Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

SWAP hamulców w Audi A4 B8

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
22 godziny temu, winner4 napisał:

Póki co się rozglądam w temacie i gromadzę wiedzę, a ostatecznie wybiorę to co będzie optymalne pod względem ceny/efektywności.

Celuję bardziej w zaciski wielotłoczkowe z wiadomych względów - efektywność i termika hamowania w takim zacisku jest lepsza i wynika z większej powierzchni klocka i sił jakie działają podczas hamowania w porównaniu do dużego zacisku 1 czy 2-tłoczkowego. W Leonie miałem 6-tłoczkowe zaciski 18Z na tarczy 350x32. W S4 do rozważenia jest też opcja z RS4/RS5 na 8-tłoku, ale tutaj temat jest trochę droższy (dużym plusem jest, że pasuje P&P z tarczą pływającą 365x34).

Ważnym aspektem jest dla mnie też masa zestawu. Seryjne 1 czy 2-tłoczkowe zaciski to zazwyczaj bardzo ciężkie kloce, a stosując wielotłoczkowe monoblocki można dużo zejść na wadze. To samo z tarczą, tarcza pływająca 356 czy 365 będzie zauważalnie lżejsza niż mniejsza, seryjna tarcza (nie wspominając już o takich klocach jak 380). Masa nieresorowana wirująca to bardzo istotna sprawa.

Reasumując robię teraz rozeznanie, przeanalizuję sobie wszystkie opcje i pewnie będę starał się skompletować optymalny pod każdym względem zestaw, żeby być w pełni usatysfakcjonowanym :)

Rozumiem że chcesz hamulce skuteczne,lekkie i w cenie papieru toaletowego?:wink:

Niestety dobre klepy swoje kosztują :)

• Odpowiedzi 2,2 tys.
  • Wyświetleń 495 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
2 godziny temu, winner4 napisał:

Nie przesadzam tylko zawsze działam tak, aby być finalnie w pełni zadowolonym z efektu, więc pozwól, że sam zdecyduję co założę do swojego samochodu ;)

PS: Oczywiście dziękuję za wszystkie porady i chęć (mniejszą lub większą) pomocy.

jeżeli chcesz sam decydować to po co pytasz ?

zrobiłem setki swapow i najlepsze są takie które pasują p&p

Opublikowano
18 minut temu, sajmon136 napisał:

Rozumiem że chcesz hamulce skuteczne,lekkie i w cenie papieru toaletowego?:wink:

Niestety dobre klepy swoje kosztują :)

A czy ja gdzieś napisałem, że mają być najtańsze? W Leonie miałem heble o wartości łącznej prawie 10k przód i tył, zdaję sobie sprawę z kosztów porządnych hamulców.

5 minut temu, Dev napisał:

jeżeli chcesz sam decydować to po co pytasz ?

zrobiłem setki swapow i najlepsze są takie które pasują p&p

Pytam, bo zawsze można zweryfikować swoje poglądy i jestem z tych co umieją słuchać innych i wyciągać wnioski z tego co robią/mówią inni. Nie jestem zapatrzony w 1 konkretne rozwiązanie, rozważam kilka opcji, słucham opinii innych itp. Z racji, że na co dzień pracuję z wieloma mocnymi furami to mam dobre porównanie i jak dla mnie zestaw z RS4/RS5 to jedne z najlepszych możliwych rozwiązań do B8, oczywiście nie najtańsze, ale wydajność w stosunku do kosztów i tak jest bardzo dobra.

Opublikowano
12 godzin temu, winner4 napisał:

A czy ja gdzieś napisałem, że mają być najtańsze? W Leonie miałem heble o wartości łącznej prawie 10k przód i tył, zdaję sobie sprawę z kosztów porządnych hamulców.

Pytam, bo zawsze można zweryfikować swoje poglądy i jestem z tych co umieją słuchać innych i wyciągać wnioski z tego co robią/mówią inni. Nie jestem zapatrzony w 1 konkretne rozwiązanie, rozważam kilka opcji, słucham opinii innych itp. Z racji, że na co dzień pracuję z wieloma mocnymi furami to mam dobre porównanie i jak dla mnie zestaw z RS4/RS5 to jedne z najlepszych możliwych rozwiązań do B8, oczywiście nie najtańsze, ale wydajność w stosunku do kosztów i tak jest bardzo dobra.

Z RS nie założysz na tył 340mm tzw "kwiatków" zostaje 330mm od S4 czyli to co masz. 380mm jest spoko tylko tarcze drogie.

Opublikowano

Tak, aczkolwiek przód pasuje P&P i to mnie cieszy. Taki zestaw do najtańszych nie należy, ale efektywność jest świetna.

Opublikowano
W dniu 5.03.2018 o 23:03, winner4 napisał:

Ważnym aspektem jest dla mnie też masa zestawu. Seryjne 1 czy 2-tłoczkowe zaciski to zazwyczaj bardzo ciężkie kloce, a stosując wielotłoczkowe monoblocki można dużo zejść na wadze.

w tym przypadku akurat mijasz się z prawdą,

zacisk dwutłoczkowy z zestawu ori 356/380 jest chyba dwa razy lżejszy niż standardowy zacisk jednotłoczkowy, stop amelinium vs stal

wiem, miałem w ręce

Opublikowano
1 godzinę temu, przemek530d napisał:

w tym przypadku akurat mijasz się z prawdą,

zacisk dwutłoczkowy z zestawu ori 356/380 jest chyba dwa razy lżejszy niż standardowy zacisk jednotłoczkowy, stop amelinium vs stal

wiem, miałem w ręce

Nie do końca mijam się z prawdą, bo po pierwsze powiedziałem, że "zazwyczaj", a nie zawsze (co zależy oczywiście od tego co napisałeś czyli rodzaju stopu), a druga sprawa, że nie miałem na myśli porównania 1-tłok, a 2-tłok tylko porównywałem je z zaciskami typu monoblock brembo, które są jeszcze lżejsze :)

Oczywiście nie ma co popadać w paranoję, bo nie mam zamiaru z S4 robić wyścigówki, ale warto o czymś takim pamiętać przy wyborze BBK. W opcji 380x36 bardzo podoba mi się to, że jest to zestaw praktycznie PnP względem serii i mieści się w seryjną 18" z S4, to bardzo duży plus biorąc pod uwagę całoroczne użytkowanie auta i wybór kół na zimę. Zestaw z RS4 jest nieco bardziej wybredny pod tym względem i tam już trzeba zastosować pojemniejszą felgę, bo bardzo mało 18" pasuje pod ten 8-tłok.

Edytowane przez winner4

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Panowie. Pytanie za sto punktów od nowego użytkownika audi a4. 

Jeżeli zrobię swap hamulców tylko przednich na taklie z S4 B8 to będzie jakaś katastrofa?  Może coś się dziać? Zarzucać tył itp? 

Boje się, że jak będe chciał zrobić przód i tył to polegne finansowo i mogę się naciąć na jakieś niespodzianki.  Chciałem od razu wykonać renowacje takich zacisków przednich, z nową tarczą i klockami. Tył np za pół roku? 

Mam audi a4 2.0tdi 177km 2014r. Nie wiem jaka tarcza z tyłu, widze, że malutka :) 

Proszę o kilka informacji jakie konsekfencje mogło by to przynieść? 

Opublikowano

pakuj 345mm, z biegiem czasu ogarniesz sobie tył 330mm

zmiana z 314 na 320  już mocno zwiększa margines bezpieczeństwa 

jak Cię interesuje swap z renowacją  to mam 320 i 345mm

Opublikowano
8 minut temu, Dev napisał:

pakuj 345mm, z biegiem czasu ogarniesz sobie tył 330mm

zmiana z 314 na 320  już mocno zwiększa margines bezpieczeństwa 

jak Cię interesuje swap z renowacją  to mam 320 i 345mm

Chciałem najpierw przód, zrobić porządnie.  Za jakiś czas tył. Boje się że wywale kase a mechanik rozkręci i powie, że to nie pasuje, żebym to zabierał :D 

Interesuje mnie 345mm. 

Są to używane zaciski? Jaki koszt z renowacją? FV Pan wystawia? Prosze o info na PRIV

Edytowane przez Lechu85

Opublikowano

wszystko jest p&p, tarcze i klocki nowe

zaciski po regeneracji

zadzwoń jutro nr.ponizej

Edytowane przez Dev

Opublikowano
19 minut temu, Dev napisał:

wszystko jest p&p, tarcze i klocki nowe

zaciski po regeneracji

zadzwoń jutro nr.ponizej

Jak będzie dobra cena to podziałamy coś.

Opublikowano

Panowie mam u siebie na wlepie informacje o hamulcach 1LA. Co to za zestaw? Wyczytałem, że standard to 1LT.

Edytowane przez TmZ

Opublikowano

Jeszcze jedno pytanko.  

Czy to prawda, że w audi A4-S4 B8 zaciski są takie same?

Różnica to tylko jarzma i większe tarcze? Wiecie coś o tym? 

Czy wystarczy więc wymienić jarzma i tarcze na 345mm aby mieć takie tarcze jak w S4? 

Opublikowano
6 godzin temu, Lechu85 napisał:

Jeszcze jedno pytanko.  

Czy wystarczy więc wymienić jarzma i tarcze na 345mm aby mieć takie tarcze jak w S4? 

prawie takie same ale.pasuja

Opublikowano

Ale nie z jego samochodu kolega ma 2.0tdi wiec wymiana samego jarzma nic nie da.

Opublikowano
W dniu 27.03.2018 o 00:35, Lechu85 napisał:

Jeszcze jedno pytanko.  

Zaciski faktycznie są prawie takie same i wystarczy zmienić jarzma i włożyć większe tarcze ale tyczy się to przejścia z 320mm -> 345mm. 320mm występuje w 2.0TFSI czy 3.0TDI. W słabszych jednostkach masz 314mm więc tutaj wchodzi w grę jedynie zmiana całego zacisku.

Opublikowano

Witam, Panowie orientuje się ktoś jakie największe heble wrzucę pod felgę 17" taka jak ta do a5?
http://www.original-felgen.com/8t0071497a8z8.html

Mam na oku Brembo 345 z q5 i sprzedający twierdzi, że wchodzą, sprawdzał to ktoś?

Ewentualnie co najlepiej wsadzić pod takie koło? Na lato mam 18 ale na zime mam świeże opony nie chciałbym z nich rezygnować :(

Opublikowano
17 minut temu, kamil.kania napisał:

Witam, Panowie orientuje się ktoś jakie największe heble wrzucę pod felgę 17" taka jak ta do a5?
http://www.original-felgen.com/8t0071497a8z8.html

Mam na oku Brembo 345 z q5 i sprzedający twierdzi, że wchodzą, sprawdzał to ktoś?

Ewentualnie co najlepiej wsadzić pod takie koło? Na lato mam 18 ale na zime mam świeże opony nie chciałbym z nich rezygnować :(

Brembo ryzykownie. Raczej nie wejdzie zacisk od S4 wchodzi na styk a brembo jest większe.

Opublikowano

Brembo na 17calach

brembojpg_qnwwaxs.jpg