Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wyciągniecie turbosprężarki oraz ustawienie sztangi wastegate w Audi A4 B5 1.8T AEB

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak wygląda po zdjęciu katalizatora od strony ciepłej: 

Opublikowano

Dodam ze towarzyszy mu brzeczenie w okolicy turbiny przy schodzenku z obrotów. Przypuszczam ze to poluzowana i wyrobiona klapla z tego co wyczytałem i znalazlem w googlach. Myslicie ze to moze byc glowny powód nietrzymania cisnienia przez turbine czy cos innego? 

Przy przyjrzeniu się dokładnie nie zauważyłem żadnych popękań w turbinie.

Edytowane przez jakimamtakimam

Opublikowano

Jesli turbo przy klapce nie popekane (na filmie tego dokłądnie nie widac) to możliwe że sama klapka ma luz, dociągnij na regulacji na sztandze i zobacz jakie będą efekty.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Rozumiem ze bez wyciągania turba nie sprawdze prawidłowości ciśnienia? brzęczenie mnie dopadło..

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Jeśli by ktoś chciał regulować sztangę bez wyciągania czegokolwiek, to potrzebna mała grzechotka, 2 przedłużki, długa 10 nasadowa i bez żadnego problemu reguluje sie to w ciągu 5 minut, klucz wkładamy prostopadle do nakrętki i przy ścianie grodziowej, trochę ciasno ale jest spory ruch aby sobie operować kluczem.

Opublikowano

Tam są 2 nakrętki, zewnętrzną da się w ten sposób odkręcić, ale trzeba też kręcić tą drugą (kontra). Jest jeszcze spinka zabezpieczająca, a pomiędzy nakrętkami dźwignia klapki.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Orientuje się ktoś przy jakim ciśnieniu powinno się otwierać wg w silniku ajl 180hp??

Opublikowano
9 godzin temu, manfred19 napisał:

Orientuje się ktoś przy jakim ciśnieniu powinno się otwierać wg w silniku ajl 180hp??

0.8-0.9 bara

Edytowane przez Dev

Opublikowano
4 minuty temu, Dev napisał:

0.8-0.9 bara

Troche tak nie do końca.. :) to ciśnienie  jakie maks ładuje turbina w ajl, samo otwarcie wg ustwione jest tak samo jak w każdej seryjnej k03 czyli gdzieś w okolicy 0,3 bar.

Opublikowano

Ale on nie napisał czy chodzi mu o cisnienie na aktuatorze czy na turbinie

:decayed:

Opublikowano

Mój błąd. Miałem na myśli  ciśnienie na gruszce :)

• 3 lata później...
Opublikowano

Ponieważ obecnie walczę z nagłym niedomaganiem turbiny - tylko chwilowe doładowanie jednokrotne lub max trzykrotne - później "zanik" :) Po skasowaniu błędu o "niedoładowaniu" lub ponownym uruchomieniu silnika - nawet bez kasowania błędu - tubina dmucha znów raz lub dwa razy... (turbina zmieniona w lutym ub roku ma najechane max 25tkm niesyty już po gwarancji), po sprawdzeniu wszystkiego co się dało (N75 DV, szczelność) znalazłem ten temat i mam kilka pytań.

Jutro zamierzam zdjąć turbinę i sprawdzić WG. i ewentualnie dokonać regulacji gruszki. Turbinę zamontowałem "as it is" beż żadnej poprawki regulacji sztangi i auto jechało po zmianie - tak samo jak "w dobrych czasach" :) na starej...

Pytanie jest takie czy w moim BEX po programie - sztanga również powinna zaczynać otwieranie przy ciśnieniu na gruszce 0.3bara a pełne otwarcie WG powinno być przy 0.6? 

Czy jeżeli okaże się, że klapka jest luźna - mogę zamiast klepać ten nit - docisnąć klapkę do gniazda jakimś ściskiem (aby na czas spawania dobrze ułożyła się w gnieździe) a wtedy złapać spawem? Czy też powinna ona mieć ten luz dla jej swobodnego gnieżdżenia w procesie domykania? Przeczytałem cały topik i widziałem, że jedni klepią a inni spawają.

dołączam log o którym mówił Łukasz z odpiętą wtyczką N75

A tu poniżej log turbiny zaraz po montażu w ub roku. I tak dmuchała do niedawna

Schowek02.jpg

Edytowane przez Wylye
korekta stylu uzupełnienie

Opublikowano

Po tym logu widać, że sztanga jest do naciągnięcia ale równie dobrze może być popękane żeliwo itp. 

W seryjnych turbo k03 i k03s ustawienie sztangi jest takie samo, czyli ma się zaczynać otwierać przy 0.3b.

Opublikowano

Czy dobrze zrozumiałem - że Twoja interpretacja zamieszczonego logu "bierze się" z tego, że Ciśnienia "zadane" i ciśnienie rzeczywiste na odpiętej wtyczce powinny być również "zgodne"?

Opublikowano

Rzeczywiste ma osiągnąć 0.3bara, na zadane nie ma co patrzeć :P

Edytowane przez przem8

Opublikowano

Czyli tłumacząc jak "chłop - chłopu" :) na moim wykresie z wyżej zamieszczonego logu - po odłączeniu wtyczki powinienem zobaczyć 300 mbr ale powyżej ciśnienia atmosferycznego (- ergo coś w okolicach 1300 mbr) a my widzimy tam zaledwie lekko powyżej 1000 mbr - dobrze zrozumiałem?

Po Twoim pierwszym wpisie - poszedłem do auta i dokręciłem śrubę na sztandze (turbina wciąż nie wyjęta jak planowałem bo mechanik mi się rozchorował) o 2 obr (w ciemno) Dało się zrobić dzięki wcześniejszym wpisom w tym topiku, po wyjęciu puszki filtra - długą nasadką. Z tym, że najpierw musimy poluzować pierwszą nakrętkę - tak by dźwignia WG dostała trochę luzu. Wtedy zgiętym drutem, wcześniej spryskując WD-kiem gwint na sztandze przy nakrętce kontrującej - da się obracać tę nakrętkę. Jak powiedziałem wykonałem tym drutem 12 ruchów po 1/6 - czyli 2 obr. i zakontrowałem wszystko. Temp na silniku była poniżej 40. Pojechałem spróbować. Kilka kolejnych wciśnięć gazu - Turbina normalnie "wstawała" jak należy od około 2500/2600 obr. Kiedy silnik osiągnął temp roboczą - każde następne wciśnięcie gazu - przestało powodować prawidłowe doładowania. Po kilometrze spokojnej jazdy - znów pojawia się dołądowanie...

Tak czy siak - turbina do wyjęcia. Jednak zgodnie z tym co zasugerowałeś - o "popękanym żeliwie" zaczynam rozumieć, że zjawisko jest następujące. Przy w "miarę zimnej" turbinie - mikropęknięcia nie są duże i turbina NORMALNIE "dmucha".

Po kilku (nastu) obciążeniach - turbina nagrzewa się osiąga temp krytyczną dla swojej rozszerzalności a mikropęknięcia rozszerzając się - powodują ucieczkę gazów, co za tym idzie drastyczny spadek wydajności turbiny...

Cóż. Opiszę co zobaczyłem - jak mój mechanik "wydobrzeje"

W każdym razie - dziękuję Ci za forumową korespondencję. Pozdrawiam

Edytowane przez Wylye

Opublikowano

U Ciebie rzeczywiste - osiągnięte doładowanie osiąga max 0.24b więc niedużo ale jednak brakuje do prawidłowych parametrów. 

Powodzenia w naprawie życzę :)

Opublikowano

Tak - rzeczywiście - interpretowałem nie to ciśnienie :) . Jednak po podpięciu wtyczki kiedy turbina nie jest nagrzana - ładuje POPRAWNIE, po czym po kilku dalszych próbach po nagrzaniu się - przestaje.

Dziękuję Ci za wyjaśnienia.