Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Jaki olej do skrzyni biegów w Audi?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
17 godzin temu, Dev napisał:

VIN

WAUZZZ8EX4A068322

WAUZZZ8LZ1A082963

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Mam jedną sprawę odnośnie oleju Ravenol MTF2 75W80 jest on polecany natomiast znalazłem mtf3 jest on lepszy czy nie koniecznie ?Cały czas mówimy o audi a4 b7 1.8 T quatrro skrzynia biegów bodajże gjw (6 biegowa) . Z góry jeszcze raz dzięki za pomoc 

Edytowane przez Darecki8

Opublikowano

Panowie pomożecie ?

Edytowane przez Darecki8

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Witam, podpowie mi ktoś jak sprawdzić poziom oleju w skrzyni 6 biegowej FRG, audi A4 B6 Avant 2,5 TDi 155km AYM.

Opublikowano
34 minuty temu, Mark_83 napisał:

Witam, podpowie mi ktoś jak sprawdzić poziom oleju w skrzyni 6 biegowej FRG, audi A4 B6 Avant 2,5 TDi 155km AYM.

Z lewej strony skrzyni jest korek wlewu oleju. Jak go odkręcisz to ma być tam olej, stan delikatnie poniżej otworu jest ok.

Opublikowano
4 minuty temu, pelonek1 napisał:

Z lewej strony skrzyni jest korek wlewu oleju. Jak go odkręcisz to ma być tam olej, stan delikatnie poniżej otworu jest ok.

Z lewej strony czyli od strony kierowcy? A podpowiesz jaki olej do tej skrzyni zalecany?

Wielkie dzięki

Opublikowano
1 minutę temu, Mark_83 napisał:

Z lewej strony czyli od strony kierowcy? A podpowiesz jaki olej do tej skrzyni zalecany?

Wielkie dzięki

Od strony kierowcy z boku, to jest lewa strona, no chyba że się pomyliłem to z prawej jest. Jak chcesz dobry olej to albo ASO albo Ravenol, na stronie Ravenola dobierzesz też olej do swojej skrzyni.

Opublikowano
12 godzin temu, pelonek1 napisał:

Od strony kierowcy z boku, to jest lewa strona, no chyba że się pomyliłem to z prawej jest. Jak chcesz dobry olej to albo ASO albo Ravenol, na stronie Ravenola dobierzesz też olej do swojej skrzyni.

A np Fuchs? Jakie parametry musi mieć do tej skrzyni?

Opublikowano
46 minut temu, Mark_83 napisał:

G 052 911 A2

Opublikowano
54 minuty temu, Mark_83 napisał:

O zbliżonych referencyjnych lepkościach może wybierz Motul Gear 300 75W90 zalewałem też XADO GL3/4/5.

Opublikowano

Dev Ci podał, że masz mieć G 052 911 A2, na pierwszej stronie tematu masz wszystko dokładnie rozpisane jaki olej będzie najbliższy temu ori.

Opublikowano
Godzinę temu, Dev napisał:

G 052 911 A2

A ile do tej skrzyni oleju wchodzi?

Opublikowano
6 godzin temu, Mark_83 napisał:

A ile do tej skrzyni oleju wchodzi?

Pod korek

Opublikowano
23 godziny temu, Dev napisał:

Pod korek

dzięki sprawdziłem mam pod korek.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Vin WAUZZZ8E8A032328, skrzynia GYA.

Wg carprog2 ma być norma G052532, z kolei w temacie jest podane że do tej skrzyni jest norma G052911.

Gdyby ktoś mógł sprawdzić po vinie?

Opublikowano
Godzinę temu, slawekk1980 napisał:

Vin WAUZZZ8E8A032328, skrzynia GYA.

Wg carprog2 ma być norma G052532, z kolei w temacie jest podane że do tej skrzyni jest norma G052911.

Gdyby ktoś mógł sprawdzić po vinie?

sprawdz VIN, nie wchodzi

Opublikowano

WAUZZZ8EX8A032328

Opublikowano
Godzinę temu, slawekk1980 napisał:

WAUZZZ8EX8A032328

G 052 532 A2

Opublikowano

Dzięki

Opublikowano

cześć,

wertuję sobie temat o oleju do skrzyni biegów i mam pytanie. Do skrzyni z a4b7 manual 5b o oznaczeniu HFD wiele osób poleca Ravenol TSG SAE 75W90. Wysłałem zapytanie do skrzynie.com.pl i dostałem odpowiedź którą wrzucam poniżej na podstawie której zalecają 75w80. Co zrobić z tym fantem? 

VIN samochodu: WAUZZZ8E26A010594
Będę bardzo wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam

"Do Pana skrzyni producent przewiduje zastosowanie oleju serwisowego G052532A2.
Wspomniany olej mamy w ofercie w naszym sklepie - link poniżej
https://www.skrzynie.com.pl/oleje-do-skrzyn-biegow/serwisowe/?features_hash=510-20712_511-20704
Na pełne zalanie wymagane są 2,25 litra oleju.

Olej ten nie należy do najtańszych. Mogę zaproponować tańszy, choć równie dobry, zamiennik tego oleju - FUCHS Sintofluid 75W80.
Olej TITAN SINTOFLUID 75W80 jest olejem w pełni syntetycznym na estrach o lepkości SAE 75W80 i klasie API GL-5, mającym zastosowanie w manualnych skrzyniach biegów w samochodach osobowych.
Ze względu na swoją wysoką jakość, uzyskał aprobatę i rekomendację wielu producentów samochodów. Posiada w swym składzie pakiet nowoczesnych dodatków uszlachetniających,
który zapewnia właściwą pracę synchronizatorów wykonanych z różnego typy materiałów. Jako jeden z niewielu olejów na rynku mimo specyfikacji API GL-5 może być stosowany w niektórych skrzyniach,
w których wymagana jest klasyfikacja API GL 4. Zastosowanie oleju FUCHS SINTOFLUID SAE 75W80 jest dość uniwersalne, pod warunkiem użycia go w przekładniach, w których wymagane są jego właściwości termiczne i lepkościowe.
FUCHS produkuje oleje dla grupy VW, dlatego nie jest wykluczone, że w butelce serwisowej nie jest właśnie ten FUCHS ".