Opublikowano 13 Lutego 201610 l Max 500zł i każdy tuner Ci to wyłączy. Polecam ten zabieg chyba że masz dpf to wtedy i jego musisz wyłączyć i wyrzucić fizycznie i cena wzrasta.
Opublikowano 13 Lutego 201610 l Max 500zł i każdy tuner Ci to wyłączy. Polecam ten zabieg chyba że masz dpf to wtedy i jego musisz wyłączyć i wyrzucić fizycznie i cena wzrasta. Zacznijmy od tego, że jest to sterownik EDC16, gdzie żeby cokolwiek zrobić trzeba go najpierw odblokować a to właśnie kosztuje i byle kto tego nie zrobi. EGR'a jak wyłączy w sofcie to nie ma konieczności wywalenia DPF'a ale dobrze to zrobić - pozbędzie się problemu, który i tak kiedyś nadejdzie...
Opublikowano 13 Lutego 201610 l U mnie juz jest odblokowany był robiony soft na 176km Sent from my 6039Y using Tapatalk
Opublikowano 18 Lutego 201610 l Czy jest mozliwe aby paliwo, tu mowa o jakosci, mialo wplyw na bledy egr'u? Od 2 tyg jezdze tylko na paliwie z orlenu (verva) i ani raz nie zaswiecila mi sie migajaca kontrolka swiec ani nie wyskoczyl blad egru. (a zrobilem z 1,5 tys km). Wczesniej walilo mi co 3 dzien bledami jak jezdzilem na paliwei ultimate z bp. Innych zmiennych nie widze. Sam sobie odpowiem na pytanie. Moze przyda sie komus w przyszlosci. Od polowy listopada nie pojawil mi sie ani raz blad check engine (P0403)ani migajaca kontrolka swiec zarowych. 4 miesiac tankuje tylko Verve (cena jest teraz miod-malina) i, odpukac, nie ma problemu. Edytowane 18 Lutego 201610 l przez Netfcher
Opublikowano 14 Kwietnia 201610 l http://allegro.pl/zawor-egr-03l131501g-regeneracja-gwarancja-vw-audi-i6107969636.html ktoś kupił zawór po regeneracji ?
Opublikowano 16 Kwietnia 201610 l Czy po czyszczeniu EGR i przepustnicy trzeba zrobic adaptacje ?Nie trzeba
Opublikowano 8 Maja 201610 l Nie, poprostu w Twoim modelu silnika są awaryjne EGR'y. Cena pewnie od 1500zł w górę Najlepszym rozwiązaniem jest zaślepić EGR by nie szły na niego spaliny oraz software'owo wyłączyć go. Operacja będzie wynosić +/- 1000zł (tyle za to biorą u mnie w okolicy). Wymieniać na nowy nie ma sensu bo popsuje się ponownie - taka już jakość.. zaślepienie EGR nie zaszkodzi filtrowi DPF ?? Na pewno będzie Ci wolniej dogrzewał się silnik. W przypadku gdy jeździsz powiedzmy do pracy 6-8 km ma to kolosalne znaczenie na spalanie trochę też zimą na smarowanie (temp). Co do zaworu EGR to Valeo 563 PLN natomiast przepustnica VDO (Siemens) - 448 PLN w IC ze zniżką "warsztatową". Owe elementy musiałem wymienić jakieś 10kkm temu, problemem było i nadal jest turbo które rzuca olej - nie dużo,powietrza pompuje ile trzeba, ale olej + spalinki i mamy tą czarną maź z sadzą. U mnie niestety olejem została zalana elektronika przepustnicy a tym czarnym shitem zawalony egr, nawet obudowa gdzieś z boku walnęła... Ale 10kkm za mną z turbo nic nie robione i widzę, że trochę się poci (wlotowy do przepustnicy) także pewnie porządne czyszczenie i następne 10kkm. Jeżeli komuś to przeszkadza niech odda turbo do fachowców "po których się nie poprawia" następnie wymieni egr + przepustnice i ma spokój na 150kkm. Te zaślepianie, później pewnie wycinanie dpf-a trochę podchodzi pod tą historię http://7er.pl/showthread.php/38200-Historia-z-morałem-czyli-quot-polski-Janusz-vs-inżynierowie-BMW-quot aaaaa właśnie ostatnio byłem w furce u kolegi passerati b6 z zaślepką i wycięciem to muszę powiedzieć że do traktora droga już niedaleka . Trzeba było kupić skode, w benzynce Jeszcze odnośnie uszkodzenia przepustnicy i odpalania, moja po prostu umarła na kompie wywaliło błąd " zablokowana w pozycji otwartej" autko odpalało normalnie ale podczas gaszenia szarpało budą... Edytowane 8 Maja 201610 l przez woj0
Opublikowano 20 Maja 201610 l "Te zaślepianie, później pewnie wycinanie dpf-a trochę podchodzi pod tą historię"Gratuluję udanego zdjęcia rzeczywistości Nie wspomnę tutaj o aspektach środowiskowych związanych w wdychaniem sadzy przez nas i nasze dzieci itd... Widocznie lubimy węgiel w płucach
Opublikowano 20 Maja 201610 l Mam co prawda 1.9 tdi i pierwszy raz czyściłem egr po 192tkm i był masakrycznie zaj... Wyczyściłem i wczoraj po następnych 30tkm otworzyłem i znowu pełno syfu. Moim zdaniem co 50-60tkm powinno się to gowno czyścić.
Opublikowano 7 Sierpnia 201610 l Panowie co sądzicie o czyszczeniu urządzeniem Xenum I-FLUX? Czyszczenie w skrócie polega na podaniu specjalnego płynu z pomocą specjalnego urządzenia i zostawienie odpalonego samochodu na 2-3h. Oczywiście jeśli jest bardzo zapchany polecają najpierw przeczyścić ręcznie. Trochę poczytałem na ten temat i chyba się prewencyjnie zdecyduję (tymbardziej że samochód wydaje mi się nieco słabszy - wg moich specjalistów w vcds - egr jest ok), zobaczę jeszcze jakie koszty, bo reklama trochę dziwnie brzmi - działa na wszystko Firma Xenum opracowała urządzenie I-Flux 100 które jest w stanie wyczyścić nawarstwione problemy w układzie silników Diesla: zawór EGR - jeśli jest na przelocie przepustnicę kolektor dolotowy i zawory dolotowe Efekt jest natychmiastowy, silnik pracuje równomiernie, odzyskał utraconą moc i co bardzo ważne zmniejszyło się zużycie paliwa. Czyszczenie odbywa się bez jakiejkolwiek szkody dla silnika i jest wykonywane w pojazdach wyposarzonych w filtr DPF (specjalna procedura) jak i bez niego. Czysty układ dolotowy powoduje większą wydajność silnika oraz optymalizację pracy układu wydechowego a w tym turbiny ze zmienną geometrią i filtra DPF (lepsza samoregeneracja). Podczas czyszczenia za pomocą I-Flux zalecamy użycie do paliwa dodatków (Complex Diesel, Ultimax, In&Out Cleaner) które usuną przyczynę powstania osadów. Urządzenie tylko do użytku profesjonalnego. Jeszcze instrukcja która zawiera więcej szczegółów: facebook.com/Autoxen/posts/524570200945208 Co o tym sądzicie? Na yt można znaleźć więcej filmików Edit: koszt takiego zabiegu: ok 350PLN Edytowane 8 Sierpnia 201610 l przez reklama_rrr
Opublikowano 3 Października 20169 l Za malo piw mialem, by grzebac tam dalej na slepoCytując wieszcza przesyłam oświaty kaganek coby trochę rozjaśnić temathttp://wrzucacz.pl/file/6941446406204/wymontowanie-EGRa-cjcb.pdf http://wrzucacz.pl/file/9651446406204/Chlodnica--EGR-CJCB-zestawiene-montazowe.png Dziekuje dobry czlowieku, Bog ci to wynagrodzi szerokimi drogami i niskim spalaniem . 3 pkt mnie rozwala - Wymontować ścianę grodziową podszybia Choc ma to sens bo tej rurki ze zdjecia A19-11212 nie da sie odkrecic, bo leci z tylu silnika, i przy okazji totalnie zaslania dolna czesc EGR'u Gratulacje dla projektantow OOOO Chyba latwiej byloby wyjac caly silnik... Poradzil sobie kolega, czy nie do przeskoczenia? W CCHA mam to samo ustrojstwo. Tylko u mnie jeszcze ciaśniej jak w B8 Proszę wrzucić jeszcze raz bo powygasały linki.
Opublikowano 3 Października 20169 l Mam nadzieje, ze kolega Zbigor sie nie obrazi jak odswieze pliki http://wrzucacz.pl/file/7471475518380/Chlodnica--EGR-CJCB-zestawiene-montazowe.png http://wrzucacz.pl/file/4861475518380/wymontowanie-EGRa-cjcb.pdf Co do problemu - zyje z nim. Czyszczenie pomoglo na tyle ze blad wyskakuje jedynie po dluzszej jezdzie ze stala wysoka predkoscia na tempomacie. Jak sie schrzani cakiem to wymienie na nowke. Edytowane 3 Października 20169 l przez Netfcher
Opublikowano 8 Października 20169 l Tez sie za to zabieram podeslano mnie do tego tematu gdy zapytalem o ten wyciek Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Mam nadzieje ze bedzie ok po czyszczeniu Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Opublikowano 11 Października 20169 l Pytanko, czy w b7 2.0 16v (BRD) wygląda to tak samo albo w miare podobnie? Trzeba na coś szczególnie uważać?
Opublikowano 12 Października 20169 l Tez sie za to zabieram podeslano mnie do tego tematu gdy zapytalem o ten wyciek Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Mam nadzieje ze bedzie ok po czyszczeniu Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk U mnie dokładnie takie samo zapocenie - z lekkim kapaniem na dolny osprzęt silnika. Z braku czasu oddałem do mechanika na wymianę uszczelek + przy okazji czyszczenie. Koszt 200 zł robocizna + 3 uszczelki ori 100 zł.
Opublikowano 14 Października 20169 l Witam, jestem po czyszczeniu EGR i przepustnicy przy przebiegu 230 tys. km po przejechaniu 200 km wyświetliła się żółta kontrolka silnika na pulpicie "check engine". Sprawdziłem VCDS. wyskoczyły 3 błędy. Address 01: Engine Labels: 03L-906-022-CAG.clbControl Module Part Number: 03L 906 022 JM HW: 03L 906 022 B Component and/or Version: R4 2,0L EDC H01 3173 Software Coding: 0104002C18072118 Work Shop Code: WSC 06325 000 00000 ASAM Dataset: EV_ECM20TDI03L906022JM A01005 (AU48) VCID: 79F90B6FF82C89D6D3D-802C3 Faults Found:5293 - Throttle Valve Actuator Module (J338): Motor Circuit P2103 00 [172] - Signal High MIL ON - Intermittent - Confirmed - Tested Since Memory Clear Freeze Frame: Fault Status: 00000001 Fault Priority: 2 Fault Frequency: 112 Mileage: 239881 km Date: 2016.10.09 Time: 12:57:065294 - Throttle Valve Actuator Module (J338): Motor Circuit P2103 00 [036] - Signal High Intermittent - Not Confirmed - Tested Since Memory Clear Freeze Frame: Fault Status: 00000001 Fault Priority: 2 Fault Frequency: 7 Mileage: 239923 km Date: 2016.10.09 Time: 14:53:154985 - Cylinder 2 Glow Plug Circuit (Q11) P0672 00 [109] - Electrical Fault Confirmed - Tested Since Memory Clear Freeze Frame: Fault Status: 00000001 Fault Priority: 2 Fault Frequency: 1 Mileage: 239660 km Date: 2016.09.25 Time: 10:15:22 Skasowałem je ale dziś po 5 dniach ponownie zapaliła się kontrolka "check engine". Czy coś zrobiłem źle przy czyszczeniu? Czy trzeba wykonać jakąś aktualizacje EGR lub klapy za nim. Dodam, że przy czyszczeniu na płytce z układem w przepustnicy były ślady oleju. ale powiedziano mi, ze to jest dopuszczalne. Przy czyszczeniu wymieniłem wszystkie uszczelki na oryginalne, nowe. Proszę o pomoc. Jakieś sugestie? czy zostaje mi wymiana zaworu zwrotnego na nowy?
Opublikowano 15 Października 20169 l Jestem po zabiegu nie bylo az tak zanieczyszczone jak u kolegi w temacie bardziej mnie zaniepokoil srodek kolektora troszke tez przydslo by doe tam wyczyscic ale nie zabieram sie jak ktos nie zrobi podobnego tematu Podsylam kilka fotek z zabiegu Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk