Opublikowano 26 Stycznia 20179 l Niestety nie mam zadnej informacji. Maska juz podniesiona swiece spryskane wd40 i zobaczymy co bedzie. Dam znac o wynikach po zabiegu Wysłane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy użyciu TapatalkaWszystko przebieglo pozytywnie :-) było dużo strachu ale na szczęście dobrze się skończyło Wysłane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy użyciu Tapatalka
Opublikowano 27 Stycznia 20179 l Koledzy i koleżanki dziś podczas sprawdzania świec żarowych ponieważ przy zimnym odpaleniu ok 2s nierówno pracuje silnik rozsypała się fajka czy ktoś stosował taka część 028971782A czy lepiej zastosować konektory jak w temacie na forum? Świece nie były wymieniane od kiedy posiadam samochód a to już 4lata to raczej czas na wymianę.
Opublikowano 28 Stycznia 20179 l 028971782A - możesz to zastosować, tylko trzeba by dołożyć termokurcza i dobrze zabezpieczyć połączenie Ale lepiej już chyba byłoby wymienić całą listwę, albo zmienić wszystko na 4 pojedyncze fajki, żeby to jakoś wyglądało sensownie...
Opublikowano 29 Stycznia 20179 l Fajki mam pojedyncze każda na jedną świece. Tylko zastanawiam się czy zastosować lutowanie i termokurczki czy kostki złączeniowe hermetyczne, które wytrzymują 14A a tem. -40/+125
Opublikowano 1 Lutego 20179 l Ja u siebie chciałem być utrzymać wszystko w ORY i 3 lata temu wymieniałem całą wiązkę. Teraz w te największe mrozy silnik mi nierówno pracował i zajrzałem pod maskę a tam tylko jedna fajka sprawna (nie złamana). Już w tym roku sobie odpuściłem i założyłem konektory 4mm, trudno nie będzie ładnie, ale będzie działało na lata. To się nie popsuje nie ma jak.
Opublikowano 4 Lutego 20179 l Witam PanowieJakie świece do mojego silnika?Wauzzz8e25a0400942004 1,9Wysłane z mojego SGP621 przy użyciu Tapatalka
Opublikowano 4 Lutego 20179 l 33 minuty temu, maciejtr napisał: Wauzzz8e25a040094 N 10579201 / N 10579202 Edytowane 4 Lutego 20179 l przez kamil-vag
Opublikowano 5 Lutego 20179 l Jak dokładnie sprawdzić czy prąd się pojawia na fajkach po przekręceniu zapłonu?
Opublikowano 6 Lutego 20179 l 10 godzin temu, tomcio12345 napisał: Jak dokładnie sprawdzić czy prąd się pojawia na fajkach po przekręceniu zapłonu? Drugi post od góry - na tej stronie... Wystarczy prosty multimetr - czerwony króciec pomiarowy wkładasz w fajkę świecy - czarny dajesz do głowicy silnika, bądź na minus akumulatora - druga osoba przekręca zapłon a Ty patrzysz czy wskazuje napięcie... Może być też tester z żaróweczką czy sama żarówka 12V - ale tu tylko pokaże Ci, że napięcie dochodzi a nie jaka jest jego wartość...
Opublikowano 7 Lutego 20179 l Takie małe info. Uzupełniłem pierwszy post o przydatne informacje zebrane z wątku. Także przed pytaniami proszę najpierw zajrzeć tam.
Opublikowano 8 Lutego 20179 l Przeczytałem cały temat i wszystko dotyczy opcji 2. Czy w wersji N 10140105 długość świecy powinna być 92mm? Vin 2_134492 trochę tego nie rozumiem. do wyższych vinów były 97mm, ale sprawdzając świece, które piszecie wychodzi na to: N 10140105 - ma długość 92mm, a zamiennik do nich czyli: BERU GN018 , BOSCH 0 250 212 009 mają długość 89 mm to w końcu które będą pasować? Edytowane 9 Lutego 20179 l przez uniqque
Opublikowano 9 Lutego 20179 l Beru GN855 i Bosch 0 250 202 022 mają po 92mm, przy Bosch 0 250 202 022 pisze, że: zastępuje artykuły 0 250 202 009 więc są to zamienne numery... Co do długości świec to czy te, czy te - mają głębokość zabudowy 25 mm W wolnej chwili uzupełnię post o podane numery, także uniqque, dzięki za spostrzeżenia Edytowane 9 Lutego 20179 l przez kamil-vag
Opublikowano 11 Lutego 20179 l Czy ktoś wie jaka kostka i konektor żeński będzie pasował pod zakończenie fajki z ASO 028971782A ? Edytowane 11 Lutego 20179 l przez jaceko
Opublikowano 12 Lutego 20179 l Chodzi Ci o coś takiego ? 071973851 + 071973751 ? Zawartość dodana 2 minutes later Jak dla mnie to lepiej to by było polutować, albo złączyć specjalnymi tulejkami + termokurcz niż dawać takie kostki...
Opublikowano 17 Lutego 20179 l Dla zainteresowanych. Tak wyglądają świece żarowe (dłuższa-zielona i krótsza-czarna) widziane od strony tłoka. Żaden z obu typów nie koliduje z tłokiem. Edytowane 17 Lutego 20179 l przez CzarekJ
Opublikowano 17 Lutego 20179 l @CzarekJ Super info Ląduje w zbiorze w pierwszym poście. Tylko jeszcze powiedz które tu są właściwe ? ? ?
Opublikowano 17 Lutego 20179 l Według mnie rodzaj świecy żarowej powinien być dobrany do oznaczenia pompowtryskiwacza z jakim świeca współpracuje. Moja teoria. Starsze rozpylacze (AR) kierowały wtryskiwaną dawkę paliwa bardziej skupioną w kierunku tłoka i możliwe, że żaden z 5 strumieni nie "omiatał" świecy - dlatego też są one dłuższe aby sięgnęły do mieszanki paliwa i powietrza. W nowszych wtryskiwaczach (BA) strumienie rozchodzą się bardziej na "boki" i do tego jeden z nich natrafia na swojej drodze świecę żarową, która może być krótsza. Podsumowując, jak ja to robię. Jak w oryginale były czarne - montować czarne lub zielone. Jak w oryginale były zielone - montować tylko zielone. (chociaż na czarnych tez zapali ). Oczywiście mowa o świecach na te same napięcie. To jakie świece żarowe montuję - dobieram do końcówki oznaczenia wtryskiwacza. To tylko moja teoria - NIE WIEM, CZY PRAWDZIWA I NIE BIORĘ ZA NIĄ ODPOWIEDZIALNOŚCI. Zapewne teoria potwierdzi się, jak w ETKA okaże się, że świece żarowe zmieniono w tym samym czasie co pompowtryskiwacze.
Opublikowano 18 Lutego 20179 l @CzarekJ, Twoja teoria wydaje się być jak najbardziej słuszna. Ale ciężko będzie to udowodnić. Pompki AR wycofano w 2011r. Obecnie zostały tylko BA i takie ETKA nakazuje wkładać do każdego AVF/AWX od 2001r... Głowica jest ta sama od początku - 03G103351C... najlepiej chyba dobierać według VINu jak w ETKA i tyle... Mój AVF jest z 2003r i są wtryski AR i świece te dłuższe... No ale dajmy, przykład jadę do ASO, wkładają BA, ale raczej świec krótszych nie każą wsadzać... Jak napisałeś - kolizji z tłokiem nie będzie, tylko biorąc pod analizę zdjęcie to lepiej zapalałby chyba przy dłuższych świecach, bo przy tych krótszych zamiast grzać komorę spalania to oddaje część w głowicę... To są takie nasze gdybania Na razie trzymajmy się wersji doboru po VIN z pierwszego posta hehe
Opublikowano 18 Lutego 20179 l Myślę, że nie powinno się stosować świec krótszych do PD nie posiadających otworka kierującego strumień na świecę. Świece się różnią, przy tej samej mocy większa koncentracją energii/powierzchni, czyli silnikowi łatwiej. Podobnie wygląda kwestia procesów w komorze spalania, mniej wystająca świeca mniej zaburza dynamikę gazów czyli łatwiejsze wypróżnianie.
Opublikowano 23 Lutego 20179 l To jeszcze jedno zdjęcie obrazujące jak wyglądają świeczki w tej samej głowicy.