Muskel1 Opublikowano 5 Stycznia Opublikowano 5 Stycznia Nie widać obrotów silnika na nich więc ciężko określić czy ciśnienie jest w normie. Zachowania mas sadzy wyglądają ok.
Danko23 Opublikowano 5 Stycznia Opublikowano 5 Stycznia 44 minuty temu, Muskel1 napisał(a): Nie widać obrotów silnika na nich więc ciężko określić czy ciśnienie jest w normie. Zachowania mas sadzy wyglądają ok. A ciśnienie jak sprawdzić dokładnie? vcds, bądż w vag dpf ostatnie okienko na dole chyba tez pokazuje? Przełączyc na manual i gaz do spodu ? Czy bardziej pod górke go troche zdławić i do spodu? Jaka maksymalna norma?
Muskel1 Opublikowano 5 Stycznia Opublikowano 5 Stycznia W aplikacji pokazuje na dolnym prawym okienku ale nic mi to nie da, bo nie widać stanu obciążenia silnika. Trzeba zrobić logi VCDSem. 1
robson760 Opublikowano 6 Stycznia Opublikowano 6 Stycznia 19 godzin temu, Danko23 napisał(a): Czyli już dpf nadaje sie do wymiany/prania? Można coś wywnioskowac z tych screenów? U mnie w VW 2.0 TDI 190 KM przebieg 108 tys . Na 100% oryginał to popiół jest 36 gramów (oil ash). I to by się zgadzało z tym co piszą ile powinno być .
robson760 Opublikowano 6 Stycznia Opublikowano 6 Stycznia 20 godzin temu, Danko23 napisał(a): Czyli już dpf nadaje sie do wymiany/prania? Można coś wywnioskowac z tych screenów? U mnie takie dane , przebieg 108 tys . Prędkość 140 km/h obroty około 2 tys/min. Przy pedale praktycznie w podłogę przy DSG to tak oko 100 HP wskoczyło
robson760 Opublikowano 6 Stycznia Opublikowano 6 Stycznia 19 minut temu, robson760 napisał(a): U mnie takie dane , przebieg 108 tys . Prędkość 140 km/h obroty około 2 tys/min. Przy pedale praktycznie w podłogę przy DSG to tak oko 100 HP wskoczyło Dla Kolegi @Danko23 wrzuciłem do porównania , bo u mnie przebieg na 100% pewny i nie kombinowane. Tak jak w internetach piszą to 1 gr popiołu na 3-3,5 tys. km się odkłada i mam że max może być 80 gr popiołu czyli wychodzi że dpf do czyszczenia przy około 240 tys. Km
Danko23 Opublikowano 6 Stycznia Opublikowano 6 Stycznia Dzięki @robson760. Kupiłem przy przebiegu 180k auto z checkiem p2002 i była padnięta chlodniczka spalin, także przeszło mi przez myśl, ze poprzedni właściciel mógl od razu oddac DPF do prania jak zobaczył błąd i jak mu jakis mechanik doradzil, że to DPF i skasował VCDSem wartości, dlatego nie wiem co myśleć
MiruK Opublikowano 8 Stycznia Opublikowano 8 Stycznia W dniu 6.01.2025 o 11:20, robson760 napisał(a): Dla Kolegi @Danko23 wrzuciłem do porównania , bo u mnie przebieg na 100% pewny i nie kombinowane. Tak jak w internetach piszą to 1 gr popiołu na 3-3,5 tys. km się odkłada i mam że max może być 80 gr popiołu czyli wychodzi że dpf do czyszczenia przy około 240 tys. Km Według tego co wyliczyłem to w moim samochodzie wychodzi 1g popiołu na 4300km
robson760 Opublikowano 8 Stycznia Opublikowano 8 Stycznia 23 minuty temu, MiruK napisał(a): Według tego co wyliczyłem to w moim samochodzie wychodzi 1g popiołu na 4300km N dobra , ale jak masz popiół wykasowany w którymś momencie to i wyjdzie 1 gr na 10 tys .
MiruK Opublikowano 9 Stycznia Opublikowano 9 Stycznia W dniu 8.01.2025 o 19:28, robson760 napisał(a): N dobra , ale jak masz popiół wykasowany w którymś momencie to i wyjdzie 1 gr na 10 tys . Nic nie było kasowane
roxerxc90 Opublikowano 10 Stycznia Opublikowano 10 Stycznia A tak zapytam, wyciągał ktoś z was samodzielnie dpf w 2.0 TDI kod silnika DETB? Wychodzi górą? Dużo roboty? Zastanawiam się też jak że skutecznością prania kiedy u mnie dpf jest połączony z katalizatorem scr, i nie są ustawione w jednej linii, a równolegle do siebie
lukasz1868 Opublikowano 13 Stycznia Opublikowano 13 Stycznia W dniu 29.12.2024 o 14:32, Muskel1 napisał(a): Gdy wartość różnicy ciśnień oraz wartości sadzy nie przekroczą pewnych wartości progowych, to warość popiołu może być nawet znacznie przekroczona, a błędu nie wywali. To nie jest tak, że gdy wartość popiołu wskoczy na 80g, to wywala błąd. Wartość popiołu jest wartością obliczoną przez sterownik silnika na podstawie algorytmu i te 80g jest wartością, przy której osiągnięciu producent zaleca wymianę dpf. Wyprałem DPF a odczyty mam takie teraz, pan z serwisu powiedział ze moze czujnik cisnienia przekłamuje i trzeba wymienic.. Co Ty na to?
Koalakm Opublikowano 13 Stycznia Opublikowano 13 Stycznia 35 minut temu, lukasz1868 napisał(a): yprałem DPF a odczyty mam takie teraz, pan z serwisu powiedział ze moze czujnik cisnienia przekłamuje i trzeba wymienic.. Co Ty na to? przesledz temat bo mi sie zdaje ze Muskel pisal zeby zawsze czujnik wymieniac na nowy...
lukasz1868 Opublikowano 13 Stycznia Opublikowano 13 Stycznia 1 minutę temu, Koalakm napisał(a): przesledz temat bo mi sie zdaje ze Muskel pisal zeby zawsze czujnik wymieniac na nowy... Własnie nie wiedziałem ale zajade za 5 tyg do PL to się wymieni
krzychuG Opublikowano 13 Stycznia Opublikowano 13 Stycznia Łukasz a ile pokazuje czujnik różnicowy na wolnych i pod obciążeniem?
mareksz82 Opublikowano Czwartek o 20:00 Opublikowano Czwartek o 20:00 Co oznacza jeśli zapali się kontrolka DPF i informacja patrz instrukcja? Zapaliła się kontrolka, dojechałem gdzie chciałem, zgasiłem silnik i odpaliłem i znów kontrolka, zgasiłem. Po paru minutach odpaliłem i kontrolka zapalona, przejechałem parę kilometrów zatankowałem. Po odpaleniu kontrolki nie było. SQ5 8R 140000 odczyty z DPF 0,09l i trochę ponad 10g
RALF76 Opublikowano Piątek o 06:34 Opublikowano Piątek o 06:34 (edytowane) 13 godzin temu, mareksz82 napisał(a): Co oznacza jeśli zapali się kontrolka DPF i informacja patrz instrukcja? co w instrukcji jest napisane? że filtr zapchany i żeby jechać z 15 min na wyższych obrotach... Edytowane Piątek o 09:41 przez RALF76
ELLIOTT Opublikowano Niedziela o 14:19 Opublikowano Niedziela o 14:19 W dniu 13.01.2025 o 12:43, lukasz1868 napisał(a): Wyprałem DPF a odczyty mam takie teraz, pan z serwisu powiedział ze moze czujnik cisnienia przekłamuje i trzeba wymienic.. Co Ty na to? Przy praniu dpf, pan wymieniacz powinien zresetować parametry dpfu. Dodatkowo przy praniu, zaleca się wymianę dwóch czujników różnicy ciśnień oraz adaptacja.
Rekomendowane odpowiedzi