Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[TDI PD] Trudne uruchamianie silnika, ciężkie odpalanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

kamil-vag napisał:

Złe odpalenie w TDI to niestety nie łatwy orzech do zgryzienia... Jest wiele czynników, które mogą to powodować i trzeba porobić trochę testów:

- Akumulator - sprawdzić napięcie przed odpaleniem,powinno być ok 12,5 - 12,7 V i do ilu spada przy odpalaniu - nie powinno być poniżej 9-10 V

- Rozrusznik - można samemu wyciągnąć, wyczyścić i przesmarować elementy mechaniczne i wyczyścić styki elektryczne, zapewnić dobry kontakt z masą...pozostałe punkty masowe pod maską też można sprawdzić...

- Dostarczenie paliwa z baku - posłuchać czy przy przekręcaniu kluczyka słychać pompkę w baku

- Pompa paliwa i podciśnienia (tandempompa/vacumpompa) - jest na niej zaślepka na manometr - można wkręcić i zobaczyć czy jest prawidłowe ciśnienie tłoczenia - 1500 obr/min ma być min 3,5 bar, przy 4000/min 7,5 bar - jeśli nie osiąga takiego stanu, można zacisnąć wąż powrotny pomiędzy filtrem a pompą i wykonać pomiar jeszcze raz. Jak osiągnie to znaczy, że paliwo ucieka na przelew na o-ringach pompo-wtryskiwaczy lub leci w olej - ale wtedy dodatkowo rósł by poziom oleju w silniku...

- Świece żarowe i ich zasilanie - rezystancja max. do 1 ohma - sprawdzić też multimetrem czy dochodzi napięcie na świece... nie robić testów z iskrzeniem, bo świece na 5V - 7V mogą się uszkodzić przy podaniu napięcia 12V.

- Kąt synchronizacji - w minusie zazwyczaj lepiej odpala, ale oby się mieścił w tych -1...1 stopniach CF.

- Kompresja - warto wykonać pomiar ciśnienia sprężania, nawet dla samego siebie, by sprawdzić stan silnika ;)

- Czujnik temperatury płynu chłodzącego G2/G62 - może zaniżać lub zawyżać wskazania - co powoduje nieodpowiednie dawkowanie paliwa względem temperatury silnika...

- Zawór EGR - zdarza się, że jest nieszczelny przez nagar, bądź przywiesza się w pozycji otwarcia...

- Pompo-wtryskiwacze / listwa zasilająca pompo-wtryskiwaczy - można przeprowadzić wstępną diagnozę, za pomocą interfejsu VAG/VCDS

- Oringi pompowtryskiwaczy - wyrobione gniazda 8V PD to standardowa bolączka, kiwanie się pompek powoduje zużywanie się oringów uszczelniających pompowtryskiwacz względem magistrali paliwowej głowicy. Paliwo z zasilania, może się przedostawać na powrót i spływać do baku w konsekwencji nie zostawiając paliwa na rozruch w kanale zasilającym i PD... może także wypływać do góry głowicy, dając zjawisko przybywania oleju - problem znany w silniakch z DPF-em. Zużycie oringów objawia się zazwyczaj ciężkim odpalaniem po upływie kilkunastu godzin. Na próbę postawcie auto przodem z górki, ta, by bak był wyżej od silnika, jeśli odpali bez problemu, to znaczy, że na co dzień paliwo ucieka do baku... 

PDinjectorboredamage-2.jpg

- Przewody paliwowe - sprawdzić czy nie są mokre od ropy, czy nie widać w wężykach nadmiernej ilości bąbelków powietrza, dokręcić opaski, sprawdzić osadzenie na króćcach itd...

- Filtr paliwa - wymiana najlepiej z olejem co 10-15 tys, szczególnie jesień - zima i  sprawdzenie podgrzewacza/zaworka na filtrze - stan oringów i czy nie przecieka paliwo...

sszef napisał:

Witam,

Mam problem z odpalaniem samochodu na ujemnych temperaturach. Zawsze podgrzewam świece żarowe, mimo tego auto źle pali, np. dziś podgrzałem chyba 5 razy, kontrolka świeciła się długo,to i tak nie udało mi się za pierwszym razem odpalić, chociaż trzymałem długo na rozruszniku. Dodam, że świece są nowe i grzeją, akumulator i filtr paliwa są niedawno wymienione. Komputer nie pokazuje żadnego błędu. Proszę o pomoc.

Pozdrawiam,Mateusz.

Edytowane przez kamil-vag

Opublikowano

witam mam ten sam problem. aku wymienione nowe swiece a dalej podobnie tyle ze silnik avg pozdrawiam

Opublikowano

Jak tylko pojawi sie mróz wszyscy zakładają nowe tematy a wystarczy tylko poszukać jest tu od groma o tym info

Opublikowano

Mjetek nie spinaj sie, a co do odpalania może uszczelnienia pd może vacu, może ogrzewacz na filtrze paliwa

Prawie zapomniałem sprawdź czy działa pompka w baku

Edytowane przez nik23

Opublikowano
  • Autor

pompkę tylko sluchem mogę sprawdzić?

Opublikowano

Ściąg na filtrze wąż z baku i włóż do butelki, przekręć kluczyk i napisz ile paliwa poleciało.

Opublikowano
  • Autor

nik23 a podpowiesz który to wąż, bo niestety jestem laikiem... :/

Opublikowano

sprawdz korekcje na pd-kach ,przy odpalaniu, jesli uszczelnienia juz wymieniales to raczej nie one , swiece , paliwo dochodzi robiles proby z odpalaniem z górki , to

ja bym obstawiał wałek lub osprzęt wałka to że go jeszcze nie slychac nie znaczy ze jest ok

Opublikowano

Sprawdź czujniki temperatury, zrób logi pompek.

Opublikowano
  • Autor

Jutro udam się do mechanika, podpowiem mu o tym co koledzy tutaj piszą :). Zobaczymy co z tego wyjdzie...Ktoś może poleca jakiegoś dobrego mechanika z Rzeszowa lub okolic? A dziś to boję się wsiadać do samochodu...bo było kolo 20st na minusie..

Edytowane przez sszef

Opublikowano

Z tego co mi wiadomo wałek niema wpływu na zapowietrzanie układu. Zależnie czy samochód ci odpala na chwile i potem gasnie i niechce długo zapalić czy odrazu jak jest mróz to trzeba długo kręcić to albo problem z pompką w baku,z zaworem zwrotnym, pompą tandemową, czujnikiem temperatury bądź dawką startową paliwa aż po uszczelnienia na pompkach i ściekające paliwo z szyny. Może problem leżeć też w samych pompowtryskiwaczach.

Opublikowano
  • Autor

Samochód jak już odpali to nie gaśnie, tylko na początku troszkę nim ,,poterepie". Później mogę go zgasić i od razu odpala od strzała.

Opublikowano

Zobacz jaka ma dawkę na rozruchu dalej sprawdź kąt sychronizacji wałka rozrządu. Czujnik temperatury paliwa odłącz go i w tedy spróbuj zapalić świece żarowe będą palić się dłużej

Opublikowano

Paliwo ci ścieka z pompek albo kompresji brak.

Opublikowano

U ojca w AWX były źle ustawione korekcje na pompkach i przy duzych mrozach długo kręcił, podczas robienia chiptunigu tuner ustawił wszystko jak nalezy i samochód palił podczas dużych mrozów od strzała.

Opublikowano

u mnie taka sytuacja .. -2, -5 odpala od strzala, teraz od dwoch jak sa mrozy to mial problemy..akumulator byl sprawdzany 2 miechy temu - i wszytstko ok, chipa robilem rok temu i dawka paliwa byla zwiekszana..obroty nigdy nie falują po uruchomieniu ..takze swiece raczej tez nie ..chociaz z miesiac temu jak odpalilem i chwile jechalem to zaswiecila sie kontrolka świec na ok 10sek i znikla..jutro jade do kumpla jeszcze raz aku sprawdzic ;) tu filmik :

Opublikowano

Samochód jak już odpali to nie gaśnie, tylko na początku troszkę nim ,,poterepie". Później mogę go zgasić i od razu odpala od strzała.

Mam to samo wcześniej jak temperatura spadała ok. 0 to czułem że ma minimalne opóźnienie, teraz mam od 3-4 dni -15 stopni, wygląda to tak że kręce ja wiem gdzieś 10-15 sekund a później odpala chodzi minute troche głośniej a potem jest wszystko okej i nastepne odpalenia są od strzała . Silnik ma na karku 300kkm i zastanawiam się czy da się coś z tym zrobić właśnie, świece grzałem 3 razy

Opublikowano

Mam podobnie w sylwestra -8 odpalił prawie od strzała (tylko silnikiem zatelepało nie równo), kontrolka świec zgasła po 2 sek. Wczoraj temperatura -12 (kontrolka świec zgasła po 5 sek) i przy odpalaniu lipa bo już nie chciał zapalić, kręcił krecił ( trzymałem max 4 sek rozrusznik) i za 4 razem odpalił nierówno ale po 10 sek wszystko w normie i chodzi jak należy. Dodam ze akumulator mam roczny a świece nie sprawdzane.

Edytowane przez Mietko

Opublikowano

To sprawdź świece, można by też sprawdzić czujnik g62( rano wpinasz vaga i sprawdzasz temp w silnik01 grupy niepamiętam ktore ale mają to być temp płynu-coolant temp, powietrza, paliwa ipowinny być zbliżone do5 C i ewentualnie w liczniku-instruments

Opublikowano

Mam to samo wcześniej jak temperatura spadała ok. 0 to czułem że ma minimalne opóźnienie, teraz mam od 3-4 dni -15 stopni, wygląda to tak że kręce ja wiem gdzieś 10-15 sekund a później odpala chodzi minute troche głośniej a potem jest wszystko okej i nastepne odpalenia są od strzała . Silnik ma na karku 300kkm i zastanawiam się czy da się coś z tym zrobić właśnie, świece grzałem 3 razy

Mam identyczna sytuacje jak Ty dzis juz zamowiłem swiece jutro jade do mechanika ale pewnie juz bedzie po mrozach i ciul wie czy winne takiego rozruchu beda swiece :eusathink:moze jeszcze pomrozi w tym roku by miec okazje sprawdzic dodam ze tak do -10 palił od strzała a powyzej nastały problemy