Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Audi A4 B8 2.0 TFSI bierze olej

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, piter85 napisał:

Moim zdaniem sporo. To 3 litry co 15 tysięcy , a prawie tyle wchodzi w ten silniki. 

i to jeszcze polift...dziwne

Opublikowano
13 minut temu, Wihajster napisał:

Właśnie właśnie.... powoli szykuję się do zakupu (a czy się uda to nie wiem) A4 B8 w wersji allroad.

Przeorałem cały wątek i wnioski mam takie, wersje od 2013r. po lifcie występują z silnikami o mocy 211KM  lub 224 i podobno te 224 są silnikami poprawionymi nie mającymi problemu z olejem.

Kupując wersje poliftową z 2013 o mocy 211koni, jest ryzyko problemu z olejem.

I tu dodam: TO SĄ WYŁĄCZNIE MOJE WNIOSKI Z PRZEORANIA CAŁEGO WĄTKU, czy tak jest naprawdę jak wyżej napisałem to w 100% nie wiem, niech ktoś znający temat się wypowie.

Opublikowano
19 minut temu, Wihajster napisał:

Nic w tym dziwnego.

Niestety coraz częściej słyszy się przypadki, że nowe tfsi też wciągają olej. Można poczytać np ten temat:

http://www.racingforum.pl/index.php?showtopic=148499&st=20

Na razie te auta są w miarę nowe, ale pewnie za kilka lat problem się pogłębi. 100% pewności można mieć tylko w ea113.

Opublikowano

Witam. U mnie kopci na czarno i jak wymieniłem swiece to dwie były w oleju. Ja podejrzewam odme, uszczelka pod pokrywa zaworow lub sonda lambda. Ma ktoś jakieś propozycje? 

Opublikowano
W dniu 5.04.2019 o 11:03, Szpunar200 napisał:

Witam. U mnie kopci na czarno i jak wymieniłem swiece to dwie były w oleju. Ja podejrzewam odme, uszczelka pod pokrywa zaworow lub sonda lambda. Ma ktoś jakieś propozycje? 

wiesz co dokładnie oznaczają 4 pierścienie? W Audi z dwulitrowym silnikiem tylko pierścienie zgarniające ?

Edytowane przez indiapapa

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam, od niedawna jestem właścicielem A4 B8 z 2.0 TFSi i również mnie dopadł problem nadmiernego spalania oleju. Znacie kogoś w okolicach trójmiasta, kto zna się na rzeczy i mógłby ogarnąć temat ?

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Witam. Niestety zaczynam borykać się z tym problemem.. Jest Tylko jedno rozwiązanie, wyremontować :(

https://zrzutka.pl/vw726e

Edytowane przez Ziuta24

Opublikowano
W dniu 17.07.2019 o 14:38, Ziuta24 napisał:

Nie... no Serio!!!???

?

Opublikowano
W dniu 17.07.2019 o 14:38, Ziuta24 napisał:

Witam. Niestety zaczynam borykać się z tym problemem.. Jest Tylko jedno rozwiązanie, wyremontować :(

https://zrzutka.pl/vw726e

To już jest jakaś patologia. Biedni ludzie na jedzenie nie mają, a tu zbiórka na remont furki. Wstydu trzeba nie mieć. Jak nie stać na remont to sprzedać auto i kupić bez problemów z innej marki, a nie opowiadać ckliwe historie i grać dziada.

Opublikowano

:polew:

Opublikowano

k**wa, no nie...

No poprostu, k**wa no nie

Boże czy Ty to widzisz..

Opublikowano

Rozbijam juz skarbonkę mojego dziecka i wysyłam przelewem elixirem! 

Jak juz uzbierasz to dorzucisz się na moją zbiórkę na zawieche ?

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Czy można uznać ze od 2015 roku te silniki już nie biorą tego oleju w takich ilościach ?  Czy dalej potrzebny remont silnika ? 

Opublikowano

Nie, od 2012 już nie biora

Opublikowano

Oj kolego i tutaj musze cie poprawic.. od kilku dobrych lat naprawiam tfsi i w ostatnim czasie remontowalem juz kilka cjeb oraz cndc na pobor oleju, a telefonow mam w tej sprawie coraz wiecej. Oczywiscie nie jest to tak duzy problem jak w silnikach do 2012 roku, ale pobor oleju pojawia sie przy wiekszych przebiegach, tj silniki, ktore naprawialem mialy przebiegi od 170 do 210 tys km a pobor oleju byl od 0.3 do 1 litra na 1000km.. Wiec trzeba spodziewac sie poboru oleju w tych silnikach przy tych przebiegach...

Edytowane przez kixi4

Opublikowano

Każdy silnik można zajechać i będzie brał olej. Jak jeszcze stosuje się long life to jeszcze szybciej. Słynne 1.8t i 1.9tdi też brały olej. Miałem z takimi do czynienia i to nie jednym.

Opublikowano

Tak mozna, ale mam klienta, ktory praktycznie od nowosci dba o olej i wymienia go czesciej niz co 10tys km i uzywa oleje z gornej polki i w ostatnim czasie rowniez wzroslo mu spalanie oleju i juz szykujemy sie do remontu, a przebieg okolo 180tys km..

Opublikowano

Bo trzeba kupować diesle a nie tfsi :D

Opublikowano

Diesel ma inne problemy ;)

Opublikowano

No to kupić rower :)