Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL] Dodatki do olejów i paliw

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Klubowicze co sadzicie o dodatkach do olejów i paliw tak jak np. MOTR LIFE?

Opublikowano
:thumbdown: :thumbdown: :thumbdown: Było już dużo na ten temat! Użyj szukajki! Ja osobiśie kategorycznie odradzam!
Opublikowano

Do paliwa akurat w zimie używam (przeciw "zamarzaniu"), do olejów są zbędne gdy silnik jest w dobrej kondycji i sam olej też porządny (takie oleje same w sobie mają b. dobre pakiety różnych dodatków). No i używałem-o ile można to nazwać dodatkiem, bo po prostu wpina się pojemnik ok. 0.5l do filtra zamiast rurki ze zbiornika paliwa-preparat do czyszczenia wtrysków

Opublikowano

Wpisz w wyszukiwarce Mixol i Motul Engine Cleaner. Bylo troche na ten temat.

Opublikowano

Do paliwka polecam STP (czarna buteleczka), widoczna poprawa w pracy silnika po zapodaniu środka,

stosowałem też coś takiego

http://www.autokosmetyki.pl/wynns_diesel_cetane_podnosi_liczbe_cetanowa_ropy_zwieksza_moc_silnika,p160.html

przyrost mocy raczej minimalny :mysli:

natomiast do oleju silnikowego nie przyszłoby mi na myśl żeby cokolwiek dolewać (poza MOTUL cleanerem) :cool1:

Opublikowano

Osobiście polecam ,,Performance Formula" tylko i wyłacznie marki Stanadyne :good:

Jedyny dodatek polecany przez producentow diesla ;)

Stosuje i moge śmiało polecić:)

Silniczek jakby chodzil ciszej, lżej, lepsza moc zdecydoawanie a takze zauwazylem mniejsze zuzycie paliwa :)

Jak już lać to tylko ,,Stanadyne" polecam :)

http://www.dieselservice.com.pl/ulepszacze.php

Opublikowano
  • Autor

Ja do paliwa to jeszce nie stosowalem, natomiast lałem własnie MOTOR LIFE DO OLEJU efekt mniej oliwy bierze i ciszej pracuje.[br]Dopisany: 17 Kwiecień 2009, 16:01_________________________________________________Koledzy powiedzcie mi cos więcej o tym Motul Engine Cleaner bo za duzo nie znalazłem w opcji szukaj, mie ma zadnych skutków ubocznych i mozna to do PD stosować?

Opublikowano

Ja akurat stosowałem (łącznie na swoich 3 autach i kilku znajomych/rodzina) to samo ale Liqui Moly (wcześniej Motor Clean, a na Kulfonie po raz pierwszy z nowej serii Profi-Line Engine Flush). Nigdy żadnych efektów ubocznych a gnój nagromadzony schodzi piękny. Szkoda że nie zrobiłem fotki jak zaraz po tym wyglądało wnętrze pod pokrywą zaworów - bo akurat od razu robiłem rozrząd, aż się goście w ASO dziwili.

Opublikowano
:mysli: To ciekawe,bo ja testowałem różne środki we wcześniejszym modelu i żadne nie skutkowały,chyba że motorek ma przelatane ponad 500tyś km :mysli:
Opublikowano

do paliwa jak najbardziej :good: w zimie przeciw zamarzaniu albo do przeczyszczenia wtrysków :decayed: a do oleju :mysli:

http://www.ceramizer.pl/ ciekaw jestem tych opowieści :mysli:

Opublikowano

Znaczy żeby nie było niejasności opisywany przeze mnie Engine Flush Liqui Moly, czy Engine Cleaner Motula to w sumie nie dodatki tylko środki używane jednorazowo do "wyczyszczenia" silnika tuż przed zmianą oleju, np. przy przejściu na full synt., opisane w odpowiedzi na pytanie kol. gzrybol o doświadczenia z takowymi

Opublikowano

No to Was zaskoczę. Ale napisze tylko o ceramizerze. Żadnych innych wynalazków się to nie dotyczy. Te inne raczej szkodzą

Wszyscy plują na wszelkie dodatki do paliwa i oleju a nawet najmniejszej wiedzy na ten temat nie mają.

Ja też kiedyś nie miałem o nim bladego pojęcia o ceramizerze i mimo wszystko zaryzykowałem. Wlałem go do silnika 1,9 TDI (VW) który miał nalatane 300 tyś. i był ledwo żywy (opinia mechaników którzy go badali i szczerze odradzali jego kupno). Zalałem tam ceramizera do:

1. oleju (wtedy jeździł na 15w40)

2. do skrzyni

3. do układu wspomagania

5. do paliwa

I co się stało? Mianowicie, mechanicy jak usłyszeli silnik po miesiącu od osłuchania, to pytali się dlaczego nie u nich wymieniałem silnik. Poza tym skrzynia która w tamtym momencie nadawała się do wymiany (zgrzytała przy 2 i 3 biegu i nie dawano jej nawet 1000 km) zaczęła zgrzytać duuuużo łagodniej.

Efekt ceramizera jest taki ze auto ma w tej chwili najechane 440 tyś. i zmieniane są w nim tylko klocki hamulcowe, olej, płyny i trochę żelastwa w zawieszeniu. Olej nie wycieka i nie ma za bryką kłębów dymu (a przeszedł niedawno na 10w40). A skrzynia dalej zgrzyta i nic dalej się z nią nie dzieje.

Poczytałem trochę o ceramizerze i jego właściwościach i teraz dopiero wiem że na taki przebieg silnika i stan powinienem do oleju dodać dwie dawki preparatu.

Jedno jest pewne - ceramizer tak utwardza powierzchnię metalu że noże tokarskie nie mają z nią szans i tej powierzchni nie skrawają (następuje złamanie węglików) Efek utrzymuje się około 100 tyś. Z tego co wiem to ten VW miał niedawno znowu aplikowany ceramizer wszędzie gdzie to możliwe.

Ale ja tu piszę tylko o ceramizerze, wszystkie moto-doktory na bazie teflonu są tylko wyjściem doraźnym (zalać i silnik przestaje cieknąć i na giełdę ze złomem). W życiu bym żadnego motor-lifa nigdzie nie zalał.

Opublikowano

zawsze można zaryzykowac i wlać takiego ceramizera :mysli: ale zastanowie sie jeszcze i posłucham opini innych :wink4:

Opublikowano

No to Was zaskoczę. Ale napisze tylko o ceramizerze. Żadnych innych wynalazków się to nie dotyczy. Te inne raczej szkodzą

Wszyscy plują na wszelkie dodatki do paliwa i oleju a nawet najmniejszej wiedzy na ten temat nie mają.

Ja też kiedyś nie miałem o nim bladego pojęcia o ceramizerze i mimo wszystko zaryzykowałem. Wlałem go do silnika 1,9 TDI (VW) który miał nalatane 300 tyś. i był ledwo żywy (opinia mechaników którzy go badali i szczerze odradzali jego kupno). Zalałem tam ceramizera do:

2. do skrzyni

3. do układu wspomagania

5. do paliwa

I co się stało? Mianowicie, mechanicy jak usłyszeli silnik po miesiącu od osłuchania to pytali się dlaczego nie u nich wymieniałem silnik. Poza tym skrzynia która w tamtym momencie nadawała się do wymiany (zgrzytała przy 2 i 3 biegu i nie dawano jej nawet 1000 km).

Efekt ceramizera jest taki ze auto ma w tej chwili najechane 440 tyś. i zmieniane są w nim tylko klocki hamulcowe. Olej nie wycieka i nie ma za bryką kłębów dymu (a przeszedł niedawno na 10w40). A skrzynia dalej zgrzyta i nic dalej się z nią nie dzieje.

Poczytałem trochę o ceramizerze i jego właściwościach i teraz dopiero wiem że na taki przebieg silnika i stan powinienem do oleju dodać dwie dawki preparatu.

Jedno jest pewne - ceramizer tak utwardza powierzchnię metalu że noże tokarskie nie mają z nią szans i tej powierzchni nie skrawają (następuje złamanie węglików) Efek utrzymuje się około 100 tyś. Z tego co wiem to ten VW miał niedawno znowu aplikowany ceramizer wszędzie gdzie to możliwe.

Ale ja tu piszę tylko o ceramizerze, wszystkie moto-doktory na bazie teflonu są tylko wyjściem doraźnym (zalać i silnik przestaje cieknąć i na giełdę ze złomem). W życiu bym żadnego motor-lifa nigdzie nie zalał.

Żenada :polew: Chyba nikt w to nie uwierzy :wallbash:

Opublikowano

2. do skrzyni

3. do układu wspomagania

5. do paliwa

I co się stało? Mianowicie, mechanicy jak usłyszeli silnik po miesiącu od osłuchania to pytali się dlaczego nie u nich wymieniałem silnik. Poza tym skrzynia która w tamtym momencie nadawała się do wymiany (zgrzytała przy 2 i 3 biegu i nie dawano jej nawet 1000 km).

Efekt ceramizera jest taki ze auto ma w tej chwili najechane 440 tyś. i zmieniane są w nim tylko klocki hamulcowe. Olej nie wycieka i nie ma za bryką kłębów dymu (a przeszedł niedawno na 10w40). A skrzynia dalej zgrzyta i nic dalej się z nią nie dzieje.

Żenada :polew:

:laghing2: :laghing2: :laghing2: :laghing2: :laghing2: :laghing2: polew z Ciebie, nic nie wiesz ale się mądrujesz. BRAWO tu nie chodzi o to by ktoś uwierzył ale by uruchomił mózg i poszukał informacji w necie (czasami po angielsku a czasami po rosyjsku, ale ostatnio i po polsku jest dużo)

Opublikowano

dla mnie wszelkie ulepszacze to jest totalna bzdura i żaden autoryzowany serwis tego nie poleca a nawet nie ma na sprzedaż przynajmniej w Belgii,bo jak jakiś płyn może uzupełnić ubytek metalu totalna bzdura :polew: rozumiem dodatek do paliwa na zimę :good:

Opublikowano

ja osobiście nic nie dolewam :gwizdanie:

Opublikowano

dla mnie wszelkie ulepszacze to jest totalna bzdura i żaden autoryzowany serwis tego nie poleca a nawet nie ma na sprzedaż przynajmniej w Belgii,bo jak jakiś płyn może uzupełnić ubytek metalu totalna bzdura :polew: rozumiem dodatek do paliwa na zimę :good:

No wreszcie ktoś kto ma pojęcie na ten temat.Mieszkałem w Niemczech od czasu do czasu i zciągałem języka,wszystkie ulepszacze to totalna bzdura dostępna w hipermarketach,jak Ci się cos popsuło to wymień na nowe :notworthy:

Opublikowano

jak serwis może polecać środek który regeneruje silniki, i odbudowuje w nim mikro ubytki (ceramizer)

Żeby to zrozumieć trzeba znać trochę fizyki i chemii. Wynalazek nie jest młody, a właściwe to jest stary i wcześniej był używany przez wojsko.

Opublikowano

2. do skrzyni

3. do układu wspomagania

5. do paliwa

Żenada :polew:

:laghing2: :laghing2: :laghing2: :laghing2: :laghing2: :laghing2: polew z Ciebie, nic nie wiesz ale się mądrujesz. BRAWO tu nie chodzi o to by ktoś uwierzył ale by uruchomił mózg i poszukał informacji w necie (czasami po angielsku a czasami po rosyjsku, ale ostatnio i po polsku jest dużo)

No z tym się zgadzam,trzeba jeszcze umieć czytać :polew: a do rosji to nam jeszcze daleko :polew: