Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Wymiana tylnych klocków hamulcowych

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam mam maly problem bo jedni pisza ze wystarczy wkrecic tloczek inni ze wcisnac ja probowalem wcisnac i nic wiec prosze kogos o odpowiedz jak to nalezy prawidlowo wykonac zeby cofnac tloczka

Opublikowano

witam mam maly problem bo jedni pisza ze wystarczy wkrecic tloczek inni ze wcisnac ja probowalem wcisnac i nic wiec prosze kogos o odpowiedz jak to nalezy prawidlowo wykonac zeby cofnac tloczka

równoczesnie wkręca sie i wciska tłoczek, potrzebne jest takie urzadzenie:

http://allegro.pl/item856532387_przyrzad_do_wkrecania_tloczka_hamulcowego.html

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Hej.. Ostatnio też brałem się za wymianę klocków hamulcowych z tyłu. Z jednej strony poszło elegancko metoda wkręcania kluczem od kątówki. A z drugiej mam problem. Gdy kręcę tłoczek stoi w miejscu. Spróbowałem kręcić w drugą stronę to tłoczek wychodził. Następnie znów go wkręcałem to wrócił do swojej poprzedniej pozycji i dalej nie chce iść a tłoczek się kreci lekko. I mieszczą mi się tylko dwa stare zjechane klocki. Co robić? Czyżby trzeba było poszukać innego używanego zacisku? Z góry dzięki..

Opublikowano

wymontuj zacisk i wypchnij tłoczek przy pomocy mechanizmu od ręcznego

jak wyjdzie tłoczek to zobacz czy na trzpieniu który jest w środku zacisku jest cały gwint

Opublikowano

Na szczęście nie musiałem rozbierać zacisku.. Wystarczyło kręcić i jednocześnie ściskać i wszedł ten tłoczek. Wcześniej tylko kręciłem. Dzięki..

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

opisz przydatny postepowałem zgodnie ze wskazówkami tłoczke tzreba wkrecać i jednocześnie wciskać.... nie miałem takiego przyrządu ale klucz do ślifierki pasuje idealnie :) jednym słowem wsio gra miodzio :):hi:

Opublikowano

kolega _Solar_ bardzo się postarał w opisie oraz zdjęciach, jak dla mnie było to bardzo przydatne :good:

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

owszem to tez moze byc, ale nadaje sie tylko do przednich zaciskow

Opublikowano

Racja narzędziem tym robiłem przednie, na tył juz przyszła pora i będę się za nie brał. :chytry:

A tak od strony technicznej :mysli: ma ktoś może fotki tylnych zacisków po rozebraniu, jestem ciekaw dlaczego są wkręcane i na jakiej zasadzie to działa (jakaś linia śrubowa?)... domyślam tylko ze wiąże sie z tym hamulec ręczny. :kon:

Pozdrawiam.

Opublikowano

jak rozbierzesz to zobaczysz jak to wyglada

gwint jest zwiazany z recznym

przy montazu bedziesz miec troche kłopotu ale na pewno dasz sobie rade :>

Opublikowano

jak to zwykle bywa,najtrudniejszy pierwszy raz,później już pestka :wink4:

Opublikowano

Ja również próbowałem sam wymienić klocki, ale nie udało mi się ruszyć tłoczków - nie chciały się obrócić nawet o milimetr (ani wcisnąć).

Oddałem do warsztatu - co się okazało poprzedni "mechanik" musiał na siłę wciskać tłoczki bez obracania (chyba młotkiem wbił)

Skutek tego taki, że obydwa zaciski do wymiany, nie nadawały się nawet do regeneracji.

I teraz pytanie: czy w przednich zaciskach też trzeba wciskać i kręcić czy wystarczy tylko wciskać?? Bo zastanawiam się czy przeżyły poprzedni zabieg wymiany klocków (prawdopodobnie też wciskane na chama)

Opublikowano
  • Autor

przednie sie tylko wciska tylne trzeba wkrecac :good:

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

ja użyłem ścisku stolarskiego i tez było dobrze

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Tydzień temu przechodziłem wymianę klocków i tarcz, co się okazało miałem pękniętą jedną z prowadnic co było prawdopodobnie przyczyną nadaktywności abs;/ Reszta prowadnic okazała się zapieczona. Po wymianie odczuwalna jest duża różnica w hamowaniu oraz w pracy całego układu.

Opublikowano

nie miałes pęknietej prowadnicy tylko trzpien

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

Przymierzam się do wymiany tłoczka ale mam obawy. Co się stanie z płynem jak wypchnę tłoczek.

Wypłynie w niekontrolowany sposób? Czy należy jakoś zablokować przewód?.

Opublikowano

przód czy tył ?

• 1 rok później...
Opublikowano

Witam panowie mam taki problem, iż za nic nie mogę ruszyć odpowietrznika, a na dodatek poprzedni właściciel jeszcze zjechał śrubkę prawie na amen. Co zrobić, bo samochód rozebrany w częsciach i unieruchomiony. Proszę o w miarę szybką odpowiedź, z góry dziękuję.