kkt Opublikowano 10 Grudnia 2018 Opublikowano 10 Grudnia 2018 29 minut temu, Wihajster napisał: wręcz przeciwnie na ciepłym sie odkręca Ja odkrecam zawsze na zimnym. Pod wplywem temp. metal sie rozszerza. Glowica jest aluminiowa wiec trzeba uważać.
Wihajster Opublikowano 10 Grudnia 2018 Opublikowano 10 Grudnia 2018 12 minut temu, kkt napisał: Ja odkrecam zawsze na zimnym. Pod wplywem temp. metal sie rozszerza. Glowica jest aluminiowa wiec trzeba uważać. rozszerzalność temperaturowa aluminium jest większa niż stali, wiec na ciepłym będzie luźniej
piotrekmuzyk Opublikowano 10 Grudnia 2018 Opublikowano 10 Grudnia 2018 Ja w swojej A4 B7 wymieniałem w sobotę świeczki. Mechanik z doświadczeniem powiedział wprost: odkręcamy i przykręcamy na zimnym silniku. Przy przykręcaniu wystarczy smar ceramiczny, nie musi być specjalny świec żarowych. Jeżeli świeca była oryginalna lub założona z głową i posmarowana odpowiednik smarem to wyjdzie bez problemu - tak było w moim przypadku świece wyskoczyły i wskoczyły migiem. Ważne jest dokręcić z odpowiednią siła ( np w NGK 10-15 Nm) Ogólnie problem z zerwanymi świecami w VAG jest mniejszy ponieważ sama świeca nie jest długa całość ma niecałe 10 cm - gdzie np w Oplach czy Japończykach może mieć ponad 16 cm a wiadomo wtedy łatwiej ją ukręcić.
kubajvc Opublikowano 12 Grudnia 2018 Opublikowano 12 Grudnia 2018 W dniu 10.12.2018 o 13:46, piotrekmuzyk napisał: Ja w swojej A4 B7 wymieniałem w sobotę świeczki. Mechanik z doświadczeniem powiedział wprost: odkręcamy i przykręcamy na zimnym silniku. Przy przykręcaniu wystarczy smar ceramiczny, nie musi być specjalny świec żarowych. Jeżeli świeca była oryginalna lub założona z głową i posmarowana odpowiednik smarem to wyjdzie bez problemu - tak było w moim przypadku świece wyskoczyły i wskoczyły migiem. Ważne jest dokręcić z odpowiednią siła ( np w NGK 10-15 Nm) Ogólnie problem z zerwanymi świecami w VAG jest mniejszy ponieważ sama świeca nie jest długa całość ma niecałe 10 cm - gdzie np w Oplach czy Japończykach może mieć ponad 16 cm a wiadomo wtedy łatwiej ją ukręcić. Dziękuję za odpowiedzi . Zabiorę się i za swoje w weekend ile dałeś za sztukę i jakie kupiłeś ? Słyszałem tez żeby jednak na ciepłym silniku odkręcać a nie na zimnym ale widzę ze tu są różne szkoły jednak bardziej przekonuje mnie ta o odkręcaniu na ciepłym . Nie wiem dlaczego Pryskacie czymś wcześniej przed odkręceniem ? niektórzy psikają wd40 kilka dni wcześniej myślicie ze nie śmierdzi po tym w kabinie później ?
kkt Opublikowano 12 Grudnia 2018 Opublikowano 12 Grudnia 2018 58 minut temu, kubajvc napisał: niektórzy psikają wd40 kilka dni wcześniej myślicie ze nie śmierdzi po tym w kabinie później ? Witam. Pryska sie na noc przed odkreceniem świec.
PiterEL Opublikowano 6 Listopada 2019 Opublikowano 6 Listopada 2019 A czy kolektor trzeba ściągać aby je wykręcić ? I czy wtyczka jest tylko nasunięta na świece czy jakoś trzeba wypiąc ją bo mało tam miejsca ? Czy w CAGA i CAHA jest tak samo ze świecami ? W tym samym miejscu ? Oraz czy VAG powinien pokazać bład jak jest prpoblem ze świecami ? Bo ostatnio jak temp były w nocy poniżej zera a rano ok 0 stopni to auto odpaliło mi ale dziwnie bujał na obrotach przez chwilę.... tak troszkę telepał się. Jak jest ok 5 i w górę stopni to odpala poprawnie.
RALF76 Opublikowano 6 Listopada 2019 Opublikowano 6 Listopada 2019 (edytowane) Godzinę temu, PiterEL napisał: Oraz czy VAG powinien pokazać bład jak jest prpoblem ze świecami ? powinien pokazać spaloną/e świecę dokładnie na którym cylindrze Edytowane 6 Listopada 2019 przez RALF76
PiterEL Opublikowano 6 Listopada 2019 Opublikowano 6 Listopada 2019 A są w tym samym miejscu świece bo znalazłem taki filmik i tu trzeba zdjąć pokrywe zaworów Ja mamseata EXEO i tam jest silnik z B8 wzdłużnie własnie CAHA
kkt Opublikowano 6 Listopada 2019 Opublikowano 6 Listopada 2019 (edytowane) 10 godzin temu, PiterEL napisał: A czy kolektor trzeba ściągać aby je wykręcić ? I czy wtyczka jest tylko nasunięta na świece czy jakoś trzeba wypiąc ją bo mało tam miejsca ? Witam. W silniku caga nie trzeba ściągać kolektora. Wtyczka jest nasunięta, trzeba mocniej pociagnąć za wtyczkę. Edytowane 6 Listopada 2019 przez kkt
corradoowner Opublikowano 7 Listopada 2019 Opublikowano 7 Listopada 2019 W dniu 6.11.2019 o 19:38, PiterEL napisał: A w CAHA ? Przecież to ten sam silnik
Rekomendowane odpowiedzi