Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Problem z ładowaniem w Audi A4 B6 1.9 TDI

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam taki problem ze od jakiegoś czasu skacze mi prądy ładowania w auci mianowicie w środku skacze miedzy 11.9 a 13.2 tak zaczęło sie robic od tygodnia +/- ale przed tym zawsze było minimum 13.9 a 14.2 

dodam tyle alternator zregenerowany na ori częściach bosch nowe szczotki konuntator i regulator  jakies 20tys km temu a pod maską ładowanie w okolicach 14.4/14.6 nie wiem gdzie szukać bo pod maską jest git masa i plus ma ktos jakiś pomysł?

Opublikowano

Tak to jest z tymi regenerowanymi częściami. Kup sobie nowy porządny alternator, a nie baw się w regeneracje.

Opublikowano

Na klemach masz cały czas 14V? Nawet jak włączysz radio, wszystkie światła itp?

Opublikowano
1 godzinę temu, Langista napisał(a):

Na klemach masz cały czas 14V? Nawet jak włączysz radio, wszystkie światła itp?

Tak 

Opublikowano
5 godzin temu, Muskel1 napisał(a):

Tak to jest z tymi regenerowanymi częściami. Kup sobie nowy porządny alternator, a nie baw się w regeneracje.

Tu akurat sie nie zgodzę bo te nowe chinole to sa do wywalenia tak jak te rozruszniki as 

Opublikowano

Porządny napisałem, a nie taniego chinola za 1/5 ceny.

Opublikowano

W jakim punkcie instalacji stwierdzasz znacznie niższe napięcie ?

Sprawdzenie, gdzie leży problem, to typowe "od nitki do kłębka" - przesuwasz się z miernikiem, a właściwie  jednym z jego przewodów, od alternatora przez każdy punkt podłączenia przewodu instalacji auta, aż do miejsca, w którym stwierdzasz obniżenie napięcia. Drugi przewód miernika musi być zawsze w tym samym stałym punkcie (np. klema)

Pamiętaj, że spadek napięcia nie musi występować na przewodach/w punktach "plusowych" ale na "minusowych". Co sprawia, że koniecznym jest zbadanie, który potencjał wykazuje spadek względem stałego punktu instalacji. Jeśli badasz "plus" to zawsze względem tego samego punktu "-" masy. Jeśli "minus", to względem tego samego punktu "plusa". Te punkty stałe nie mogą wykazywać spadku napięcia - powiedzmy, że będą one usytuowane na akumulatorze lub innych pewnych napięciowo punktach instalacji.

W poszukiwaniu, pomocnym będzie schemat instalacji elektrycznej auta. 

Jeśli informacja (napięcie na klemach aku), którą podałeś,  jest pewna, to zakup nowego alternatora jest/wydaje się zbędny.