andrzejchylek90 Opublikowano 2 Września 2018 Opublikowano 2 Września 2018 Witam Posiadam problem z ładowaniem alternatora zawsze wszystko było oki ładowanie 14,3v a od wczoraj gdy odpalę auto jest 14,3 a później spada na 12,5 v. Proszę o pomoc gdzie co mam szukać czy to wina alternatora czy przewodów bądź akumulatora?? Z góry dziękuję za podpowiedź.
piotrsob1 Opublikowano 2 Września 2018 Opublikowano 2 Września 2018 (edytowane) Jak napięcie na aku spadnie na te 12,5V to zmierz napięcie bezpośrednio na zaciskach altka ( pomiędzy B+ i aluminiową obudową altka ), jak będzie podobne do tego na aku to altek do roboty, a jak będzie w okolicach 14V to szukaj problemu na grubych kabelkach lub umasieniu silnika PS Zakładam że nie ma problemu z napędem alternatora . Edytowane 2 Września 2018 przez piotrsob1
wyzyk83 Opublikowano 2 Września 2018 Opublikowano 2 Września 2018 na początek sprawdź wszystkie przewody przy alternatorze czy łączą
andrzejchylek90 Opublikowano 2 Września 2018 Autor Opublikowano 2 Września 2018 Pasek już swoje ma widać jak przy napinaczu lekko skacze ale tragedii nie ma ale to też by była przyczyna do spadania ładowania?
KINIAM Opublikowano 3 Września 2018 Opublikowano 3 Września 2018 Prawdopodobnie regulator napięcia do wymiany.
darek181289 Opublikowano 2 Grudnia 2018 Opublikowano 2 Grudnia 2018 podepnę się pod temat Jak mogę sprawdzić nr regulatora napięcia bez rozbierania alternatora? Etka pokazuje trzy numery regulatorów, mój alternator Valeo 150A 06D 903 016.
Emejcz Opublikowano 4 Grudnia 2018 Opublikowano 4 Grudnia 2018 Numery regulatorów są różne, ale realnie typy są chyba tylko dwa. Mogę ci sprzedać pasujący za 30zł z nowymi szczotkami.
Rekomendowane odpowiedzi