Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Polecane opony letnie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Miałem dunlopy i znikają w oczach, ale właściwości jezdne rewelacja :) przy tym są dość ciche.

• Odpowiedzi 6,3 tys.
  • Wyświetleń 785,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

No i chyba wezmę te 245... Dzięki za info. Pozdro!

Opublikowano

Ponawiam pytanie o model Vredestein Ultrac Sessanta?

Opublikowano

Pozwólcie że ponowię pytanie :)

Która z opon do Q z mocno wykorzystywanymi kucami?

1. GY EfficientGrip Performance 225/50 R17 98 V - B, A, 68db

2. Dunlop SP SportMaxx RT 225/50 R17 98 Y V1 - B, A, 67db - to odpada bo zanim bym się nacieszył to pewnie by jej już nie było :(

3. Continental ContiSportContact 5 225/50 R17 94 Y FR - C, A, 71db

4. Jakaś inna ??

Wszystkie stoją około 600zł

Opublikowano
Ponawiam pytanie o model Vredestein Ultrac Sessanta?

tez sie nad nimi zastanawialem ale nie jaja dosc dobrych notowan, ja stanwiam na uniroyalle rain sport 3 zobacz ta opone ma podobny bieznik ale lepiej sie spisuje albo dunlop sp sport rt

---------- Post dopisany at 11:02 ---------- Poprzedni post napisany at 11:00 ----------

Miałem dunlopy i znikają w oczach, ale właściwości jezdne rewelacja :) przy tym są dość ciche.
ale miales je od nowosci ?? ja smigalem ostatnio na sp sport 9090 i przejechalem na nich 6 sezonow opony od nowosci mysle ze guma podobna
Opublikowano
szukam letnich oponek 205/55/16 - raczej średniaki jakieś (rocznie ok 12-15tys) - macie wyrobione jakieś zdanie na temat:

- Barum BRAVURIS 3 205/55R16 91 V

- Falken ZE914 205/55R16 91 V

- Firestone TZ300 205/55R16 91 V

- Nexen N Blue HD 205/55R16 91 V

A może znacie coś lepszego?

Drugie pytanie - jak bardzo ceny spadają bliżej wiosny? duża różnica? Generalnie celowałbym w Bridgestony ER300 albo Vredesteiny jakieś ale na razie trochę poza budżetem są i nie wiem czy potanieją na tyle, żeby czekać.

Miałem ten sam dylemat rok temu , mówięo o tym samym rozmiarze - miałem już kupić barumy chyba 210 za sztukę , alw trafiłem promocję w IC Vredestein Sporttrac za 237 zł - szukaj może coś się trafi a kupowałem pod koniec marca

Opublikowano

uniroyalle rain sport 3 faktycznie ładnie się prezentują :thumbup1: Co prawda wygląd to sprawa ważna ale ja szukam cichych, trwałych i komfortowych opon w rozmiarze 225/45/18. Wcześniejsze 255/35/19 na alufelgach wyglądały z autem pięknie ale po 2 latach jeżdżenia po naszych drogach doszedłem do wniosku, że ważniejszy jest komfort jazdy.

Opublikowano
szukam letnich oponek 205/55/16 - raczej średniaki jakieś (rocznie ok 12-15tys) - macie wyrobione jakieś zdanie na temat:

Drugie pytanie - jak bardzo ceny spadają bliżej wiosny? duża różnica? Generalnie celowałbym w Bridgestony ER300 albo Vredesteiny jakieś ale na razie trochę poza budżetem są i nie wiem czy potanieją na tyle, żeby czekać.

Miałem ten sam dylemat rok temu , mówięo o tym samym rozmiarze - miałem już kupić barumy chyba 210 za sztukę , alw trafiłem promocję w IC Vredestein Sporttrac za 237 zł - szukaj może coś się trafi a kupowałem pod koniec marca

a jak sprawują się te vredki? jak ze ścieralnością i hałasem? aktualnie są po 254/szt na inopony ale z tego co widzę to opony tanieją u większości producentów - średnio wyszło na razie ok 20zl w ciągu miesiąca - później już pewnie nie będzie tak kolorowo

też właśnie myślałem o tych Sporttracach ale ostatnio też rozważam Uniroyale rainsport.. pewnie jeszcze decyzja zmieni się z 10 razy :P zakup planowany jest na marzec więc wszystko przede mną :D

Opublikowano
ale miales je od nowosci ?? ja smigalem ostatnio na sp sport 9090 i przejechalem na nich 6 sezonow opony od nowosci mysle ze guma podobna

Moje 9090 w 17" zniknęły w dwa sezony i bynajmniej dużo nie jeździłem, no chyba, że ~25tyś na letnich oponach to sporo... Druga sprawa, że jeśli się z nich korzysta (świetnie kleją), to i się ścierają ;] jeśli są tylko dla wyglądu i "miecia" to rzeczywiście może da rade 6 sezonów przejeździć

Opublikowano

a jak sprawują się te vredki? jak ze ścieralnością i hałasem? aktualnie są po 254/szt na inopony ale z tego co widzę to opony tanieją u większości producentów - średnio wyszło na razie ok 20zl w ciągu miesiąca - później już pewnie nie będzie tak kolorowo

też właśnie myślałem o tych Sporttracach ale ostatnio też rozważam Uniroyale rainsport.. pewnie jeszcze decyzja zmieni się z 10 razy :P zakup planowany jest na marzec więc wszystko przede mną :D

Te Vredki to moje pierwsze nowe opony więc mogę być niobiektywny ;-) ale są b.dobre , na razie zrobiłem na nich jakieś 15 tyś km - ścieralność trudno ocenić musiałbym bieżnik , natomiast nie są bezszelestne , na suchym lepią się do asfaltu b.dobrze na mokrym nie zauważyłem jakiś mankamentów.

Opublikowano

Moje 9090 w 17" zniknęły w dwa sezony i bynajmniej dużo nie jeździłem, no chyba, że ~25tyś na letnich oponach to sporo... Druga sprawa, że jeśli się z nich korzysta (świetnie kleją), to i się ścierają ;] jeśli są tylko dla wyglądu i "miecia" to rzeczywiście może da rade 6 sezonów przejeździć

Watpie abys mial je od nowosci poporstu kupiles uzywki i tyle, ja tak mowilem przejezdzilem na nich 6 sezonow ale opony byly nowki, auto 193 ps wiec raczej nie byly uzytkowane tylko do wygladu lub jak to okresliles miecia :))) chciaz ja opon nie upalam na kazdych swiatlach mlodziencza jazda albo wyobraznia nie jest w moim stylu.... przebieg 120 tys na tych oponach

---------- Post dopisany at 09:29 ---------- Poprzedni post napisany at 09:27 ----------

Te Vredki to moje pierwsze nowe opony więc mogę być niobiektywny ;-) ale są b.dobre , na razie zrobiłem na nich jakieś 15 tyś km - ścieralność trudno ocenić musiałbym bieżnik , natomiast nie są bezszelestne , na suchym lepią się do asfaltu b.dobrze na mokrym nie zauważyłem jakiś mankamentów.

według producenta maja 68-67 dB wiec to stosunkowo mało

Opublikowano

co do zimy UG8 .... obserwuję u klientów jakiś dziwny mankament w tych oponach - szybkie zużycie boków a środek jakby sporo wyższy i to nie kwestia zbyt małego ciśnienia - mniemam, że być może to zbyt pełny bieżnik na środku opony

one sa od razu jakieś okrągłe z formy , aż strach zakładać klientom , przy czym od razu wyglądają jak wyząbkowane , ale sa ciche co najdziwniejsze..

---------- Post dopisany at 10:05 ---------- Poprzedni post napisany at 09:59 ----------

Watpie abys mial je od nowosci poporstu kupiles uzywki i tyle, ja tak mowilem przejezdzilem na nich 6 sezonow ale opony byly nowki, auto 193 ps wiec raczej nie byly uzytkowane tylko do wygladu lub jak to okresliles miecia :))) chciaz ja opon nie upalam na kazdych swiatlach mlodziencza jazda albo wyobraznia nie jest w moim stylu.... przebieg 120 tys na tych oponach

---------- Post dopisany at 09:29 ---------- Poprzedni post napisany at 09:27 ----------

120tys , kolego , coś Ci sie nie pomyliło ?:facepalm: i jeszcze piszesz ze stosunkowo szybko jeździsz..

no chyba ze dosłownie sama autostrada ...

Opublikowano

co do zimy UG8 .... obserwuję u klientów jakiś dziwny mankament w tych oponach - szybkie zużycie boków a środek jakby sporo wyższy i to nie kwestia zbyt małego ciśnienia - mniemam, że być może to zbyt pełny bieżnik na środku opony

one sa od razu jakieś okrągłe z formy , aż strach zakładać klientom , przy czym od razu wyglądają jak wyząbkowane , ale sa ciche co najdziwniejsze..

---------- Post dopisany at 10:05 ---------- Poprzedni post napisany at 09:59 ----------

120tys , kolego , coś Ci sie nie pomyliło ?:facepalm: i jeszcze piszesz ze stosunkowo szybko jeździsz..

no chyba ze dosłownie sama autostrada ...

ja mam UG8 205/55/16 na zime w a4 i jestem zadowolony nie ma problemu z tymi oponami jezdze 2-gi sezon, nie zwrocilem uwagi na takie zachowanie tej opony chociaz jak wroce do domu to lukne i napisze czy mam podobna sytuacje

nic mi sie nie pomylilo nie wiem jaki bylbym mial cel pisac bzdury raczej chodzi o to aby pomoc kolega w wyborze opon , moze zle do konca sie wyrazilem poniewaz od tych 120 tys zaliczam tez zimy gdzie jezdze na zimowkach oczywiscie dlatego napisalem na poczatku 6 sezonow tak chyba lepiej, moze trzeba zmienic styl jazdy?

Opublikowano

HeresR32 o co Ci chodzi w Twoim poście wytłumacz proszę..

albo napisz go jakoś poprawnie..

---------- Post dopisany at 12:31 ---------- Poprzedni post napisany at 12:30 ----------

tzn. ile km zrobiłeś na letnich oponach ???

Opublikowano

---------- Post dopisany at 12:31 ---------- Poprzedni post napisany at 12:30 ----------

no własnie bo co to za informacja ile sezonów... jeden robi 50 K rocznie inny zrobi tyle w 5 lat:wink:

Opublikowano

mysle ze kolo 80 000 bedzie

---------- Post dopisany at 12:52 ---------- Poprzedni post napisany at 12:49 ----------

no własnie bo co to za informacja ile sezonów... jeden robi 50 K rocznie inny zrobi tyle w 5 lat:wink:

A ty wiesz ile robisz km w sezonie? chyba jedyna opcja jest zapisywanie ale wybacz mi ze nie chce mi sie :) mowie orientacyjnie kolo 80 tys na dunlop sp sport 9090

Opublikowano

80 tys na Dunlop 9090? miałem w dwóch autach jedno RWD, drugie FWD. Wg mojego odczucia opona bardzo miękka i tak jak ktoś inny napisał, znikająca praktycznie w oczach. W połowę tego przebiegu o którym piszesz uwierzę, może nawet uwierzyłbym w 60tys i zjechanie opon do 0...

co do UG 8, tak się składa, że też mam u siebie 205/55, rzeczywiście wyglądają jakby były zebrane bokami...

---------- Post dopisany at 13:48 ---------- Poprzedni post napisany at 13:34 ----------

tak mi się przypomniało odnośnie tych dunlopów... może z różnych fabryk miałem ja i Ty... ostatnio ze szwagrem rozmawiałem na temat Continentali i różnych odczuć z jazdy tym samym autem na tym samym modelu opony, ale z innych fabryk... Pewnie inna mieszanka i stąd może też różne zużycie...

Opublikowano

HeresR32 tak jak kolega wcześniej pisał , raczej skłaniam sie do 65tyś max jeżeli piszesz że sa jeszcze w dobrym stanie ,i to naprawdę super psj trzeba uprawiać , ewentualnie jak pisałem wcześniej tylko autostrada.

ale nie przejmuj sie , u mnie na forum OCP też są czasami ciekawe kwiatki :wink: , ostatnio jeden świeży kolega udowadnia że 2.0tdi przy prędkościach przelotowych 130-140 i przy jeździe po normalnej szosie spala mu 4.3l :decayed:.

Opublikowano

Co myslicie o tych oponach na lato, widzialem ze bylo pare pozytywnych opini predzej

[h=1]Fulda SportControl 225/40 R18 92 Y MFS[/h]ewentualnie myslalem zeby troche dolozyc i wziasc

[h=1]Dunlop SP SportMaxx RT 225/40 R18 92 Y XL, MFS, MO[/h]zalezy mi zeby opona byla dosc cicha, latala bedzie praktycznie tylko na trasach z przebiegiem rocznym od 3-5tys

Opublikowano
przemciotorun rt i blueresponsy to chyba najcichsze opony w tej chwili . przynajmniej ja na cichszych już dawno nie jeździłem ,a wymieniam sobie opony czasami 2 razy w sezonie.