Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Audi rzuca na boki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam problem, po zmianie opon na letnie rzuca autem ba boki raz w jedna raz w druga, cos jakby tak wiało w boki, przy wymianę była robiona geometria i zbieżność, wcześniej przed zima tez było cos takiego na letnich, zmieniłem opony i autem nie rzucało, co to może być?

Opublikowano

Opony nie wyważone letnie. Albo obejrzyj lato i zobacz czy gdzieś bąbla nie wywaliło. Ciśnienie dobre? Wychodzi na to że opony do utylizacji.

Opublikowano

Opony wyważone, ciśnienie dobre opony z tamtego roku

Opublikowano

może jakieś lipne opony

kupione nówki czy używki

Opublikowano

Z tylu nowki są a z przodu jest inna firma opony z 2015

Zawartość dodana 1 minute later

Dodam jeszcze ze zimówki sa o dużo starsze ale na nich jeździ się równo a na tych powyżej 70 na równym asfalcie buja raz w jedna stronę raz w druga

Opublikowano (edytowane)

ewidentna wina opon

nowki czyli ty je kupiles i nigdy nie jezdziły na innym aucie?

Edytowane przez wyzyk83
Opublikowano

Jak kupiłem auto to było na tych oponach

Opublikowano

skoro na zimowych jest ok to winne sa opony albo felgi

Opublikowano

Tylko przy wyważaniu wyszłoby ze z felga cos nie tak, czy sie myle?

Opublikowano

No ale czego szukasz dziury w całym. Sam sobie odpowiedziałeś że na zimówkach było ok. Lato - źle. No to szukaj przyczyny w oponach/felgach.

Opublikowano

Pytam tylko, poniewaz kupno opon na taka szerokosc i wielkosc to jakas kwota sie robi, dlatego lepiej zapytac wczesniej, bo w sumie po oponach nie widac zeby cos było nie tak

Zawartość dodana 54 minutes later

A jest jeszcze możliwość ze geometria jest ustawiona pod zle zawieszenie i dlatego na większych i szerszych oponach jest to bardziej odczuwalne niż na węższych i mniejszych zimowych oponach ?

Opublikowano

Sprawdź dokładnie geometrię. Zimowe opony na pewno mniejszy rozmiar a letnie duże,  szerokie i niski profil. 

Opublikowano
Dnia 2.03.2017 o 17:15, sieemmkaa napisał:

1. Z tylu nowki są a z przodu jest inna firma opony z 2015

Zawartość dodana 1 minute later

2. Dodam jeszcze ze zimówki sa o dużo starsze ale na nich jeździ się równo a na tych powyżej 70 na równym asfalcie buja raz w jedna stronę raz w druga

1. podaj dokładnie firmę i nazwę opon na osi przedniej, rozmiar, profil wraz z DOT, 

i to samo dla osi tylnej i byleby dokładnie bo post robi się długi i nic z niego nie wynika dla przyszłych czytających.

2. to bujanie idzie od razu całym bokiem pojazdu? czy może tył jest nadsterowny?

i co jak Cię bujnie w lewo to samo wraca na prawo? bo nijak nie mogę tego sobie wyobrazić.

Opublikowano

Przód michelin 225/45/17 tył goodyear 225/45/17, dodam ze jest to napęd quattro, to jest tak ze jadąc już powyżej 60km/h auto ściąga jakby po skosie raz w lewo raz w prawo a przy wyższych prędkościach jak się poruszy kierownica to auta tak się buja na boki, zamieniłem tylnie z przednimi i jest już troszkę lepiej

Zawartość dodana 0 minutes later
Godzinę temu, .Pablo. napisał:

Sprawdź dokładnie geometrię. Zimowe opony na pewno mniejszy rozmiar a letnie duże,  szerokie i niski profil. 

Geometria była robiona, tak samo opony tez zostały wyważone 

Opublikowano
3 godziny temu, sieemmkaa napisał:

Przód michelin 225/45/17 tył goodyear 225/45/17, dodam ze jest to napęd quattro, to jest tak ze jadąc już powyżej 60km/h auto ściąga jakby po skosie raz w lewo raz w prawo a przy wyższych prędkościach jak się poruszy kierownica to auta tak się buja na boki, zamieniłem tylnie z przednimi i jest już troszkę lepiej

Zawartość dodana 0 minutes later

Geometria była robiona, tak samo opony tez zostały wyważone 

A zużycie bieżnika po obu stronach równomierne? Pływanie auta szczególnie przy jakichś lekkich koleinach to typowe dla zjechanych opon 

Opublikowano

To nic dziwnego, że Cię buja w quattro obowiązkowo 4 opony identyko ludzie!!! Prócz takiego rzucania to tylko napęd spieprzysz i tyle:facepalm:

Opublikowano
1 godzinę temu, przem8 napisał:

To nic dziwnego, że Cię buja w quattro obowiązkowo 4 opony identyko ludzie!!! Prócz takiego rzucania to tylko napęd spieprzysz i tyle:facepalm:

Jeśli są pary w takim samym rozmiarze, w dodatku tej samej klasy to nie ma to nic wpływu na napęd :huh: Poza tym lepiej tak jeździć niż ze zjechanymi oponami na przodzie, a dobrymi z tyłu za to wszystkie tego samego modelu.

Opublikowano

Różne opony, różne opory toczenia itp... Ja jestem innego zdania i zalecane są 4 identyczne opony i nic mnie nie przekona w tym przypadku. Przy stałym napędzie na 4 koła ogumienie ma duży wpływ na prowadzenie i napęd. 

Opublikowano (edytowane)

Wszystko już jasne, dzięki Wszystkim za pomoc 

Edytowane przez sieemmkaa
Opublikowano
3 godziny temu, przem8 napisał:

Różne opony, różne opory toczenia itp... Ja jestem innego zdania i zalecane są 4 identyczne opony i nic mnie nie przekona w tym przypadku. Przy stałym napędzie na 4 koła ogumienie ma duży wpływ na prowadzenie i napęd. 

Przy takim samym rozmiarze obu par różnica jest znikoma w oporach toczenia nawet przy różnicach w oznaczeniach . Prędzej będzie większa różnica jak będzie jedna para (w audi zazwyczaj przednia) bardziej zużyta od drugiej niż przy dwóch zbliżonych producentach opon. Więc ROZMIAR obu par jak najbardziej taki sam, ale to, że jedna para będzie Goodyear a druga Dunlop zupełnie nic nie zmienia dla napędu :hi: