Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL TDI PD] Głowica - używka czy regeneracja ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

czy ktoś z Was może sie wypowiedzieć.

Mam lekko wyrobione gniazda w głowicy, co proponujecie?Kupić używaną ? Czy regenerować gniazda? na nowa niestety mnie nie stać :(

p.s z innego forum wyczytałem, że do silnika 1.9tdi avf można wsadzić głowicę od 2.0 8v ....

Opublikowano

Można , bo to teoretycznie takie same głowice :decayed:

Tylko że te z B6 były niemieckie, a z B7 polskie.

Jakość szczególnie użytych materiałów oraz wykonania się mocno różni i chyba nie muszę pisać na korzyść których :naughty::hi:

Opublikowano
  • Autor

A co z ta regeneracja gniazd?

Opublikowano

Gniazd zaworowych czy pompowtrysków ??? jesli zaworowych to wcale sie nie zastanawiaj tylko regeneruj, zrobienie głowicy to koszt 400-500zł i masz pewność ze głowica jest szczelna, kupując używkę mozesz rożnie trafić.

Opublikowano
  • Autor

Gniazd pompowtryskow

Opublikowano

Skłaniał bym się w kierunku regeneracji.Zapłacisz ale będziesz wiedział za co.Będzie pewna i sprawna,

Opublikowano

Ja mam passat b5 lift z silnikiem avf i jestem po remoncie głowicy. Kosztowało mnie to 1400zl ale miałem właśnie robione gniazda, plaszczyzne, wymiana szklanek. , zaworów, uszczelniaczy i ogólnie kapitalka głowicy. Dodam ze jest made in Poland. ( prawdopodobnie produkowane są w zakładzie mahle w Krotoszynie oni produkują części silników do wielu marek) i moja głowica tez była naprawiania w Krotoszynie. Śmiałem się ze wróciła do domu. :-)

A powiem szczerze że nie kupiłbym używki. Chyba ze moja by się rozpadła.

Opublikowano

1400 to duzo przy takiej kwocie warto rozejrzeć sie za używką.

Opublikowano

Swoją drogą to dziwne. Robione w Niemczech i chodzi lata.Polacy tacy niby fachmani a jakoś nie potrafią. Pewnie Twoja głowica była z poniedziałku.

Opublikowano

Mam dwa lata gwarancji na głowice. A kupił bym używke za np 1500zl i planowanie tez trzeba zrobić. .. a co siedzi w środku nikt nie wie.

Opublikowano
  • Autor

Bidzio a ile miales nalatane na swojej glowicy?

Mi zależy tylko na gwiazdach na pompowtryski ..szklanki mam nowe...reszta śmiga. .tylko gniazda juz są lekko wyrobione...

Opublikowano

Lekko wyrobione gniazda pompek są praktycznie w każdej głowicy z wyjątkiem nówki nie śmiganej albo świeżo po regeneracji :decayed:

Jeżeli jest to niewielkie zużycie to dawaj nowe uszczelniacze i będzie śmigać jeszcze długo :hi: Jak możesz , to pokaż zdjęcia gniazd , ważne żeby były z bliska i ostre, wtedy będzie można ocenić stopień zużycia :whistling:

Edytowane przez piotrsob1

Opublikowano

Powiem wam z doświadczenia ze sporo tych glowic przecuciłem i każda miała więcej bądź mniej wyrobione gniazda na pd lekko papierkiem przeszlifowac żeby ostre niebyly nowe uszczelnienia i będzie ok. Auta które robiłem jeżdżą do dzis i to sporo

Opublikowano

Bidzio a ile miales nalatane na swojej glowicy?

Mi zależy tylko na gwiazdach na pompowtryski ..szklanki mam nowe...reszta śmiga. .tylko gniazda juz są lekko wyrobione...

Na liczniku 260 tys.. i potwierdzony z serwisu mam przebieg.
Opublikowano
  • Autor

Nie wiem kiedy będę teraz będę zaglądał do gniazd.

Uszczelniacze nowki

Podkładki nowki

Mimo to w 2 gnieździe zcielo i uszczelkę i rozwalilo pompkę -zaczęła lać

6ee2aa637fef54da359f3c6de191e0f6.jpg

4522475aef47f543a3d4b097ff7cf5bf.jpg

Mechanik założył mi nawet ciut grubsze żeby lepiej siedzialy

I dodał iż są lekkie zadziory ale ich nie ruszał. ..

Szkoda pompek bo są 3000 po regeneracji ...zmienione z ba na al-ki

Edytowane przez prezes4reral

Opublikowano

Wystające zadziory wygnieceń materiału głowicy w gniazdach pompek powinno się zebrać ( np. szaberkiem ) i wyrównać bardzo drobnym papierem ściernym (nr. 700-800).

Potem to dokładnie wyczyścić, posmarować delikatniusio olejem silnikowym gniazda i uszczelniacze na pompkach. Po montażu obowiązkowo wyregulować skok pompek zgodnie z procedurą.

Żeby rozwaliło pompkę tak jak piszesz, to na bank była muka w regulacji :naughty::hi:

Edytowane przez piotrsob1

Opublikowano

I dodał iż są lekkie zadziory ale ich nie ruszał. ..

I w tym momencie popełnił błąd, bo nawet lekki zadzior nacina uszczelniacz niczym żyletka.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

A stosował ktoś z Was grubsze uszczelniacze na pompowtryskach czy tylko te standardowe?

wrzucam zdjecia moich gniazd...niestety lepszych nie udalo mi sie ustrzelic

https://plus.google.com/u/0/photos/116220428986587996453/albums/6122841360372777425

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam, niestety też posiadam problem z wytartymi gniazdami. Dwa tygodnie temu byłem w Audi wymienić dwa ostatnie pompowtryski i mechanik zauważył że są sporo wyrobione gniazda. Przetarł delikatnie papierem i jakoś chodzi ale szykuje się na wymianę głowicy jak i reszty akcesoriów. Wspomnę że autko ma nalatane 289tkm.

W polsce w ASO za głowicę cena około 8tys, w Niemczech 1600euro, przy tym stare głowice do zwrotu.

W Niemczech mechanik powiedział mi że bedzie pasowała głowica do mojej audi od motoru 1.9tdi 8V.

1.9TDI - AWX, AJM, AVF,ASZ, ARL

Tylko nie mogę znależć jaki to ma być dokładnie numer katalogowy części, może mógłby ktoś podpowiedzieć.

W Audi podali mi numer katalogowy 038 103 267 EX a ja wyczytałem że w chwili obecnej posiadam głowice o nr. katalogowym 038103373R.

Znalazłem na allegro generowaną głowice w dobrej cennie lecz nie wiem czy to będzie do mojego motoru pasować.

http://allegro.pl/glowica-1-9-tdi-sharan-galaxy-alhambra-audi-a4-a6-i5097419374.html

http://allegro.pl/glowica-vw-1-9-2-0-tdi-audi-nowe-tuleje-pompowtrys-i5153594943.html

Jak by mógł jakiś znawca coś podpowiedzieć, byłbym bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Głowica awx avf w dobrym stanie równa się jak szóstka w totka. ..regeneracja hmmm raz się uda a raz nie i to też loteria