Skocz do zawartości
Szczęśliwego Nowego Roku🥂🎇 ​
IGNOROWANY

Audi A4 B5 czy B6 na pierwsze auto?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemanko jestem tu nowy i szukam w pogoni za dowiedzeniem sie na temat Audi A4 B5 chciałem sie dowiedziec jaki silnik wybrac najrozsądniej chociaż słyszałem że najrozsądniej to jest nie pchać sie w silniki DIEZLA ;D a wiadomo że najwięcej informacji w  internetach. mam na oku A4 Raczej B5 po lifcie. no i w sedanie  i raczej jestem za Dizlem nie chcem benzyny.. licze na chociaż najmniejszą informacje jak to wygląda. jedni mówią że 1.8 turbo fajny sprzęcik innni że 2.5 TDI. szczerze ało wiem i chcem sie dowiedziec co powiedzą mi ludzie którzy już to przerabiali. licze na jakiekolwiek info z góry dziękuję ! Przypominam 1 SAMOCHÓD od razu po zdaniu prawka.

Opublikowano

B5 to stare zajeżdżone pudła, do których będziesz dokładał.

Opublikowano (edytowane)

Nie pchaj się w Audi jako pierwsze auto, zje Cię finansowo, tym bardziej a4 B5, które będzie teraz w agonalnym stanie ze względu na wiek. Szukaj jakiejś skody Fabii z silnikiem 1.4 benzyna itp.

Edytowane przez Langista
  • Lubię to 1
Opublikowano

kup sobie fiata grande punto, gwarantuje ze bedziesz w ....uj zadowolony

Opublikowano

Czyli podsumowując te 3 odpowiedzi Audi lepiej sobie odpuścić ? Może coś innego niż Fiat czy skoda ? Budżet do 10 tyś maksymalnie. No i uparłem się na tego Diezla.

Opublikowano
10 minut temu, Adrian.18 napisał(a):

No i uparłem się na tego Diezla

Jakie argumenty za?

• Pomoc techniczna 1
Opublikowano

Ałdi🤣

• Haha 1
Opublikowano
Godzinę temu, Hugo napisał(a):

Jakie argumenty za?

Myślę też trochę w przód wiem że będę robił trasy np Polska Niemcy, i wiadomo ze taki Dizel lepiej się nada niż benzyna. 😅

Opublikowano
Teraz, Adrian.18 napisał(a):

Myślę też trochę w przód wiem że będę robił trasy np Polska Niemcy, i wiadomo ze taki Dizel lepiej się nada niż benzyna. 😅

Mówisz? Miałem B8 2.0 TFSI i latałem trasy po 50kkm rocznie. Zapewne patrzysz przez pryzmat ekonomii. To kup sobie benzynę i ją zagazuj.

• Pomoc techniczna 1
Opublikowano (edytowane)

A może coś z passatów? 🤣 np B6 1.9 TDI ? 
albo 2.0 TDI ? 

14 minut temu, Hugo napisał(a):

Mówisz? Miałem B8 2.0 TFSI i latałem trasy po 50kkm rocznie. Zapewne patrzysz przez pryzmat ekonomii. To kup sobie benzynę i ją zagazuj.

Aż tak się na tym nie skupiam za bardzo, do 1 auta nie mam zamiaru  się na jakoś długo przywiązywać może z rok coś w tym stylu. Prawka jeszcze nie mam ale warto się interesować już tym czym ma się Zamiar przemieszczać. Takie moje zdanie bynajmniej ale dzięki wielkie za pomoc 

Edytowane przez Adrian.18
Opublikowano

Z tym budżetem nie poszalejesz, bo trzeba jeszcze będzie zrobić serwis po zakupie i ubezpieczyć auto. 

Opublikowano
1 minutę temu, Hugo napisał(a):

Z tym budżetem nie poszalejesz, bo trzeba jeszcze będzie zrobić serwis po zakupie i ubezpieczyć auto. 

Też masz rację wezmę to pod uwagę coś fajnego znajdę spróbuję przynajmniej dzieki wielkie. Zamykam temat 

• Lubię to 1
Opublikowano

Ogólnie marki takie jak Audi, BMW, Mercedes, Seat, to sobie odpuść bo części są drogie a z reguły te auta są za bardzo przecenione i wyniszczone brakiem serwisowania. Celuj w Fiaty, Citroeny, Peugeoty, tam tylko diesle. Skody i Fordy też są ok ale tu tylko benzyny.

Opublikowano
1 godzinę temu, Langista napisał(a):

Ogólnie marki takie jak Audi, BMW, Mercedes, Seat, to sobie odpuść bo części są drogie a z reguły te auta są za bardzo przecenione i wyniszczone brakiem serwisowania. Celuj w Fiaty, Citroeny, Peugeoty, tam tylko diesle. Skody i Fordy też są ok ale tu tylko benzyny.

Może i z fiatów coś fajnego znajdę kolega wspomniał o Grande punto, popatrzyłem Fajny samochód np 1.9 JTD 130 km myślę ze spoko dobra dzięki wielkie za pomoc miłego :) 

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Adrian.18 napisał(a):

Myślę też trochę w przód wiem że będę robił trasy np Polska Niemcy

Przecież takim starym autem z normą emisji spalin Euro 3 nawet nie wolno w niektórych miastach w Niemczech wjeżdzać w wyznaczone zakazami miejsca.

https://www.nalepkaekologiczna.pl/obowiazywanie-plakietek-kologicznych/

Edytowane przez Muskel1
  • Lubię to 1
Opublikowano

Kup sobie male miejskie auto , jakaś benzynę , patrz żeby było w miarę możliwości jak najmłodsze. Wpisz sobie na OtoMoto cene , rodzaj paliwa , rocznik , i zobacz co się pokaże , ale tak jak koledzy piszą budżet bardzo mały jak na auto w tych czasach , samochody nowe jak i używane bardzo podrożały.  

• Lubię to 1
Opublikowano

podobno teraz samochody tanie to do kwoty 50k - nieźle się czasy zmieniły...

• wow 1
Opublikowano

Zależy kto czego oczekuje, jednak pierwsze auto w budżecie 10 000 powinno być kupione maks za 7000, aby te 3000 zostawić na wykupienie OC oraz ewentualne pierwsze naprawy, które wyjdą w pierwszym miesiącu użytkowania. Jest sporo list na necie jakich aut warto szukać w danym budżecie.

Ja autorowi polecam najpierw znaleźć auto które się podoba (wykluczyć marki które tu podaliśmy bo ich w dobrym stanie nie kupisz nawet do 20 000) a potem szukać informacji w jakiej konfiguracji były najmniej awaryjne, czyli jaki silnik i jaka skrzynia.

Pamiętaj że to będzie auto, na którym będziesz uczyć się jeździć, poznawać sposób w jaki dba się o auto, na co trzeba uważać, o czym pamiętać. Dobrze będzie znaleźć auto, w którym wymiana spalonej żarówki nie będzie wiązać się z wizytą u mechanika, bo zabraknie odpowiednich narzędzi np. do odkręcenia lampy itp.

Opublikowano

Rozumiem poszukam poczytam na necie  czasu mam sporo, kupie coś sensownego. Dzięki wielkie za każdą pomoc będę uważał żeby się nie w7ebać na mine. Wszystkie rady wezmę pod uwage jeszcze raz dzięki!

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...