Berserker Opublikowano 1 Października 2022 Opublikowano 1 Października 2022 (edytowane) Jeśli dotknąć palcem tej harmonijki od dołu to tam gdzieś przecieka olej bo nawet jest mokro/skapuje na dół silnika i podłogę jak lampką przyświecić. Nie wiem czy pęknięta jest czy co. Od czego jest ta rurka i czy tam w ogóle powinien być olej? Czy może to skutkować poważniejszymi następstwami bo nie wiem czy umawiać się do warsztatu? Drugą strzałką zaznaczyłem gniazdo tych przewodów - w jednym na dnie jest jakby zapocone olejem - pozostałe są suche - czego to może być objaw? Edytowane 2 Października 2022 przez Berserker
krzychuG Opublikowano 1 Października 2022 Opublikowano 1 Października 2022 Rurka od egr ,czyli nie powinno być tam oleju, ele pod nią jest elektrozawór i gdyby stracił szczelnośc na osi a do tego turbo lub odma puszczałyby olej to właśnie tam będziesz miał usmarkane.Weź to umyj i zaobserwój czy dużo leci i dokładnie skąd.
Berserker Opublikowano 2 Października 2022 Autor Opublikowano 2 Października 2022 (edytowane) Oleju w silniku ubywa ok. 0.5l na 1000km - muszę w końcu umówić się do warsztatu z tym poborem bo chyba przez samą nieszczelną rurkę EGR tyle nie ubywa. Ciężko zdiagnozować ubytek oleju jeśli warsztat/ mechanik w miarę ogarnięty? Niepokojące jakie mogą być koszty ewentualnej naprawy. Edytowane 2 Października 2022 przez Berserker
RALF76 Opublikowano 2 Października 2022 Opublikowano 2 Października 2022 (edytowane) jaki przebieg? jeśli był eksploatowany w trybie LL to może być drogo Edytowane 2 Października 2022 przez RALF76
Berserker Opublikowano 2 Października 2022 Autor Opublikowano 2 Października 2022 (edytowane) 194 tyś.km przebiegu - 1 właściciel w Szwecji latał na LL bo jakżeby inaczej - kraj biedny i serwis tak zalecał i na oleju i filtrze fest zaoszczędzone. W sumie jeśli chodzi o samo dolewanie oleju to żaden problem - tylko czy coś poważnego się nie stanie przy takim ubywaniu oliwy. Edytowane 2 Października 2022 przez Berserker
RALF76 Opublikowano 2 Października 2022 Opublikowano 2 Października 2022 (edytowane) mogą pojawić się problemy także z dpf bo to wszystko w wydech leci, są przypadki na forum że silnik który przejeździł 200k w LL to już niestety trup bo brał duże ilości oliwy do weryfikacji także inne elementy jak min turbo Edytowane 2 Października 2022 przez RALF76
Berserker Opublikowano 2 Października 2022 Autor Opublikowano 2 Października 2022 (edytowane) Czy da się zdiagnozować przed rozbebeszaniem co jest winowajcą poboru np. odma , turbina, silnik i wykluczyć rzeczy których nie trzeba niepotrzebnie wymieniać? Taki podstawowy remont silnika TDI CGLC ile w dzisiejszych czasach kosztuje? Czy pomiarem ciśnienia sprężania można zdiagnozować stan silnika, tzn. ubytek oleju? Edytowane 2 Października 2022 przez Berserker
krzychuG Opublikowano 2 Października 2022 Opublikowano 2 Października 2022 (edytowane) Na początek możesz zajrzeć w dolot czy zaolejony.Jak byś zrzucił zderzak to zobaczysz czy z intercoolera zleci olej. Edytowane 2 Października 2022 przez krzychuG
Berserker Opublikowano 3 Października 2022 Autor Opublikowano 3 Października 2022 Umówiłem się do warsztatu dopiero za 2 tygodnie bo mają zawalone terminy to zobaczymy co z tego wyniknie.
RALF76 Opublikowano 3 Października 2022 Opublikowano 3 Października 2022 2 godziny temu, Berserker napisał: Umówiłem się do warsztatu dopiero za 2 tygodnie bo mają zawalone terminy to zobaczymy co z tego wyniknie. poinformuj o wynikach weryfikacji
Berserker Opublikowano 17 Października 2022 Autor Opublikowano 17 Października 2022 (edytowane) W dniu 3.10.2022 o 10:58, RALF76 napisał: poinformuj o wynikach weryfikacji Wg warsztatu silnik do remontu - ma duże przedmuchy - czy faktycznie po tym można stwierdzić, że silnik do roboty? Na razie nie mają czasu dopiero za miesiąc nie wiem czy się decydować. Turbina do regeneracji by była też. Jeśli bym się decydował to zabierak w pompie olejowej wymieniać czy to dużo roboty? Trzeba docierać silnik po takim remoncie? Może robił ktoś taką naprawę w swojej A4 - ile to wyjdzie? Edytowane 17 Października 2022 przez Berserker
Langista Opublikowano 17 Października 2022 Opublikowano 17 Października 2022 Nie rozumiem, czekałeś dwa tygodnie, żeby sprawdzili auto i jedyne co powiedzieli, to przedmuchy? To jakiś nieśmieszny żart chyba. Kompresję na cylindrach sprawdzali? Szczelność dolotu sprawdzali?
Berserker Opublikowano 17 Października 2022 Autor Opublikowano 17 Października 2022 (edytowane) Jutro podjadę po samochód to dopytam dokładniej bo tak przez telefon nie za bardzo miałem jak rozmawiać. Edytowane 17 Października 2022 przez Berserker
Rabbi Opublikowano 13 Listopada 2022 Opublikowano 13 Listopada 2022 W dniu 17.10.2022 o 14:34, Berserker napisał(a): Jutro podjadę po samochód to dopytam dokładniej bo tak przez telefon nie za bardzo miałem jak rozmawiać. Jaki finał ?
Berserker Opublikowano 14 Listopada 2022 Autor Opublikowano 14 Listopada 2022 (edytowane) Finał taki, że dokładnie za tydzień autko idzie do remontu silnika a turbina do regeneracji. Sam właściciel warsztatu osobiście sprawdzał samochód - sporo oleju w przewodach dolotowych i przedmuchy na silniku. Pytałem czy sprawdzali kompresję na cylindrach stwierdził, że kompresja nie ma nic wspólnego ze spalaniem/braniem oleju. Nie wiem nie znam się wiec nie będę dyskutował - warsztat chwalą ludzie - właściciel zapewniał, że sporo takich silników robią. Cenowo też powiedział ile mniej więcej powinno się zmieścić. Nie wiem czy po naprawie trzeba jakoś docierać silnik? Edytowane 16 Listopada 2022 przez Berserker 1
Berserker Opublikowano 29 Listopada 2022 Autor Opublikowano 29 Listopada 2022 (edytowane) Silnik już rozebrany - pomierzone wszystko. Olej uciekał przez tłoki do góry, zasysało go do kolektora ssącego i dalej szedł na turbinę. Wymiana pierścieni, tłoków, całość do honowania potem pójdzie do Krakowa. Turbina do regeneracji, DPF od razu warto dać do czyszczenia. Przejeżdżając palcem po ściankach głowicy wyczuwalne progi od góry. W kolektorze wydechowym nalepione oleju. Może za dwa tygodnie będzie gotowe. Później docieranie przez 1000 km. Można było robić rok temu to może taniej by wyszło. Mogłem coś tam poprzekręcać z nazewnictwem bo specjalistą w temacie nie jestem. Czy tego silnika co mam też dotyczy problem wyrabiającego się zabieraka jak i gniazda w pompie olejowej? Edytowane 29 Listopada 2022 przez Berserker 1
Rabbi Opublikowano 2 Grudnia 2022 Opublikowano 2 Grudnia 2022 Wiadomo w jakiej kwocie się zamknie remont?
Berserker Opublikowano 3 Grudnia 2022 Autor Opublikowano 3 Grudnia 2022 (edytowane) Niby 10k , ale muszę jeszcze dopytać o wymianę panewek i napędu pompy olejowej bo może warto wymienić jak rozebrany silnik chyba, że z automatu to robią tylko nic nie mówili to wtedy koszt pewnie cos niedużo większy byłby. Edytowane 3 Grudnia 2022 przez Berserker 1
Rekomendowane odpowiedzi