kubicv10 Opublikowano 20 Maja 2021 Opublikowano 20 Maja 2021 Witam, przeczytałem trochę tematów ale nie znalazłem konkretnie mojego problemu. A mianowicie. Gdy otworzę bagażnik nie pojawia się na fisie, ze jest otwarty oraz nie świeci się światło w bagażniku. Nie mam błędów, sprawdzałem bezpiecznik i jest ok, bagażnik się otwiera normalnie tzn ręcznie, z pilota i z kluczyka, tak samo pilotem się zamyka. Sprawdzałem jeszcze wiązkę w przelotce ale nie znalazłem nic. Jest jakiś czujnik w tym zamku czy gdzie szukać przyczyny? Pozdrawiam.
pelonek1 Opublikowano 20 Maja 2021 Opublikowano 20 Maja 2021 (edytowane) Godzinę temu, kubicv10 napisał: Witam, przeczytałem trochę tematów ale nie znalazłem konkretnie mojego problemu. A mianowicie. Gdy otworzę bagażnik nie pojawia się na fisie, ze jest otwarty oraz nie świeci się światło w bagażniku. Nie mam błędów, sprawdzałem bezpiecznik i jest ok, bagażnik się otwiera normalnie tzn ręcznie, z pilota i z kluczyka, tak samo pilotem się zamyka. Sprawdzałem jeszcze wiązkę w przelotce ale nie znalazłem nic. Jest jakiś czujnik w tym zamku czy gdzie szukać przyczyny? Pozdrawiam. Sprawdziłeś przewody w całej przelotce? Jak w całej i przewody całe to poczytaj tutaj. https://a4-klub.pl/topic/112373-problem-z-otwieraniem-bagażnika-naprawa-fotostory/ Edytowane 20 Maja 2021 przez pelonek1
kubicv10 Opublikowano 20 Maja 2021 Autor Opublikowano 20 Maja 2021 (edytowane) Czytałem ten wątek ale to jest od przycisku w klapie i mikrowłączniku, miałem z tym problem ale się uporałem, teraz właśnie mam problem z tym że się nie pojawia otwarta klapa i się nie świeci. Jedynie jeszcze raz sprawdzić dokładnie przewody albo nowy zamek. Edytowane 20 Maja 2021 przez kubicv10
Langista Opublikowano 20 Maja 2021 Opublikowano 20 Maja 2021 Jak sobie z tym poradziłeś i jaki konkretnie problem miałeś wcześniej?
kubicv10 Opublikowano 20 Maja 2021 Autor Opublikowano 20 Maja 2021 Miałem taki sam problem jak w tamtym wątku to znaczy, nie otwierał się bagażnik z klamki tylko z pilota oraz kluczyka, fis tak samo działał. Dopiero po wymontowaniu tej całej blendy, poprawieniu i przelutowaniu tego mikrostyku zaczęło działać, dodam że wymieniłem wcześniej też te blaszkę w samym zamku, wszystko działało, światło jak i fis. Po jakimś czasie dopiero zorientowałem się, że nie mam światła w bagażniku jak i sygnalizacji otwartej klapy. Może podczas sprawdzania przewodów cos naruszyłem i wyszło po czasie. :/
kubicv10 Opublikowano 21 Maja 2021 Autor Opublikowano 21 Maja 2021 Rozebrałem ten zamek ale nic tu nie widzę
Skowrix Opublikowano 21 Maja 2021 Opublikowano 21 Maja 2021 Obstawiam, że ten mikrostyk obok silniczka odpowiada za rozpoznawanie czy klapa jest otwarta czy zamknięta. Jeżeli masz multimetr to zobacz czy działa poprawnie (zamyka/otwiera obwód po wciśnięciu). Jeżeli działa ok to przyczyna będzie leżeć pewnie w wiązce/kostkach
kubicv10 Opublikowano 21 Maja 2021 Autor Opublikowano 21 Maja 2021 (edytowane) Sprawdziłem, jedyna wartość jaka się pokazuje po wciśnięciu to 0,03v jak na załączonym zdjęciu. Do brązowego pokazuje 0 Edytowane 21 Maja 2021 przez kubicv10 Brak zdj
Skowrix Opublikowano 21 Maja 2021 Opublikowano 21 Maja 2021 Nie jestem pewien czy dobrze to sprawdzasz. Odepnij zamek i przetestuj sam mikrostyk. Ustaw miernik na test diody (buzzer) ewentualnie na pomiar oporu i sprawdź sam styk czy po wciśnięciu jest jakaś reakcja.
kubicv10 Opublikowano 21 Maja 2021 Autor Opublikowano 21 Maja 2021 (edytowane) Dobra, przyłożylem jak na zdjęciu i po wciśnięciu mikrostyku przestaje pikać, czyli sprawny? Edytowane 21 Maja 2021 przez kubicv10
Skowrix Opublikowano 21 Maja 2021 Opublikowano 21 Maja 2021 Rzuciłem okiem na else i w stanie spoczynkowym styk jest zwarty więc po wciśnięciu powinien przerwać obwód zgodnie z Twoim testem więc wygląda na sprawny. Sprawdź jeszcze czy w kostce pomiędzy pinem 1 (masa) a 2 masz jakieś napięcie (bez wpinania zamka).
Skowrix Opublikowano 21 Maja 2021 Opublikowano 21 Maja 2021 Na początek małe sprostowanie bo z rozpędu patrzyłem na schemat dla avanta. W sedanie jest inaczej: pin 1 - sygnał/stycznik, 2 - masa, 3 - silniczek. Niemniej jednak, jeżeli pomiędzy 1-2 nie ma napięcia to wg. mnie problem z wiązką (lub ostatecznie z MK). Na pinie 2 powinno być jakieś napięcie (pewnie zbliżone do 12v) ale może ktoś ma większe doświadczenie i jest w stanie potwierdzić moje przypuszczenia.
kubicv10 Opublikowano 21 Maja 2021 Autor Opublikowano 21 Maja 2021 (edytowane) Kurde to muszę wiązkę całą przepatrzeć, złożyłem ten zamek, wszystko działa dobrze widzę jak mikrostyk zamyka i otwiera obwód, złożyłem całość i lipa, zabiorę się za te wiązkę :/ Edytowane 21 Maja 2021 przez kubicv10
kubicv10 Opublikowano 21 Maja 2021 Autor Opublikowano 21 Maja 2021 Sprawa rozwiązana, niestety nie zapisało mi zdjęcia nie wiem dlaczego ?. Rozebrałem lewą stronę bagażnika i ściągnąłem te gumę w przelotce jak się okazało przerwał się kabel.... Musiało się to stać później bo pamiętam jak sprawdzałem kable przy naprawie tej blendy to nie zauważyłem nic szczególnego, albo przeoczyłem. Tak czy inaczej dziękuję wszystkim za pomoc. Pozdrawiam!
Rekomendowane odpowiedzi