raf1977 Opublikowano 3 Maja 2009 Opublikowano 3 Maja 2009 Witam! Czeka mnie wymiana rolki z napinaczem oraz sprzęgło jednokierunkowe alternatora. Koszt materiału w ASO Audi to 710 zł. Czy znacie może jakieś tańsze źródło dostępu w/w części. Jestem z Koszalina. Pozdrawiam Rafał
Wihajster Opublikowano 3 Maja 2009 Opublikowano 3 Maja 2009 Witam! Czeka mnie wymiana rolki z napinaczem oraz sprzęgło jednokierunkowe alternatora. Koszt materiału w ASO Audi to 710 zł. Czy znacie może jakieś tańsze źródło dostępu w/w części. Jestem z Koszalina. Pozdrawiam Rafał każde inne zródło będzie tańsze
raf1977 Opublikowano 3 Maja 2009 Autor Opublikowano 3 Maja 2009 Rozumie, ale jaka kwota będzie rozsądna za te dwie części?
Italiano Opublikowano 3 Maja 2009 Opublikowano 3 Maja 2009 Skontaktuj się z TOM77. Na pewno ci pomoże.
Wihajster Opublikowano 3 Maja 2009 Opublikowano 3 Maja 2009 nie wiem ile napinacz ale kólko nie wiecej niz 200zł
raf1977 Opublikowano 3 Maja 2009 Autor Opublikowano 3 Maja 2009 W ASO Audi "krzykneli" za sprzęgło jednokierunkowe alternatora dokładnie 500 zł Poza tym trzeba podać rodzaj alternatora. No właśnie jak to sprawdzić bez rozbierania? Da się?
spetsnaz Opublikowano 3 Maja 2009 Opublikowano 3 Maja 2009 Popraw wątek, bo nie wiem do jakiego silnika szukasz części. BRE czy BPW??
spetsnaz Opublikowano 3 Maja 2009 Opublikowano 3 Maja 2009 038903315AH - napinacz SKF VKM 31058 - cena ok. 150zł. Sprzęgło jednokierunkowe alternatora INA w zależności od alternatora jaki posiadasz to koszt od. 140 do 200zł. Podaj numer części OEM widniejący na alternatorze jeżeli chcesz poznać dokładne oznaczenie i cenę części. Części są dostępne w oddziałach sieci Intercars.
raf1977 Opublikowano 3 Maja 2009 Autor Opublikowano 3 Maja 2009 Bardzo dziękuję za podpowiedź. pozdrawiam
Paweł_cr Opublikowano 3 Maja 2009 Opublikowano 3 Maja 2009 Kolego podłącze się pod temat. Powiedz jakie masz objawy że wymieniasz te części? I za ile je znalazłeś. Pozdro
mxzibi Opublikowano 3 Maja 2009 Opublikowano 3 Maja 2009 Ja za wymianę tego sprzęgiełka alternatora zapłaciłem 300 zł z robocizną. Pozdrawiam
Paweł_cr Opublikowano 3 Maja 2009 Opublikowano 3 Maja 2009 A to sprzegiełko jest w rolce czy to osobna część? U mnie wspomoaganie nieco ciężko chodzi i mechanik wytypował właśnie rolkę od alternatora. Będę u siebie wymieniał pompe klimy więc i to bym przy okazji załatwił.
mxzibi Opublikowano 4 Maja 2009 Opublikowano 4 Maja 2009 Zatarte sprzęgiełko można poznać po głośnej pracy silnika i skaczącej rolki napinacza paska . Łożysko można jeszcze sprawdzić mechanicznie czy nie jest zatarte na wyłączonym silniku. W korpusie alternatora są otwory technologiczne gdzie widać komutator- który po włożeniu np. śrubokręta - powinien się łatwo przekręcić . Pozdrawiam.
raf1977 Opublikowano 4 Maja 2009 Autor Opublikowano 4 Maja 2009 Objawy u mnie to: przede wszystkim głośna praca silnika - taki dodatkowy szum w okolicy paska klinowego, poza tym napinacz delikatnie skacze ugięcie około 3 mm, podczas postoju na wolnych obrotach poruszając zdecydowanie kierownicą słychać w kabinie takie mruczenie na wyższych obrotach już nie. moje pytanie - jak sprawdzić numer tego alternatora ? co trzeba rozebrać, a może nie trzeba? Pozdrawiam
Paweł_cr Opublikowano 4 Maja 2009 Opublikowano 4 Maja 2009 Nie wiem czy koledzy potwierdza ale to chyba mozna w Etce sprawdzic tak? Czy weryfikacja po nr VIN bedzie wiarygodna?
ariel Opublikowano 4 Maja 2009 Opublikowano 4 Maja 2009 W Etce można to sprawdzić ale tam jest dużo rodzajów ja po wpisaniu swojego nr Vin też mi wyskakuje parę. Są dwie firmy Bosch i Valeo.Sprawdz naklejkę na alternatorze
iwadrian Opublikowano 4 Maja 2009 Opublikowano 4 Maja 2009 Mam pytanie: czy ktoś z was rozbierał kiedyś sprzęgiełko alternatora,zna zasadę jego działania (jak jest zbudowane)i co jest przyczyną jego zacierania się?
Daimos Opublikowano 4 Maja 2009 Opublikowano 4 Maja 2009 Wygląda mniej więcej tak: http://www.zerkopol.pl/strona/sprzegla/jednok.html ogólnie przenosi moment obrotowy tylko w jednym kierunku obrotów
Rekomendowane odpowiedzi