Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Uszczelnienie sterownika AdBlue w Audi A4 B9 2.0 TDI i 3.0 TDI

Muskel1
Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez Muskel1,

Rekomendowane odpowiedzi

16 godzin temu, teka2 napisał(a):

Bo szukam czegoś co mogę zamówić na miejscu w Anglii... Może ktoś posiada coś co mogę zamówić na miejscu ? Albo jest w stanie wysłać mi te 2 naklejki do UK ? 

Już było gdzieś w tym temacie.

Idź do sklepu budowlanego i kup akrylową taśmę do łączenia membran dachowych i se utnij na wymiar, możesz też zaczepić na budowie dekarza i zapytać czy ci nie da 10cm ;)

Przykładowo:

https://www.budfix.pl/tasma-do-klejenia-membrany-dachowej?srsltid=AfmBOopAeugH6XK_l3fWSHRTFS33ktZjbNItCwyq4nr-waxQtmDmmUw8Q6Y

• Dzięki 1

Jak by ktoś potrzebował w UK mam 10 naklejek tych z 1 posta.

Dziś zajrzałem  sobie do sterownika aby zobaczyć jak wygląda po kilku tygodniach. Odkręciłem i taka niespodzianka.  Na focie po prawej stronie jest tylko przetłoczenie ,po lewej  jest otwór z ... membraną. O ile pon prawej przy dotknięciu delikatnym imbusem 2mm słychać metaliczny odgłos i jest to tylko przetłoczenie to po lewej , tego nie słychać a otwór jest zaklejony od wewnątrz. Czyżby audi poszło po rozum do głowy?

Osłonę sterownika dodatkowo uszczelniłem przed wodą i błotem bo szczelina była na jakieś 3 cm. Membrany dodatkowej nie naklejałem

20241021_160945.jpg

Wszystkie sterowniki tak wyglądają. Membrana jest fabrycznie przyklejona od wewnątrz. To przetłoczenie to podpora płytki, która znajduje się wewnątrz sterownika.

Kwesta czy naklejając drugą membranę od zewnątrz nie ograniczy sie wentylacji. Moim zdaniem trzeba tam zaglądać i czyścić. Dodatkowe uszczelnienie osłony też jest wskazane ,ograniczy  znacznie brud i wode która leci prosto spod kół.

Nie ograniczy bo ta membrana oddycha. Ja zaglądałem po roku od czasu naklejenia i wyglądało ok. W kwietniu miną 2 lata to zaglądnę znowu.

Edytowane przez Muskel1

Wygladać bedzie dobrze bo się sama nie odklei jeśli była prawidłowo przyklejona. Może być przytkana błotem i napewno jej przepustowość się zmniejszy , kwestia jak bardzo.

Niestety nie wiadomo co się dzieje w środku i na moim /pierwszym z reszta przypadku/ gdzie miałem również przyklejoną membranę szlag trafił sterownik.

Dużo też zależy od przebiegu i pogody w jaką było jeżdżone.

Edytowane przez dekiel 13

Mogłeś mieć już w znacznym stopniu uszkodzony sterownik zanim nakleiłeś membranę. Nie da się tego zweryfikować nie rozklejając sterownika zanim została przyklejona membrana. 

jak przykleiles membrane jak już wdała sie wilgoć i zaczela sie korozja to nic ta membrana nie dała. lepiej to zakleic nawet taśmą na stałe niż zostawic z tą seryjną membraną bo ona puszcza wode i kazdemu w koncu ten sterownik padnie tak jest zamontowany.