Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[A4 B6] Angielski czterołapny AVFant *Quattro* *320/288* *LZ5C* *FMIC* *Bi-LED* *GTC1549VZ* *Sachs Performance*+18

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Autor
5 minut temu, dazwid napisał:

Fajny projekt i wszystko dobrze opisane, przyjemnie się czyta :thumbup1:

Dzięki, to motywuje do dalszych opisów i działań :)  
Widziałem, że w Twoim wątku moje wypowiedzi i innych użytkowników zostały usunięte.

Opublikowano
2 minuty temu, Ivanek napisał:

Dzięki, to motywuje do dalszych opisów i działań :)  
Widziałem, że w Twoim wątku moje wypowiedzi i innych użytkowników zostały usunięte.

Moderator usunął tylko kłótnie o to, że Twój samochód ma kierownicę po prawej stronie. Któryś z użytkowników niepotrzebnie był wulgarny :wink:

Opublikowano
  • Autor
2 minuty temu, dazwid napisał:

Moderator usunął tylko kłótnie o to, że Twój samochód ma kierownicę po prawej stronie. Któryś z użytkowników niepotrzebnie był wulgarny :wink:

Dobrze, że naszych całych wątków nie usunęli bo my jesteśmy odmieńcami przecież :buahaha: 

A tak wracając na tory motoryzacyjne, to przez pewien moment myślałem o Eibachu ale już teraz jest dostatecznie nisko, od ziemii do nadkola 645mm to niby dupci nie urywa ale z przodu prześwit 15cm + stabilizator jest najniższym punktem i nie raz już zahaczyłem.

Opublikowano
2 minuty temu, Ivanek napisał:

Dobrze, że naszych całych wątków nie usunęli bo my jesteśmy odmieńcami przecież :buahaha: 

A tak wracając na tory motoryzacyjne, to przez pewien moment myślałem o Eibachu ale już teraz jest dostatecznie nisko, od ziemii do nadkola 645mm to niby dupci nie urywa ale z przodu prześwit 15cm + stabilizator jest najniższym punktem i nie raz już zahaczyłem.

A to tak nisko siedzi na seryjnych sprężynach? Jaki tu masz zawias? 

Opublikowano
  • Autor
29 minut temu, dazwid napisał:

A to tak nisko siedzi na seryjnych sprężynach? Jaki tu masz zawias? 

1BE oryginalne, klasy wagowe się zgadzają zgodnie z quattro dla 1.9 TDI, no usportowiony wóz, tylko do sportowych wrażeń profil nie większy niż 40 i wtedy jest apetycznie, choć stabilizatory mogłyby być grubsze.
Urodził mi się pomysł odnośnie sprzedaży 18" i zużycia tych wielosezonów na 17" na które właśnie przeszedłem niedawno. Odmalować, kupić 235/45R17 wielosezony z Vredestein i śmigać, komfort jest o wiele lepszy.

Opublikowano

Ogólnie z lampami uważaj jak trafisz na kogoś kumatego i nie będzie z Twojej winy :) 

Ogólnie fajny projekt na szczęście mogę napisać co mi się nie podoba :)

Edytowane przez SkOs

Opublikowano
1 godzinę temu, Ivanek napisał:

1BE oryginalne, klasy wagowe się zgadzają zgodnie z quattro dla 1.9 TDI, no usportowiony wóz, tylko do sportowych wrażeń profil nie większy niż 40 i wtedy jest apetycznie, choć stabilizatory mogłyby być grubsze.
Urodził mi się pomysł odnośnie sprzedaży 18" i zużycia tych wielosezonów na 17" na które właśnie przeszedłem niedawno. Odmalować, kupić 235/45R17 wielosezony z Vredestein i śmigać, komfort jest o wiele lepszy.

Po zdjęciach wygląda, że fajnie nisko i równo siedzi jak na standardowe 1BE :thumbup1: 

Ja bym nie schodził na niższy rozmiar koła, jednak to dużo odejmuje od wyglądu. Wolałbym założyć oponę z większym profilem jeżeli chciałbym poprawić komfort, niż mniejszą felgę. 

Opublikowano
  • Autor
9 minut temu, dazwid napisał:

Po zdjęciach wygląda, że fajnie nisko i równo siedzi jak na standardowe 1BE :thumbup1: 

Ja bym nie schodził na niższy rozmiar koła, jednak to dużo odejmuje od wyglądu. Wolałbym założyć oponę z większym profilem jeżeli chciałbym poprawić komfort, niż mniejszą felgę. 

Pół roku za mną na 225/40R18 i co mogę powiedzieć, fakt że letnia guma to jednak twardsza guma ale większą robotę zrobił niższy profil przez co boki opony tak nie pracowały i nie było gumowo, ale jak na 1BE to zęby wibrują, a w rejonie Katowic drogi nie są złe.
Pod kątem wizualnym to tak szczerze, srebrne 17" wyglądają optycznie tak jak czarne 18". Kompletnie mi to nie wadzi obecnie, jak zawsze marzyłem o RS'ach tak teraz ucieszyłem się, że wracam na 'komfortowe 17"

Opublikowano

Ja mam 1BV + Eibachy i nie czuje aż takiej przepaści między 225/40/18 a zimowymi 205/55/16,i tak jak na "usportowiony" zawias jest to dość miękkie.

Opublikowano
  • Autor
19 godzin temu, Marfiol napisał:

Ja mam 1BV + Eibachy i nie czuje aż takiej przepaści między 225/40/18 a zimowymi 205/55/16,i tak jak na "usportowiony" zawias jest to dość miękkie.

No to u mnie tak jak pisałem, przejście z 225/40R18 <-> 225/45R17 jest bardzo odczuwalne.

Swoją drogą, to wczoraj udało się wymienić uszkodzone sprzegiełko alternatora + pasek PK, nie zwróciliśmy uwagi jaka data była na starym pasku.
W końcu cisza na wolnych obrotach i podczas skręcania na postoju. 
Sprzęgiełko INA, pasek INA i całość wraz z robotą przez znajomego mechanika przyszła mnie 175zł i jakieś 30 minut pogawędki :)
W międzyczasie wpadł drugi mechanik z miasta co bawił się w fajne swapy, z A5 TDI wyszło 'S5' z silnikiem VR6 o pojemności 3.0l w dodatku ze sporym turbo.

Zaproponował mi turbo 1549 sprawne tylko uszkodzony aktuator który i tak u mnie byłby zbędny, za 200zł niby warto ale pytanie czy iść w takie mody :D? W teorii wtryski podadzą te 200-220KM, fmic już siedzi, właściwie to turbo jest ogranicznikiem ale obawiam się o dwumasę.

Opublikowano

@Ivanek bierz bez zastanowienia, zawsze możesz pogonić dalej :)

Opublikowano

Też tak rozmyślam nad tym u siebie,i się chyba zdecyduje na większe turbo i fmica bo program już nie starcza :P

U mnie dwumas i sprzęgło pewnie i tak zaniedlugo klęknie,bo są od nowości podobno nie zmieniane. Zestaw od BRD obskoczy ponoć nawet te 500Nm

Opublikowano
  • Autor
22 minuty temu, artroskk napisał:

@Ivanek bierz bez zastanowienia, zawsze możesz pogonić dalej :)

No właśnie myślę nad tym czy może gonić dalej czy wkładać, czy trzymać jak te moje ori klęknie.

20 minut temu, Marfiol napisał:

Też tak rozmyślam nad tym u siebie,i się chyba zdecyduje na większe turbo i fmica bo program już nie starcza :P

U mnie dwumas i sprzęgło pewnie i tak zaniedlugo klęknie,bo są od nowości podobno nie zmieniane. Zestaw od BRD obskoczy ponoć nawet te 500Nm

To 1549 i tak poda akurat tyle co BA wytrzymają także taki sweetspot, nowsza konstrukcja od BRD i nie słynie, przynajmniej nie słyszałem żeby późno wstawała, wręcz delikatnie lepiej jak 1749.
Jak widziałem to Turki i Rumunii to w polówkach na DSG cisną z tego po 220-240KM także obficie.
Sprzęgło BRD od AVF różni się tylko i wyłącznie dociskiem także mój pomysł na sprzęgło jeśli bedę robić przy założeniu że wpadnie 1549 to tylko i wyłącznie nowa tarcza + obicie w kevlar, o ile dwumasa będzie okej.

Opublikowano

Po co Ci to gtc z uszkodzonym aktuatorem? Chyba że jest uszkodzone jedynie gniazdo wtyczki jak to czasem bywa, wtedy warto kupić jeśli sprawna :)

Opublikowano
  • Autor
8 godzin temu, staniek napisał:

Po co Ci to gtc z uszkodzonym aktuatorem? Chyba że jest uszkodzone jedynie gniazdo wtyczki jak to czasem bywa, wtedy warto kupić jeśli sprawna :)

bo i tak sterowanie trzeba przerobić na podciśnienie

Opublikowano

W sumie nie wiem czy myślimy/pieszemu o tym samym turbo. Jeśli piszesz o gtc1549vz z nowszych 177mio konnych modeli audi to tej turbosprężarki nie trzeba przerabiać, bo ma normalna podciśnieniową gruszkę.

Opublikowano
  • Autor
W dniu 4.12.2021 o 02:37, staniek napisał:

W sumie nie wiem czy myślimy/pieszemu o tym samym turbo. Jeśli piszesz o gtc1549vz z nowszych 177mio konnych modeli audi to tej turbosprężarki nie trzeba przerabiać, bo ma normalna podciśnieniową gruszkę.

pytanie co on też miał na myśli, ja myślałem o tej gtc co piszesz

Opublikowano

Poproś ewentualnie gościa o foto tego turbo i będzie wiadomo co uszkodzone.

Ogólnie to jakbyś brał/szukał tej turbiny to aktuator nie może być ruszany. Tam nawet sztanga nie ma regulacji/jest zaspawana i dlatego ważne jest żeby aktuator był nie dotykany.

No i ogólnie niestety jest trochę przeróbek żeby to siadło do AVF'a.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor
W dniu 5.12.2021 o 13:27, staniek napisał:

Poproś ewentualnie gościa o foto tego turbo i będzie wiadomo co uszkodzone.

Ogólnie to jakbyś brał/szukał tej turbiny to aktuator nie może być ruszany. Tam nawet sztanga nie ma regulacji/jest zaspawana i dlatego ważne jest żeby aktuator był nie dotykany.

No i ogólnie niestety jest trochę przeróbek żeby to siadło do AVF'a.

Nawet nie mogę znaleźć tu na forum żadnej wzmianki odnośnie tego turbo

Opublikowano

Coś tam nas forum jest o tej sprężarce. Parę lat temu kolega  @diabelek69 (jeśli nie pomyliłem osób) wklejał wykres swojego avf'a z tym turbo.

Ogólnie nieźle wstaje, da się ją zamontować na Ori kolektor bez spawania, zrobi jakoś pod 200 koni 400 Nm w 8v z tego co się czyta.

Mam to turbo u siebie już jakiś czas, ale sprzęgło mi się ślizgało i soft był robiony pod sprzęgło niestety. Zostało 178 koni i chyba niecałe 380 Nm. No i od dwóch lat nie mogę się wybrać nas korektę softu :( może na wiosnę o tym pomyślę.

Edytowane przez staniek