Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[BPW] wymiana walka rozrządu - czesci

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Marcin jak chcesz to mam walek w bardzo ladnym stanie od AVFa. Zupelnie zapomniałem ze mam kompletna głowicę. :facepalm:

Mam tez z BRB, jest taki sam jak w BPW.

Opublikowano
  • Autor

Na razie za nowym sie porozgladam ;)

Edytowane przez niestandardowy

Opublikowano

Nowy z ASO masz na myśli?

Wysyłane z mojego GT-I9070 za pomocą Tapatalk 2

Opublikowano

Popychacze zalej swieza oliwa przed montazem.

Dew , gdzie ty chcesz lać tą oliwe do popychaczy ?

Chyba że chodzi Ci o posmarowanie ich po wierzchu :decayed:

A i sprawdził bym dokładnie , czy otwory w głowicy , w których pracują popychacze nie są nadmiernie zużyte, w ośmizaworowcach PD wałek nie naciska hydropopychaczy na środku, tyklo z boczku :P przez co mają tendencję do przekaszania się i jak złapią luzu to wałek i szklanki muszą szybko ulec zniszczeniu , bo krzywki naciskają na nie nie całą powierzchnią , tylko jedną stroną a na małej powierzcni bardzo ciężko utrzymać film olejowy :naughty:

Jeżeli by tak było, to raczej czapka do wymiany :decayed:

To wymien oringi a gniazda wypoleruj.

Sruby do PDkow cza nowe.

1. hydropopychacze powinny byc napenione olejem fabrycznie, zanurzenie ich w oleju nie zaszkodzi. chociaż wątpię aby zawartość popychacza uległa uzupełnieniu, zbyt duża lepkość.

2. po montażu do kupy, przed uruchomieniem silnika nalezy odczekac pare godzin, aby popychacze ustawiły się w odpowiednim położeniu, inaczej przy próbie rozruchu, może być zonk.

3. gniazda popychaczy, jeżeli są wyrobione, polerowanie nic nie da, albo do rozwiercenia i do zastosowania nadwymiarowych, o ile są dostępne.albo szkoda kasy na wałek.

4. PD bym nie ruszał, chyba, że są problemy z paliwem w oleju. Jedynie skontrolowałbym ich położenie, czy jest prawidłowe względem głowicy.

Opublikowano

Pisalem o gniazdach od PDkow

a jak chcesz zakladac popychacze bez zalewania ich oliwa to duzo cierpliwosci zycze zanim sie uciszą.

cwiczylem to setki razy wiec doskonale wiem co pisze a kto jak to robi to juz jego sprawa.

Opublikowano

Tak moim skromnym zdaniem , to dla żywotności rozrządu zdrowsze jest jak sobie na biegu jałowym poklepią do puki się nie napełnią olejem, niż by miały go mieć w sobie za dużo i miało by to doprowadzić do kolizji zaworów z tłokami podczas pierwszego uruchamiania silnika po naprawie :decayed:

Opublikowano

Nie ma takiej mozliwosci.

Opublikowano

Robiłeś kiedyś bardzo prosty silnik Opla np.1.4 8v (bez kolizyjny)? Tam jak się nie wycisnelo hydro z oleju to po złożeniu silnika i kręcenia rozrusznikiem efekt był jak przy wykreconych świecach - brak kompresji bo zawory były uchylone przez nie wycisniete hydro. Jak w tdi przy zamkniętej klapie powietrza.

Więc co się stanie gdy założysz napełnianie hydro w silniku kolizyjnym...?

Montaż - zanurzenie hydro w oliwie byle by bylo tłuste, zakładam wałek, spinamy rozrząd, 2 obr.wałem i zapłon... Musi jebaństwo pracować dobrze... Myślę że nie ma co robić z igły wideł...

Opublikowano

Skladalem silniki jak wielu z Was hulało jeszcze w workach swoich ojcow.

Nowe popychacze sie zalewa a uzywane wyciska no i faktycznie nie ma co z igieł robic widły.

Opublikowano
  • Autor

Panowie, jakie momenty zalecane na sruby?

Opublikowano

Nakrętka rolki napinajacej pasek rozrządu - 20Nm + 45*

koło (piasta) wałka rozrządu- 100 Nm

3 śruby koła wałka rozrządu - 25 Nm

śruby stopek wałka rozrządu- 8 Nm + 90* (zastosować nowe śruby)

śruby wałków sterujących PDE - 20 Nm + 90* (zastosować nowe śruby)

śruby PDE - 12 Nm + 270*(3x90*) (zastosować nowe śruby)

Pompa tandem (jeśli tez ja wyciągałeś) ja kręcę śruby M8 - 18Nm, a małe M6 na 10Nm - bardzo dokładnie uczyć z kurzy/pyłu powierzchnie przylgni - wystarczy że przyklei się ziarenko piasku i będziesz miał nieszczelność...

Edytowane przez SotoM

Opublikowano
  • Autor

:hi:

a pompki ustawiac na 220 czy 180?

Opublikowano

180

Opublikowano
  • Autor

Sotom, podaj jeszcze prosze monent dokrecenia pd-kow :)

Opublikowano

Pomógł coś namiar?

Opublikowano

Sotom, podaj jeszcze prosze monent dokrecenia pd-kow :)

Jest też na liście... 12nm +3x90* wszędzie smaruj łeb śruby i delikatnie gwinty,nie kręc na sucho.
Opublikowano

tak swoja droga, skad sie wciąż biora pomysly, zeby w awx czy bpw cofac sr reg. na 220 st, w " G. wyborczej" napisali czy jak? :cool1:

Sruby PDE - 12 Nm + 3x90*

do PD tez nowe sruby,

powierzchnie trzpienia PD i powierzchnia polkulista sruby regulacyjnej posmarowac smarem molibdenowym, tylko nie za duzo.

walek rozrzadu najlepiej nasmarowac np. uszlachetniaczem do oleju z dodatkiem Mo2S, lub przynajmniej olejem.

np. http://liquimoly.pl/produkty/dodatki/dodatki-do-oleju/dodatek-mos2-8342-detail

w PD w otworze trzpienia sa oringi, jezeli nie byly wymieniane mozna wymienic, jezeli nie byly wymieniane.trzpien musi trafic do swojego PD,

Opublikowano

Marcinie daj znać póżniej jak nasz wałek będzie fruwał :)

Opublikowano

Marcinie daj znać póżniej jak nasz wałek będzie fruwał :)

a to jest kryptoreklama? :decayed: