Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Jaki olej silnikowy do Audi?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

moge wymieniac olej nawet raz w miesiącu, nie robi mi to róznicy

zreszta zawsze wymieniałem olej po 7 tkm, wiec nie zamiarzam tego zmieniac

silniki w moich autach zawsze były w idealnym stanie,

ostatni sprzedany AEB (kupił Kolega z forum) jest tego najlepszym potwierdzeniem

• Odpowiedzi 5 tys.
  • Wyświetleń 794,9 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Nie wydaje się Wam, że ten wątek ma co jakiś czas powtarzające się posty...?

- "jaki olej?"

- "5W-40 i przed wymianą płukanie."

- "dzięki koledzy, jutro wymieniem na 8100 X-CESS."

:bag:

Kolego tu na forum (zresztą nie tylko na tym ) działają aktywnie sprzedawcy olejów i płukanek razem z naganiaczami .Dlatego wszelkie tego typu porady trzeba traktować jak reklamy i bardzo ostrożnie.

W instrukcji obsługi nigdzie nie ma słowa na temat jakichkolwiek płukanek i innych specyfików dolewanych do oleju.Jest wręcz napisane że takie działanie jest zabronione i moze spowodować zniszczenie silnika. A na forach coraz częściej polecają jakieś płukanki przed każą wymianą oleju , wymiana oczywiście najlepiej co 7 tys km. I już są efekty .Kilka osób opisało że po płukankach lub po zmianie lepkości oleju zapychał się smok , nie bylo ciśnienia oleju, czerwone lampki olejowe, wycieki z silnika itp. a co za tym idzie uszkodzenie silnika.

np.

---------- Post dopisany at 09:08 ---------- Poprzedni post napisany at 09:08 ----------

Opublikowano

ostatni sprzedany AEB (kupił Kolega z forum) jest tego najlepszym potwierdzeniem

jesli masz dojscie do tanich olejow, czesto za pol darmo, czas jak i checi to pewnie ze mozesz zmieniac oliwe co tyle, nawet co 5tys km

ale olej nie bedzie sie znaczaco roznil po 5, 7 czy 10tys km i nie zrobi to silnikowi wielkiej roznicy, no chyba ze bedzie starszy niz rok lub auto eksploatujesz w wyjatkowo ciezkich warunkach...

Opublikowano
Nie wydaje się Wam, że ten wątek ma co jakiś czas powtarzające się posty...?

- "jaki olej?"

- "5W-40 i przed wymianą płukanie."

- "dzięki koledzy, jutro wymieniem na 8100 X-CESS."

:bag:

Kolego tu na forum (zresztą nie tylko na tym ) działają aktywnie sprzedawcy olejów i płukanek razem z naganiaczami .Dlatego wszelkie tego typu porady trzeba traktować jak reklamy i bardzo ostrożnie.

W instrukcji obsługi nigdzie nie ma słowa na temat jakichkolwiek płukanek i innych specyfików dolewanych do oleju.Jest wręcz napisane że takie działanie jest zabronione i moze spowodować zniszczenie silnika. A na forach coraz częściej polecają jakieś płukanki przed każą wymianą oleju , wymiana oczywiście najlepiej co 7 tys km. I już są efekty .Kilka osób opisało że po płukankach lub po zmianie lepkości oleju zapychał się smok , nie bylo ciśnienia oleju, czerwone lampki olejowe, wycieki z silnika itp. a co za tym idzie uszkodzenie silnika.

np.

---------- Post dopisany at 09:08 ---------- Poprzedni post napisany at 09:08 ----------

W instrukcji obsługi nie ma też mowy np. o wymianie oleju w skrzyni biegów. Czy to oznacza, że nie powinno sie tego robic?

---------- Post dopisany at 10:40 ---------- Poprzedni post napisany at 10:40 ----------

Opublikowano

jesli masz dojscie do tanich olejow, czesto za pol darmo, czas jak i checi to pewnie ze mozesz zmieniac oliwe co tyle, nawet co 5tys km

ale olej nie bedzie sie znaczaco roznil po 5, 7 czy 10tys km i nie zrobi to silnikowi wielkiej roznicy, no chyba ze bedzie starszy niz rok lub auto eksploatujesz w wyjatkowo ciezkich warunkach...

olej kupuje od Dzika, w takiej samej cenie możesz kupic i Ty

Opublikowano

Witam

mam taki problem w silniku oleju juz malutko a niewiem jaki byl wlany, autko 1.8 se 99 rocznik ma przejechane 160 tys mil czyli pow 300tys co najlepiej wlac jak niewiadomo co jest w srodku?

Opublikowano

olej kupuje od Dzika, w takiej samej cenie możesz kupic i Ty

tez przed ostatniom wymianą wzialem wlasnie od Dzika (polecam)

ale uwazam ze nie ma potrzeby wymieniac tak czesto czyt. co 7tys km, uwazam ze optimum to co 10tys km i tak tez robilem, robie i robil bede

Opublikowano

A jest sens przesiadać się z Motula na Milersa?? 5W40 teraz leje.

Opublikowano

mam long life na 30 tys niby,ale moja v6 bieze 400ml ( w miescie zdecydowanie mniej)na 1000km jak jade okolo 170km/h do Polski o paliwie nie wspomne.Olej dolewam w razie potrzeby i tak licze ze chyba nie bede zmienial oleju bo przez 30 tys juz nie raz bedzie nowy...zartuje ale kurcze meczy mnie to czasami.

Mam t5 sluzbowe w 2500tdi i taz ma long life i tez bieze olej i to wiecej od v6 audi

[

Opublikowano

LL :facepalm: :facepalm: :facepalm:

Opublikowano

fajnie,tylko zapewne cos skonocilem.myslelem ze dobrze robie

Opublikowano

ja z Millersa jestem bardziej zadowolony niz z Motula;)

Opublikowano
fajnie,tylko zapewne cos skonocilem.myslelem ze dobrze robie

I to pewnie jeszcze castrol :thumbdown: Przy wymianie zrób płukankę i zalej dobrym olejem a apetyt na olej zmaleje :wink:

Opublikowano

Tak castrol.Robilem serwis w vw t5 i mi ten sam olej zapodal dó Audi.Z tego samego weza....Dobrym...????A jaki to dobry?Bo wiedze mam zadna skoro mam taki balagan w silniku.

Opublikowano

Witam

mam taki problem w silniku oleju juz malutko a niewiem jaki byl wlany, autko 1.8 se 99 rocznik ma przejechane 160 tys mil czyli pow 300tys co najlepiej wlac jak niewiadomo co jest w srodku?

Opublikowano
Tak castrol.Robilem serwis w vw t5 i mi ten sam olej zapodal dó Audi.Z tego samego weza....Dobrym...????A jaki to dobry?Bo wiedze mam zadna skoro mam taki balagan w silniku.

Zrób płukanke i zalej coś znacznie lepszego np Motul - lepkość taka jak i była lana (5w30 lub 5w40)

Ja u siebie miałem lanego Castrola longlife i po 178tyś była do wymiany pompa oleju i nastawnik wałka a w silniku bardzo dużo nagaru i syfu.

Teraz wszystko już jest czyste i śmigam właśnie na oleju Motul X-cess 5w40 :wink:

Opublikowano

Fajnie.Zrobie tak jak radzisz bo nagar mam w okolicy wlewu oleju.To co widac,a to co nie widze to monza sobie wyobrazic.Plukanie????Co masz na mysli?Jak to technicznie wyglada?

Opublikowano
Fajnie.Zrobie tak jak radzisz bo nagar mam w okolicy wlewu oleju.To co widac,a to co nie widze to monza sobie wyobrazic.Plukanie????Co masz na mysli?Jak to technicznie wyglada?

Kupujesz dobry olej, filter i płukankę http://allegro.pl/motul-engine-clean-plukanka-do-silnika-300ml-i2329824867.html Postępujesz tak jak na etykiecie tego specyfiku.

Opublikowano

Kolego podziekowal za rade.Zrobie jak radzisz.