Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 1Z] Drżenie przy przyspieszaniu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Autor

Logan ja jestem już praktycznie pewien że to przez wydech mi drży....więc jak wydłubiesz kata to daj znać co i jak zrobiliście....no i czy ustało i o ile głośniej słychać sprężareczke....[/b]

Opublikowano

Simon, w swoim drugim poście w tym temacie napisałeś że całe buda drży, i teraz pojawia się problem co rozumiesz przez drżenie? Telepanie , wibracje, brzęk, rezonans itd,itp. Bo ja myślałem że ci "telepie silnikiem", ale skoro stwierdziłeś że to napewno układ wydechowy, to masz na myśli drżenie głosowe, a to zmienia postać rzeczy. Takie lingwistyczne zawiłości, komplikują "zdalną" diagnozę.

Opublikowano
  • Autor

kalina to nie tylko głos tylko wszystko naraz drży trochę buda, trochę silnik,trochę wydech i ważne mi było po kolei co to może być wg Was, a bez tych opinii na pewno bym tego nie znalazł!

:rolleyes: Więc mam to to i to i lecę po autku i oprócz przyczyny właściwej(którejś z nich) mam wiele doświadczeń i punktów na które zwrócę uwagę i jeśli nie będą one teraz przyczyną w późniejszym czasie połączę je z innymi objawami w wozie i wtedy wykorzystam pozostałe możliwości!

Także to nie komplikacja a wręcz swoista biblia z rozwiązaniami różnych pojawiających się problemów i ich możliwych przyczyn,rozwiązań,...więc dzięki jeszcze raz z góry WSZYSTKIM! :biggrin:

1a)podejrzewam plecionkę i kata - bo czuć spaliny pod maska a wje...chałem się przy 90km w jakąś TAAAKĄ dziure

1b)poduchy pod silnikiem - przyczyna 1a)

2)nastawnik bo na niskim biegu mi tak płyną w górę i dół obroty ale moze to moja noga :)

3)napinacz - bo mi drga lekko(ale moze tak ma być ja się nie znam) na postoju już, a nie zmieniałem jeszcze rozrządu

Opublikowano

Witam.....

dzisiaj zrezygnowałem z wycięcia kata.... bo podobno to nie on wprowadza silnik w drgania

Wymieniłem poduche pod skrzynią ale jest bez zmian. :confused:

Ktos napisał ze tak sie moze zachowywac auto z chipem. Jak moge sprawdzic np Vagiem czy autko nie zostało wczesniej "zachipsowane"?? :a4fan:

Opublikowano
Jak moge sprawdzic np Vagiem czy autko nie zostało wczesniej "zachipsowane"??

zrobić logi grup 003,008, 011 na przykład

Opublikowano
  • Autor
dzisiaj zrezygnowałem z wycięcia kata....

Ale przy naszym przebiegu i tak musisz coś z nim zrobić!

Opublikowano

Przy 1Z miałem taki objaw przy uszkodzonym tłumiku drgań

Opublikowano
  • Autor
Przy 1Z miałem taki objaw przy uszkodzonym tłumiku drgań

I chyba masz rację tak mi dziś mechanik powiedział ale niewiem czy regenerować łącznie z siatką czy wstawić nowy za 120zł???

Opublikowano

Witam....

a jak można sprawdzić stan zlączki ? z zewnątrz siatka wyglada na nienaruszoną...

ale jedak jak ruszam silnikiem to słychać skrzypienie czy cos takiego

Jak mozna ją sprawdzić... ? :a4fan:

Opublikowano

Witam a co powiecie na moje drgania jak jest zimny i mu przybutuje do ok 4tyś to zmuli go zaczyna szarpać silnikiem i strasznie kopci przez uszkodzony tłumik drgań jakby cofało spaliny gdy osiągnie ok 70 stopni wszystko jest ok moge kręcić ile chce co to może być ?

Opublikowano

Jak na zimnym silniku do 4 tyś. maszyne wkręcasz to co sie dziwisz, tylko czekaj jak turbina zdechnie albo cały silnik :eek: . :exclaim:

Opublikowano

no nie odrazu pewien czas chodzi a nawet jak się zatrzymam i spadnie do ponizej tych 70 stopni to tak sie dzieje

Opublikowano

darecki84 prawdopodobnie masz zatkany katalizator.....

Opublikowano

hmm a to czemu po 70 stopniach jest ok ?

Opublikowano
  • Autor

Czy lepiej regenerować złączkę z oplotem siatkowym czy kupić nową uniw. i wstawić?

Opublikowano
Czy lepiej regenerować złączkę z oplotem siatkowym czy kupić nową uniw. i wstawić?

Kup nowa :wink: to najlepsze rozwiazanie

Opublikowano

jedziesz do zakładu tłumikarskiego i wspawywuja Ci nową i już, koszt takiej operacji to ok 120pln, jade ze Sprinterem w jutro na wymiane tej złączki

Opublikowano
  • Autor

A jakie wymiary ma złączka w moim wozie ktoś wie?(1Z 90KM)W sklepie mi mówią że to im muszę podać...A i jeszcze jak sprawdzić stan poduchy silnika?Bo też mi proponują wymienić bo niby znowu mi może paść ta siatka jak poducha jest wys....

[ Dodano: 20-04-2007, 20:41 ]

Wywaliłem kata jest lepiej ale wymienię ten tłumik drgań jednak...bo widziałem że jest zasyfiony od środka i to pewnie powoduje że jest szczelny ale nie tłumi!

Extra z wywalonym katem nie jest głośniej i milej się zbiera!

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam

Mam TDI 115 KM przy delikatnym przyspieszaniu przy obrotach ok 1800-2000 szrpie mi całym autem jakby nie dostawał paliwa. byłem na serwisie ale turbinka i silnik ok nie było zadnych błędów problem tez w tym ze nie dzieje sie to czasmi. Filtry wymieniane miesiąc temu. Prosze o pomoc czy to cos powaznego, moze ktos zan jakiegos szpeca od TDI w okolicy Krakowa?

• 3 lata później...
Opublikowano

MI TAK SZARPAL NA 1 BIEGU JAK RUSZALEM , I CZASAMI NA 4 PRZY 50-60KM/H , WYMIENILEM SPRZEGLO I JAK REKA ODJĄŁ :>