Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Zapaliła się kontrolka niskiego poziomu oleju w Audi A4 B9 2.0 TDI DTPA

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

czy to normalne przy tym przebiegu ?

WhatsApp Image 2023-01-07 at 17.06.31.jpeg

Opublikowano

Raczej nie.

• 10 miesięcy temu...
Opublikowano

W styczniu tego roku kupiłem nową Q5 z tym samym oznaczeniem silnika (DTPA). W okolicach 10 tys km wyskoczył mi ten sam komunikat.  Przy 2 tys km wymieniłem pierwszy raz olej. W ASO powiedzieli, że jest to możliwe przy docieraniu silnika. Dolałem litr oleju i przy 15 tys km wymieniłem ponownie olej i filtr. Aktualny przebieg to 19 400 km i poziom oleju jest na minimum. Wydaje mi się, że silniki z tym oznaczeniem mają chyba problem z olejem. Dodam, że wcześniej użytkowałem Audi A4 B9 z 2018 roku z oznaczeniem silnika DETA i tam z kolei co 15 tys km ubywał 1 litr oleju. Oczywiście co 15 tys wymieniałem olej więc jakoś szczególnie mi to nie przeszkadzało tym bardziej, że auto było wtedy intensywnie eksploatowane na polskich i niemieckich autostradach. Q5 też często jeździ po autostradach lecz już nie przy tak zawrotnych prędkościach jak to miało miejsce przy A4. Zaraz zadzwonię do ASO i zapytam się czy może coś wiedzą na ten temat.

Opublikowano

Zależy jeszcze ile było wlane podczas wymiany. Ja u siebie od wymiany zrobiłem też około 6 tyś i mam jeszcze 3/4. 

Ale miałem zalane na max. Szwagier jeździ służbowymi Skodami z 2.0 i we wcześniejszej dolewał litr oleju przy 25tyś.

A teraz ma  taką z 2022 i musi dolewać co 10tyś a nawet częściej. 

Opublikowano

u mnie DETA na MMI nie wskazuje ubytków od wymiany do wymiany ale nie jeżdżę niemieckimi autostradami tylko w PL a prędkości zgodnie z przepisami

Opublikowano

U mnie przez 13-14 tyś.km (co tyle wymieniam) schodzi z full na 3/4

Opublikowano
W dniu 13.11.2023 o 19:19, RALF76 napisał(a):

u mnie DETA na MMI nie wskazuje ubytków od wymiany do wymiany ale nie jeżdżę niemieckimi autostradami tylko w PL a prędkości zgodnie z przepisami

u mnie podobnie nie ubywa

Opublikowano

W ASO powiedziano mi, że od ostatnich 2 lat obserwuje się w nowych samochodach ubytki oleju przy stosunkowo niskich przebiegach. Ponoć problem ustaje po 30-40 tys km. Zobaczymy ?

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Witam,

Panowie w swojej A4 B9 40 TDI mam identyczny silnik  DTPA i od samego początku zużycie oleju na poziomie 1L/4 tyś km. 

Udało wam się coś w serwisie ugrać ? Ja już nie mam siły do ASO i ciągłego wspominania o tym barbarzyńskim zużyciu ... słyszę tylko jedno "Tak ma być, jest to normalne" nosz ku.wa ... 

Co chwile załącza się procedura wypalania ... 

Opublikowano
35 minut temu, Fatal1ty napisał(a):

Co chwile załącza się procedura wypalania ... 

tzn co ile?

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

wypala się ok co 250-300km. Aktualnie mam 45 tys km przebiegu i spalanie oleju jeszcze bardziej wzrosło a mianowicie do 1L/3 tys km… dałem auto do bardzooo dogłębnej diagnostyki i nic nie znaleźli. Co gorsze ostatnio po trasie 1500km po odpaleniu na drugi dzień trzęsło całym autem, bardzo nierówno silnik pracował. A aso oczywiście problemu nie widzi wszystko jest w normie. Proponują plombować silnik …. Wg audi ten model ma dopuszczalne zużycie oleju 0,5L/1000km. Barbarzyństwo w biały dzień, jestem tak wku…. Nie wiem totalnie co robić. Daje sobie rok i po gwarancji bo niestety ale bardzo dużo kilometrów na codzień robię. 

jest to moje ostatnie auto ze stajni AUDI … szkoda tylko że im zaufałem i pokusiłem sie na nowy salonowy egzemplarz na dodatek w niemal najwyższym wyposażeniu… 

W dniu 15.11.2023 o 15:02, Sebss napisał(a):

W ASO powiedziano mi, że od ostatnich 2 lat obserwuje się w nowych samochodach ubytki oleju przy stosunkowo niskich przebiegach. Ponoć problem ustaje po 30-40 tys km. Zobaczymy ?

@Sebss u ciebie jak to aktualnie wygląda ?

Edytowane przez Fatal1ty

Opublikowano
W dniu 13.03.2024 o 16:47, Fatal1ty napisał(a):

u ciebie jak to aktualnie wygląda ?

W poniedziałek oddałem auto na serwis przy 30 000 km. Oczywiście powiedziano mi, że mam jeszcze poczekać. Jeszcze dwie może trzy dolewki i będzie ok ?

Opublikowano

musicie przywyknąc :decayed:

• 9 miesięcy temu...
Opublikowano
W dniu 21.03.2024 o 10:05, Sebss napisał(a):

W poniedziałek oddałem auto na serwis przy 30 000 km. Oczywiście powiedziano mi, że mam jeszcze poczekać. Jeszcze dwie może trzy dolewki i będzie ok ?

I jak tam, problem ustąpił po 30k km?

Opublikowano
35 minut temu, 10gler napisał(a):

I jak tam, problem ustąpił po 30k km?

NIe. W tym temacie ładnie opisałem całą historię problemu z olejem.