Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

B9 Fellows

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chyba i tak sie skonczy na serwisie. Wyskoczyl mi blad usterka adblue z komunikatem ze mam 1000km zasiegu. Zbiornik adblue pelny, instrukcja mowi zeby sie udac do dealera. 

Do mojego dealera mam 1300km wiec raczej do niego nie dojade :/ 

Mial ktos taki problem, szukam rozwiazan i znalazlem dot. passata http://www.autowcentrum.pl/blog/post/usterka-adblue.-uruchomienie-silnika-nie-bedzie,33635/ zastanawiam sie czy probowac

• Odpowiedzi 2,1 tys.
  • Wyświetleń 310,5 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
W dniu 18.05.2018 o 10:52, vvv napisał:

Wracam z tematem LEDów z przodu. Zauwazylem ze jak jest wysoka temperatura na zewnatrz ew. pelne slonce to po jakies godzinie lewy LED gasnie i pojawia mi sie komunikat ze nie dziala. Jak samochod ostygnie to znowu dziala. Pojawilo mi sie to raz jeszcze w weekend jak stalem w korku na autostradzie w sloncu. Tego samego dnia wieczorem problemu juz nie bylo i do teraz nie ma. 

Zastanawiam sie czy te bledy sa zapisywane w historii komputera bo glupio jechac do serwisu i mowic ze cos nie dziala kiedy dziala ;)

W Warszawie widziałem dwie b9 ze zgaszonym ledem w lewej lampie

Opublikowano

Najgorsze, że to dziadostwo niebieskie wrzucą teraz do benzyn.. ehh. 

Co do lampu zrob fote komunikatu i fote lewej lampy jak zgasnie. Zeby nie gadali ze wymyslasz. Powiedz, że problem sie powtarza i maja to zrobic.

Opublikowano

Rady uzytkownika passata nie pomogly, serwis bledu tez nie mogl wykasowac. Ja dojechalem, 250km z komunikatem o zasiegu 0km. Zaparkowalem kolo mieszkania wypakowalem sie i zadzwonilem na assistance ;) 

Auto zabrała juz laweta do mojego serwisu, dostalem zastepcze i czekam na rozwoj wydarzen.

Opublikowano

Ehhh nie ma to jak leasing i ubezpieczenie ;)

Temat zalatwiony tzn. auto naprawione. Nawet nie bylem w serwisie bo podstawili mi auto pod prace i zabrali zastepcze. Dowiedzialem sie przez telefon tylko ze cos bylo nie tak z cisnieniem i musieli wymienic caly zbiornik. W sumie jestem zadowolony bo jak sie chce umowic na przeglad to termin zawsze jest za ok. miesiac, a tutaj zrobili w trzy dni.

Opublikowano

Witam!

Panowie takie pytanko, rozglądam się za A4 B9 i chętnie bym usłyszał od użytkowników czy jest coś w tych modelach na co muszę zwrócić uwagę przed zakupem?

Skrzynia automatyczna w B9 to S-tronic czy były jeszcze inne?

Jakie są wasze opinie na temat silnika 2.0 TDi 190 PS w połączeniu z Quattro?

Opublikowano
1 godzinę temu, A-rek napisał:

Skrzynia automatyczna w B9 to S-tronic czy były jeszcze inne?

Wszystkie automaty nazywają się S-tronic, ale część z nich, to skrzynie dwusprzęgłowe, a część to hydrauliczne np. ZF 8HP65A w S4. Musisz poszukać informacji o konkretnym modelu, które cię interesuje.

1 godzinę temu, A-rek napisał:

czy jest coś w tych modelach na co muszę zwrócić uwagę przed zakupem?

Mnie pojawiły się 2 mankamenty, których jednak nie da się wyłapać podczas jazdy próbnej:

• Wentylator chłodnicy włączający się w czasie jazdy na maksa (nawet przy zimnym silniku i temperaturach 15C na zewnątrz), który wyłącza się dopiero po zamknięciu samochodu i zostawieniu go na ok. 5 min. Serio! Chodzi non-stop na maksa - testowane podczas jazdy na odcinku 600km. Zdarzyło mi się 3-4 razy w ciągu roku.
  • Czasem w trakcie parkowania ekran z kamerami pokazuje czarny obraz (ze wszystkich kamer, niezależnie, którą się wybierze). Widać tylko ramki grafiki, a obraz z kamer czarny. Nie pomaga zamknięcie i ponowne otwarcie samochodu. Pomaga zostawienie auto na dłuższą chwilę (np. na noc). Również zdarzyło się ok 3-4 razy w ciągu roku.

Podejrzewam jakieś sterowniki. Mam nadzieję, że w serwisie się tym zajmą.

Opublikowano
W dniu 1 czerwca 2018 o 17:41, misku napisał:

Wszystkie automaty nazywają się S-tronic, ale część z nich, to skrzynie dwusprzęgłowe, a część to hydrauliczne np. ZF 8HP65A w S4. Musisz poszukać informacji o konkretnym modelu, które cię interesuje.

Tutaj kolego nie masz racji. S-tronic to skrzynia dwusprzęgłowa. W S4 i RS4 występuje 8-biegowy Tiptronic i to jest skrzynia na sprzęgle hydrokinetyczym. W pozostałych A4 są S-tronicni czyli dwusprzęgłówki.

W dniu 1 czerwca 2018 o 15:35, A-rek napisał:

Panowie takie pytanko, rozglądam się za A4 B9 i chętnie bym usłyszał od użytkowników czy jest coś w tych modelach na co muszę zwrócić uwagę przed zakupem?

Ciężko jest stwierdzić na co zwrócić uwagę. Ponieważ samochód w miarę świeży ma bolączki wieku dziecięcego i u różnych osób są inne objawy. 190 koni fajny silnik ale w tej kasie masz benzynę 252 konie i pod względem osiągów jest niebo i ziemia.. Chyba, że zależy Ci na ekonomii.

Edytowane przez Kosmita

Opublikowano
3 minuty temu, Kosmita napisał:

Tutaj kolego nie masz racji. S-tronic to skrzynia dwusprzęgłowa. W S4 i RS4 występuje 8-biegowy Tiptronic i to jest skrzynia na sprzęgle hydrokinetyczym. W pozostałych A4 są S-tronicni czyli dwusprzęgłówki.

Rzeczywiście. Zapędziłem się. Dzięki za sprostowanie.

Opublikowano
21 godzin temu, misku napisał:

Rzeczywiście. Zapędziłem się. Dzięki za sprostowanie.

;) spoko. Też to mi się czasem wszystko myli :) dobrze, że multitronica nie musimy już paniętac :)))

Opublikowano
  • Autor
19 minut temu, Kosmita napisał:

dobrze, że multitronica nie musimy już paniętac :)))

Oj tam, bez przesady. Miałem w B8 i bardzo sobie chwaliłem tę skrzynię :) 

Opublikowano
21 godzin temu, Kosmita napisał:

190 koni fajny silnik ale w tej kasie masz benzynę 252 konie i pod względem osiągów jest niebo i ziemia.. Chyba, że zależy Ci na ekonomii.

Masz rację, pod względem osiągów na pewno benzynowy lepszy ale jak jest pod względem eksploatacyjnym i kosztów utrzymania?

I jeszcze takie pytanko: jakiej średnicy są przednie tarcze hamulcowe w 2.0 TDi? Czy w quattro są takie same jak w ośce czy inne?

Opublikowano

2,0 TFSI 252 KM pali w mieście w zależności od tras i sytuacji min. 12-14 l/100 km.

W trasie przy jeździe 120-130 km/h pali ok. 10 l/100km.

W ślad za takim spalaniem idzie mały zasięg na jednym baku.

Tyle z wad ekonomicznych 2,0 TFSI 252 KM.

Opublikowano

Jak widac roznica w spalaniu jest duza. Ja mam wersje 150KM tdi, ale wydaje mi sie ze spalanie miedzy 150KM a 190KM nie bedzie sie bardzo roznilo.

Wg. komputera srednie z ostatnich 60kkm mam 6l/100km

Jak rano jade do pracy 5km to mam srednie z takiego odcinka wg. komputera 9l/100km

W trasie przy ekonomicznej jezdzie potrafi spalic mniej niz 5l/100km

W trasie w warunkach gaz w podlodze pali mi za to ponad 10l/100km

Pytanie jakie robisz przebiegi i w jakich warunkach uzytkujesz samochod.

Ja w ostatnie pól roku zrobilem 30kkm wiec benzyna w moim wypadku nie sprawdzilaby sie w ogole, za to jezdze duzo po DE wiec wiekszy diesel na pewno.

Tutaj tez zwroc uwage na bak paliwa, ja narzekam na to strasznie bo mam 40l w cyklu mieszanym bez problemu zrobie 600km, jak wylece na autostrade to musze tankowac po 350km

Edytowane przez vvv

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Panowie

Jakie są różnice w osprzęcie miedzy silnikiem:

2.0 TDI 150km

a

2.0 TDI 190km

Opublikowano

Trochę z innej beczki.

Dostałem w poniedziałek wezwanie na akcję serwisową.
[Aktualizacja sterownika silnika w związku z możliwym brakiem wznowienia pracy jednostki napędowej
przy włączonych systemach wspomagających i jeździe na "wybiegu"].

Dostaliście to również?

Przed chwilą oddałem do ASO, zgłaszając jednocześnie wieszanie się MMI - czytaj
"oczekuję aktualizacji oprogramowania, żeby mieć osobne sterowanie subwooferem".

Za parę godzinę opiszę czy i co zrobili.

Pzdr, Marcin

Opublikowano
26 minut temu, wrclaguna napisał:

Spytaj jak sie nazywa numer akcji serwisowej aby inni wiedzieli ;)

S-Aktualizacja oprogramowania sterownika silnika* 45H2

Dla zakwalifikowanych egzemplarzy widoczna jest również w aplikacji "My Audi"

Opublikowano

Samochód już odebrany. Nie zauważyłem żadnych zmian.

Jeśli chodzi o oprogramowanie radia - niestety nadal nie mam osobnego sterowania subwoofera :-(

Pzdr, Marcin