Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Problem z katalizatorem/sondą lambda

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

mam pytanko do was chłopaki, a mianowicie zakupiłem samochód Audi A4 B6 1.6T BFB. Zaraz po zakupie zapaliła mi się kontrolka "check engine". Byłem u mechaników, którzy podłączali auto pod komputer i wyszło kilka błędów odnośnie sondy lambda i katalizatora, więc stwierdzili, że kata jest na wymarciu. Jak się dopchałem się pod spód auta to zauważyłem, że katalizator był spawany - zapewnie gościu wytłukł sobie środek i sprzedał mi bez. Nie wiem czy jest nawet sens sprawdzać czy na pewno środek jest? No, bo kto spawa kata jeśli nie chce dopchać się do środka po platynkę? No i tak kasowanie błędów pomaga, ale tylko na chwilę, bo po przejechaniu 50-150km błąd wyskakuje na nowo.
Z tego co wyczytałem na forum, kwestia ma się tak, że pomijając wstawienie nowego katalizatora, można również wyłączyć/oszukać sondę lambda.
Proszę mi powiedzieć jak dokładnie pozbyć się tego check engina? Z tego co się dowiedziałem, pierwszej sondy lambda nie muszę tykać tylko zająć się drugą tak? Czy na pierwszą trzeba również emulator zastosować? Jeśli chodzi o drugą to z tego co wyczytałem to opcja jest taka, żeby wyłączyć ją programowo albo zastosować emulator kątowy, który u niektórych działał bez konieczności ingerencji w sterownik pojazdu. Czy mam rację czy też nie? Generalnie wolałbym pominąć ingerencję programową, głównie ze względu na to, że znalazłem jedną osobę u mnie w miejscowości, która zrobi to za 450zł, a są to relatywnie duże koszta w porównaniu z emulatorem kątowym, który kosztuje 20zł na allegro.

Pozdrawiam

Edytowane przez danon198901

Opublikowano

Emulator raz działa raz nie w 90% przypadków nie działa ,lepiej zrobić to programowo i po kłopocie.

Opublikowano

Ja wyrzuciłem kata.zrobiłem dp-ka na jedną sonde,a drugą za katem powiesiłem obok i wszystko działa i błędami nie rzuca o dziwo. Sonda wisi sobie obok zbiorniczka wraz z zapiętą wtyczką i jest ok.

Opublikowano

W moim 2.0 ALT wystarczyło zamontowanie emulatora za 25PLN. Jeżdżę tak już rok i nic się nie dzieje.

Opublikowano
  • Autor

Skoro jest szansa, że zamontowanie emulatora pomoże to na pewno najpierw spróbuję tego rozwiązania, niż pluć sobie w brodę, że wydałem 450zł, a mogłem 20 ;)

Powiedzcie mi czy emulatory zakłada się na obie sondy lambda czy nie? No i po założeniu check engine sam zniknie czy muszę najpierw wykasować błędy?

Opublikowano

Według mnie lepiej zrobić raz a dobrze i wyłączyć programowo niż liczyć na to, że akurat ten emulator zadziała, ja w 1.8T to miałem i sypało mi błędami 2 sondy.

Opublikowano

ja zastosowałem u brata w 1,8t taki emulator z mozliwoscia regolacji przepływu spalin ,po kilku korektach (zdławienia przepływu) nie wywala błędów.

http://allegro.pl/emulator-katowy-regulacja-przeplywu-spalin-i6513273226.html

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam,

Montowałem u siebie zarówno prosty jak i kątowy emulator sondy i żaden nie działa... już mnie szlag trafia z kontrolka "chceck engine"

Znalazłem coś takiego, ktoś może próbował?

Potrzebne jest:

kanał lub podnośnik, lutownica, koszulki termokurczliwe, dobra taśma izolacyjna, odrobina zdolności manualnych.

Potrzebne części:

kondensator tantalowy 1,0 mikro Farad; 35V; 20% - 2szt

rezystor węglowy 1,0 Mega Ohm; 0,25W; 5% - 2szt

http://www.paladinmicro.com/pmicro.php?frm=MustangMILEliminator.htm

Izolujesz, wkręcasz sondy, podłączasz i koniec tematu. Analizator spalin wykazał, że samochód przechodzi przegląd nawet bez katalizatorów. Kontrolka gaśnie, błędy nie wyskakują, sterownik "myśli" że z katalizatorami wszystko jest w porządku. Działa to w ten sposób, że zmienia się napięcie i częstotliwość na sygnale wychodzącym z sond kontrolnych i oszukuje sterownik. Sondy cały czas działają, więc nie ma problemu z tym, że sterownik zobaczy że sondy "stoją" i wyskoczy błąd. Przetestowane, 100% skuteczności.

Edytowane przez aiwer

Opublikowano

niedokońca tak jest jak mowisz. zastosowałem ten patent co prawda w polo i wywala błąd że druga sonda za wolno reaguje. może trzeba dobrać inny rezystor i kondensator aby trochę zmniejszyć tłumienie tego filtra dolnoprzepustowego.

i to się zakłada na drugą sondę a nie na dwie

Opublikowano

Tekst skopiowałem z innego forum gdzie były dwie sondy diagnostyczne ale w gruncie rzeczy chodzi o to samo. Twierdzisz, że nie działa?

400 zł na usunięcie sondy z ECU to wg mnie przesada.

Chyba muszę się pogodzić z tym, że ciągle będę jeździć z palącym się "check engine".

Edytowane przez aiwer

Opublikowano

a prubowałeś dokładnie takiego emulatora ,jak w linku ,który wklejiłem kilka postów wyżej? bo w nim jest jeszcze mozliwosc regulacji przepływu spalin!

Opublikowano

Strzelam w ciemno, że mi nie pomoże bo mam uwaloną turbinę i puszcza olej do wydechu. Na wolnych śmierdzi spalonym olejem więc regulacja raczej nic nie da.

W chwili obecnej moim jedynym wyjściem jest jej wywalenie z ECU lub lutowanie rezystorów itp. rzeczy.

Opublikowano

U mnie w polo nie działa. Może trzeba jak pisałem wcześniej zmniejszyć tlumienie. No i jeszcze jest szkopuł jaka sonda jest pierwsza. Szerokopasmowa czy zwykła. Szerokopasmowa nie daje sygnału napieciwego sinusoidalnego tylko prądowy. I tu taki patent juz wogóle nie ma racji bytu.

• 1 rok później...
Opublikowano
W dniu 17.10.2016 o 11:54, aiwer napisał:

Witam,

Montowałem u siebie zarówno prosty jak i kątowy emulator sondy i żaden nie działa... już mnie szlag trafia z kontrolka "chceck engine"

Znalazłem coś takiego, ktoś może próbował?

Potrzebne jest:

kanał lub podnośnik, lutownica, koszulki termokurczliwe, dobra taśma izolacyjna, odrobina zdolności manualnych.

Potrzebne części:

kondensator tantalowy 1,0 mikro Farad; 35V; 20% - 2szt

rezystor węglowy 1,0 Mega Ohm; 0,25W; 5% - 2szt

http://www.paladinmicro.com/pmicro.php?frm=MustangMILEliminator.htm

Izolujesz, wkręcasz sondy, podłączasz i koniec tematu. Analizator spalin wykazał, że samochód przechodzi przegląd nawet bez katalizatorów. Kontrolka gaśnie, błędy nie wyskakują, sterownik "myśli" że z katalizatorami wszystko jest w porządku. Działa to w ten sposób, że zmienia się napięcie i częstotliwość na sygnale wychodzącym z sond kontrolnych i oszukuje sterownik. Sondy cały czas działają, więc nie ma problemu z tym, że sterownik zobaczy że sondy "stoją" i wyskoczy błąd. Przetestowane, 100% skuteczności.

Witaj, i co zestaw działa bezproblemowo ?

• 9 miesięcy temu...
Opublikowano
W dniu 27.09.2016 o 07:37, bartez80 napisał:

ja zastosowałem u brata w 1,8t taki emulator z mozliwoscia regolacji przepływu spalin ,po kilku korektach (zdławienia przepływu) nie wywala błędów.

http://allegro.pl/emulator-katowy-regulacja-przeplywu-spalin-i6513273226.html

na jakiej średnicy się zakończyło ? założyłem u siebie 3mm i wywala checka tylko po wiekszej ilości km niz bez

• 1 rok później...
Opublikowano

Witam, jaka średnica gwintu jest przy drugiej sondzie w 2.0 ALT? Jaki emulator polecacie? Pozdrawiam

• 1 rok później...
Opublikowano

Witam , czy ktoś z kolegów podpowie  jaki emulator mam kupić do 2.0 ALT   tzn  kątowy czy prosty ? Z regulacją przepływu czy bez ?   Liczę na waszą pomoc, Pozdrawism

Opublikowano

Kątowe są niby skuteczniejsze ale żaden emulator nie da Ci 100% pewności, że błąd nie powróci.

Opublikowano

Dzięki za zainteresowanie tematem , już sam nie wiem co mam robić , kat wymieniony na nowy , sonda nr 2 nowa , świece nowe , odma nowa , ezektor z przewodami pidćiśnienie nowe ,  czwórnik przy pokrywie zaworów nowy , uszczelka pokrywa zaworów nowa , gruby plastikowy przewód od filtra powietrza  nowy  i nadal to samo  tzn błąd katalizatora  rząd 1 za mała skuteczność. , ręce opadują