Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Jaki olej do Audi A4 B6/B7 1.8T?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Też te testy są średnie według mnie. Silnik ma smarowanie cały czas, a w jego testach to to praktycznie w ogóle smarowania nie ma bo widać jak olej rozwala po całym otoczeniu.

• Odpowiedzi 2,7 tys.
  • Wyświetleń 750,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
10 godzin temu, ELLIOTT napisał:

Ravenol nie potrzebuje już dodatków. Odnośnie michałka, nic szczególnego (łysy nawet poleca bo hajs dostał, mylą pojęcia oznaczeń podatkowych i cisną kit dalej) . Piotrusia testy tylko i wyłącznie do popcornu można obejrzeć(co próbka inny wynik).

Jedynie niezależne badania laboratoryjne, uświadamiają nas z jakim produktem mamy do czynienia..

O Łysym i jego wciskanych kitach nie chciałem już nawet nic pisać. Jego kanał to coś pokroju mango TV.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Jestem przed wymianą oleju, poprzedni właściciel lał shella 5w40. Zalać tym samym czy zmienić na LM? 

Opublikowano
8 godzin temu, chlenix1337 napisał:

Jestem przed wymianą oleju, poprzedni właściciel lał shella 5w40. Zalać tym samym czy zmienić na LM? 

Jak Cię stać to zmień na LM ?

Opublikowano
16 godzin temu, k232 napisał:

Jak Cię stać to zmień na LM ?

No proszę Cię. Rozumiem że poprzedni post napisał właściciel który nie ma ochoty na chociażby pobieżnie przejrzeć temat gdzie miliony razy padało takie pytanie i odpowiedź ale stary forumowicz nie powinien już zwracać uwagi na takie rzeczy. 

Ogólnie to uważam że ten temat powinien być już dawno zamknięty a dla leniwych za zadawanie takich pytań powinno od razu dawać się bana i zakaz pisania przez co najmniej pół roku.

O!

Opublikowano

Dlatego mu tak odpisałem bo jak wiadomo odpowiedź już dawno została napisana ?

Opublikowano

A ja proponuję zrobić sondę i to nie jaki olej polecamy a jaki sami lejemy, temat zamknąć i pytań nie będzie :D 

Opublikowano

1.8T AGU 210KM/360NM więc trochę dostaje po gaciach i niestety zalany motul 10w40..

Chce przejść na 5w40, lać jakąś płukankę przed zmianą?

Na początek chce zalać Motula X-cessa 5w40, a dalej sie pomysli z ravenolem czy lm.

Opublikowano
4 minuty temu, Matt7955 napisał:

1.8T AGU 210KM/360NM więc trochę dostaje po gaciach i niestety zalany motul 10w40..

Chce przejść na 5w40, lać jakąś płukankę przed zmianą?

Na początek chce zalać Motula X-cessa 5w40, a dalej sie pomysli z ravenolem czy lm.

najpierw płukanka a potem micha w dól i czysczenie smoka

oliwa 5W40 bez C3

Opublikowano

A płukankę jakąś konkretną lać?

Opublikowano

motul albo LM

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam.

Przeglądając ten wątek widzę że generalnie króluje przekonanie że oleje motul lub LM są najlepsze.

Tu jeden przykładowy test oleju na zrywanie filmu olejowego.

A tutaj obszerny spis przetestowanych olejów przez tego testera. Zapraszam do lektury:

uI6CHXzblPD3a_I2EpgvmA5y2nlgzwj9qgXiqVjJ
DOCS.GOOGLE.COM

Arkusz1 Najlepsze wyniki w testach tarcia/ Best results so far in friction tests,If you want to help?,<a...

Opublikowano

Już było omawiane. Ten test nie jest dobry, bo pokazuje tylko, który z tych olei jest gęstszy, i dłużej zostaje na śrubie. W silniku masz ciągły obieg oleju. Powinien zrobić taki test jak ta śruba jest ciągle smarowana, w tedy byłby sensowny wynik.

Opublikowano

Przecież jest cały czas smarowana

Opublikowano
2 godziny temu, okoG60 napisał:

Witam.

Przeglądając ten wątek widzę że generalnie króluje przekonanie że oleje motul lub LM są najlepsze.

Tu jeden przykładowy test oleju na zrywanie filmu olejowego.

A tutaj obszerny spis przetestowanych olejów przez tego testera. Zapraszam do lektury:

uI6CHXzblPD3a_I2EpgvmA5y2nlgzwj9qgXiqVjJ
DOCS.GOOGLE.COM

Arkusz1 Najlepsze wyniki w testach tarcia/ Best results so far in friction tests,If you want to help?,<a...

Te testy to takie 2/10 w silniku panują inne warunki, zmiany temp. itp. itd.

Opublikowano

Z resztą widać to w życiu. Gdyby te testy miały odwzorowanie w rzeczywistości, to musielibyśmy po 10k km blok silnika wymieniać..

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ja tylko dodam, że po przejściu z Motul X-Cleana 5W30 na X-Cess 5W40, zauważalnie zmieniła się na lepsze praca silnika oraz nieco mniejszy ubytek oleju między wymianami. W tym momencie jest to ok 0,5l na 8/9kkm.

Opublikowano

Pisałem we wcześniejszych postach, że po przejściu z LM na motula xcessa również zauważyłem mniejszy ubytek oleju między wymianami. Imo oba oleje są bardzo dobre, sprawdziłem na własnym aucie i wolę motula. 

Opublikowano

A ja mam dokładnie odwrotne odczucia:-)

Opublikowano

Wiadomo, ile osób tyle opinii. U mnie częściej gości motul ?

IMG_20190911_173058~02.jpg

Edytowane przez franc321