejdzie to proszę dokumentację ... AJM ma sprzęgło 228 i dwumas jak AWX AFN itp ATJ ma 240 i dwumas prawie jak AVF, można je spokojnie zamienić. http://www.ccc-motorsport.de/shop/2879/luk-schwungrad-audi-a4-8d2-b5-1-9tdi-quattro-8d5-vw-passat-3b2-4motion-variant-3b5-3b3-3b6-zms-flywheel-dmf-415011410-415-0114-10-detail?tmpl=component&format=pdf poza tym są inne rozruszniki w ATJ i AJM itd Nie mam pojęcia jak chcecie upchać sprzęgło 240mm do skrzyni 5 ? Siedzę w tym nie od dziś i nie znalazłem patentu żeby upchać sprzęgło 240mm wraz z dwumasem do skrzyni 5. W drugą stronę nie ma żadnego problmeu czy 228 do skrzyni 6 oczywiście mowa tylko i wyłącznie o dieslu
Opublikowano 6 Marca 201412 l Awx to nie to samo co ajm, ile to mozna walkowac, dwumas maja wszystkie taki sam, ale sprzegla inne