Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wycięcie katalizatora i montaż tłumika (fotostory)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jestem po operacji wycięcia kata i wymiany plecionki :decayed: Jednoznacznie stwierdzam że opłacało sie. Audiolka odżyła , nabrała mocy, kultury pracy, nie kopci generalnie same plusy :radocha:

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Podepnę się pod temat. Byłem dzisiaj u mechanika i pytałem czy operacja wycięcia kata coś pomoże.On stwierdził, że raczej nie bardzo. Podobno turbina musi mieć ciśnienie na wyrzucie i mieć stawiany opór, żeby dobrze ciągnęła. Chociaż chłopaki piszą, że są pozytywne skutki. Czy mechanik bajerował, chociaż nie miał w tym interesu ??

Opublikowano

Niewiedza...

Masz 2 wirniki na wspólnej osi.

Jeden napędza ośkę dzięki przepływowi spalin.

Jeżeli drożność wydechu jest niższa to gorzej spaliny przechodzą i wolniej kręci się wirnik :wallbash:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

ktoś może mi wyjaśnić jaki jest cel tej operacji ?

gdzieś kiedyś słyszałem ze wzrasta moc samochodu jak katalizator się wywali, ale nie wiem ile jest w tym prawdy.

aktualnie mam 110KM a ile bym miał gdybym sie puszki pozbył ?

z góry dzięki za odpowiedź

Opublikowano

Samochód lepiej oddycha, turbina lepiej chodzi bo lepszy wylot jest spalin.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Koledzy a co polecacie zamiast katalizatora? Są jakieś puste zamienniki?

A i jeszcze potrzebuję wymiary plecionki. Pamięta ktoś? :-)

Opublikowano

jakaś zwykła rura może być :rolleyes:
Opublikowano

jakaś zwykła rura może być :rolleyes:

tłumik przelotowy w kształcie kata :hi:

Opublikowano

A może zamiast wycinać katalizator to go w środku wybebeszyć? Zostawić samą obudowę? :-)

Opublikowano

Wtedy nie przyczepią się na przeglądzie - ja tak mam.

W puchę jeszcze jest dobrze wspawać rurę aby spaliny miały ukierunkowany wylot i nie szalały w puszcze.

Opublikowano

Ze tak za pytam trudno jest jest wybebeszenie tego katalizatora?? Nie chciałbym później zostać odesłany z kwitkiem za brak katalizatora...

Opublikowano

Ze tak za pytam trudno jest jest wybebeszenie tego katalizatora?? Nie chciałbym później zostać odesłany z kwitkiem za brak katalizatora...

Obudowę katalizatora zostawiasz, wywalasz tylko ze środka ceramiczny wkład a na jego miejsce wspawujesz rurkę.

Opublikowano

Nie rozumiem czemu się tak obawiacie kłopotów na przeglądzie. Byłem w lipcu i gość się gapił na wspawaną rurkę, uśmiechnął się i bez problemu podbił. Bardzo dużo osób ma wyciętego kata i jakoś nikt nie miał problemów z przeglądem więc śmiało możecie wycinać.

Opublikowano

w AJM też wszystko wygląda tak samo? tylko jak chcę wspawać rurkę w kata to wywalam środek (trzeba go wyciąć) i wstawiam rurkę o średnicy? Czy można to zrobić bez kanału? Rozmiar plecionki jakoś się różni od siebie czy w sklepie podaje tylko markę i model samochodu? Zanim się za to zabiorę chcę mieć wszystko gotowe bo pewnie do będzie sobota popołudniu gdzie sklepy otworzą dopiero w poniedziałek a samochodem trzeba jeździć. Jak coś źle zrozumiałem to mnie poprawcie. Dzięki z góry.

Opublikowano

w AJM też wszystko wygląda tak samo? tylko jak chcę wspawać rurkę w kata to wywalam środek (trzeba go wyciąć) i wstawiam rurkę o średnicy? Czy można to zrobić bez kanału? Rozmiar plecionki jakoś się różni od siebie czy w sklepie podaje tylko markę i model samochodu? Zanim się za to zabiorę chcę mieć wszystko gotowe bo pewnie do będzie sobota popołudniu gdzie sklepy otworzą dopiero w poniedziałek a samochodem trzeba jeździć. Jak coś źle zrozumiałem to mnie poprawcie. Dzięki z góry.

średnica rury to chyba z tego co pamiętam 2,5 cala (ale możesz wstawić tłumik przelotowy w kształcie kata cena to 55 zł na allegro), bez kanału może być ciężko :) Plecionki nie wymieniałem bo jest OK ale wymiar to 115mm na 55mm Ale jeszcze nie ktoś bardziej doświadczony się wypowie :)

pozd.

Opublikowano

Witam jak można stwierdzić że kat jest zapchany jaka grupa logów za to odpowiada .

Opublikowano

Najlepszy poglad na te sprawe daje 011 i 003 dynamiczna...

Opublikowano

Średnica rurki to fi 55 mm, (żadne 2,5 cala bo to jest 63,5mm), plecionka 55x100-120 mm, zestaw uszczelek 2 szt. Kanału nie musisz mieć, wystarczy jakiś podjazd sobie zrobić, tak żebyś mógł się "wczołgać" pod auto. Do tego oczywiście dobre klucze i przed rozkręceniem lej nakrętki kilka razy WD 40. Wszystko było wielokrotnie opisywane na forum.

Opublikowano

! ! !Proszę nie rozwodzić się tu nad układem wydechowym a jedynie wnosić coś związanego z manualem.! ! ![br]Dopisany: 28 Październik 2009, 11:46_________________________________________________Odobiście jestem zwolennikiem spawania plecionki na aucie a wynika to z tego, że trudniej jest o pomyłę w ustawieniu, by później gdzieś rura nie pukała lub ocierała. Robi się to tak jak już ktoś napisał - montujemy w aucie ... 2-3 chewtnięcia małe i demontuje ponownie, potem dokładnie i szczelnie obspawuje.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

4. wchodzimy do kanału i odkrecamy złączke rur (klucz nasadowy 16) które znajduja sie mniejwiecej pod lewarkiem zmiany biegów

5. w tym momencie mamy całą rure luzna i wyciągamy ja przez maskę do góry obracając

Mam przez to rozumieć, że nie trzeba odkręcać tych 3 śrub za katalizatorem ? Tylko wyciągnąć z pozostałą częścią wydechu do miejsca łączenia ???