Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] Żywotność silników benzynowych

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

prawie 350tys i bez gazu, odpukac lata :kox:

Opublikowano

a mi dzisaj w 2.8 z 96 roku w gazie pukło 300 000 :) a kupilem i zagazowałem ją jak miała 210 000 i jak narazie z silnikiem wsio ok :) oby tak dalej :)

Opublikowano

Grunt to zalewać dobrym olejem i przebieg nie bedzie straszny.

Opublikowano

Dokładnie, przy autach w tym wieku duże znaczenie ma eskploatacja poprzednich właścicieli

Opublikowano

Na moim poprzedniej a4 ADP + LPG zrobione 560tysi, fakt klekotał już jak diesel ale nigdy mnie nie zawiódł :good:

Opublikowano

moj ADR ma 220tys przelotu i jak narazie w silniku nic nie robilem, nigdy mnie nie zawiodl :) chyba to jeden z lepszych silnikow w audi :)

Opublikowano

moj ADR ma 220tys przelotu i jak narazie w silniku nic nie robilem, nigdy mnie nie zawiodl :) chyba to jeden z lepszych silnikow w audi :)

Wszystkie silniki beznynowe w audi są dobre oprócz 2.0.

Opublikowano

Dokładnie tak jak ktoś napisał wyżej, bardzo ważne jest jak poprzedni właściele dbali o autko. Jeśli silnik ma świeży olej, odpowiednia temperature i traktowany jest z rozsądkiem, to żywotność jest bardzo długa. Sam mam ADRa z połowy 95r, najechane ma ok 200tyś i śmiało powinien nawinąć drugie tyle. 100% bezawaryjny, oleju od wymiany do wymiany. Mam go 2 lata i ani raz wskazówka temperatury nie wysunęła się poza kreskę 90 stopni, nawet w upale w korku, zawsze trzyma tyle samo. Co ciekawe, silnik płynniej pracuje na gazie (nowa sekwencyjna instalacja) niż na benzynie i śmiało zaryzykuje stwierdzenie że ów LPG przy dobrej instalacji w żadnym stopniu nie wpływa na trwałość silnika.

Opublikowano

ja mialem ALT 230tysiecy. Jedyny problem to ten olej 0.5l na 3 tysiace, pozatym chodzil jak nowka :) wiec sam silnik mial tylko wade konstrukcyjna, dlatego mial apetyt na olej, ale nie miala ona wplywu na jego zywotnosc:)

Opublikowano

ja mialem ALT 230tysiecy. Jedyny problem to ten olej 0.5l na 3 tysiace, pozatym chodzil jak nowka :) wiec sam silnik mial tylko wade konstrukcyjna, dlatego mial apetyt na olej, ale nie miala ona wplywu na jego zywotnosc:)

mozna zaryzykowac stwierdzenie, ze ALT ma wieksza trwalosc niz inne benzyniaki z powodu dolewek ciagle nowego oleju. :cool1:

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

ja mam 260 000 i śmiga czeka wymiana oleju i w przyszłości paska

Opublikowano

W poprzednim b5 18.T AEB - 305 000. Od 185 tyś. u mnie i zamontowany gaz przy zakupie, zużycie oleju ok 1l na 10 tyś. Popychacze poklepywały jak tylko kupiłem i tak już zostało przez prawie 120 tyś. Przy 280 sprawdzałem ciśnienie, na cylindrach wyszło parami 9.8 i 9.6. Jeździ dalej w rodzinie.

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano

ja mam 315 000km w 1.6 i silnikowo igła, z rzeczy które się psuły to tylko osprzęt- problemy z chłodzeniem etc. tylko ostatnio przygrzałem silnik i troche wywala olej uszczelką głowicy, oddałem do mechanika.

Opublikowano

0,5 l na 3 tyś to jest malina,wady nie ma;)

W instrukcji obsługi pisze że zużywanie oleju przez silnik, jest zjawiskiem normalnym i może wynosić

do 1,0 l/1000 km.

Opublikowano

1.8T passat wuja który kupił to auto jak nowe 2 miesięczne z lizingu czy coś w 96 i ma przelatane 700 000 przy 550 000 założył lpg

najlepsze jest to że

jeździ bez wstecznego i ostatnio strasznie kopci chyba to koniec tego silnika (strasznie zniszczone to auto)

Opublikowano

moja ma 240tys i chodzi jak nrazie odpukać chodzi cichutko i równiutko :) oleje filtry i wiadomo te sprawy sa pilnowane tylko te napinacze przy odpalaniu czasami dają znac kurde....a tak wszystko gra :)

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Mój dupowóz w książce serwisowej z roku 2008 miał nalatane 306kkm. Sądzę, że odkąd jest w Polsce auto nie jeździło zbyt wiele. Kupione z pewnej ręki w 2011r, można szacować, że ma ok 350-370kkm, wszystkie naprawy na bieżąco. Od momentu wyjazdu z fabryki auto śmigało do autoryzowanego serwisu z najmniejszą pierdołą, wszystko zrobione jak trzeba.

Wydaje mi się, że posłuży jeszcze długie lata, większych awarii jak dotąd nie było. Szkoda, że po wpadnięciu w ręce Polaków skręcono licznik na 215kkm.

Silnik 1.8 ARG, rok modelowy 2000.

Opublikowano

1.8 T APU 1999r 380kkm silnik nie ruszany, kompresja troche spadła i wycieki oleju z pod uszczelki pokrywy zaworów nic poważnego, auto pali na dotyk.

Opublikowano

Maja audi z 98 a4 1,6 ahl ma przebieg 158tys. 100% gwarantowany. Silnik pracuje nie źle lecz sporo bierze oleju. Jeszcze jestem w trakcie szukania przyczyny. Mam wrażenie, że była zamulona przez poprzednika, może zapiekły się pierścienie zgarniające. Co do przebiegu benzyniaków z doświadczenia wiem, że w silnikach starszej generacji są podobne wytrzymałości silników. Oplem kadetem 1,8 E z 88 ? w 13 lat wyjeździłem 500 tys. Km w tym 300 na Lpg. Jak zakładałem gaz przy przebiegu 300 tys. Km to co niektórzy pukali się w głowę. W sumie kadet przejechał 600 tys. Km i do końca był na chodzie. W miedzy czasie wymieniłem tylko uszczelkę pod głowicą gdyż raz wyciekł mi płyn i go lekko przegrzałem. Pasek rozrządu pękał mi 3 razy . silnik DOHC bezkolizyjny wymiana paska i jazda dalej. Po przebiegu 500 tys. Olej już siorbał zdrowo. Myślę, że auto ma jeździć. W każdym z aut jakie miałem jak jazda była żwawa to silnik lepiej chodził. Małe przebiegi które jeszcze można trafić w starszych modelach w większości tylko w benzyniakach, które to nie świadczą , że silnik chodzi na 100%. W dużej mierze oprócz prawidłowego serwisu zależy od techniki jazdy poprzednika.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

W związku z tym że czytam i zaglądam na forum to i ja się dołączę do tematu, chociaż inny model. A2 1.6 FSI na 100% oryginalny przebieg. Wypaliło się gniazdo zaworowe i ściągałem głowice, przy okazji wymiana popychaczy czyszczenie itp.

Czy pomiar kompresji jest nam w stanie w 100% powiedzieć o złej lub dobrej kondycji silnika ?