Aydaho Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Panowie help bo czytam archiwum i wszędzie jakieś szczątkowe info W zeszłym roku zainwestowałem w zestaw (przód) ATE PD + klocki ATE - wrażenia -> piszczą strasznie ( niezaleznie czy zdzra się ceramike czy nie ), pylą a zaraz po tym jak skończyła się gwarancja pogieły się. Dziadostwo na potęgę. Teraz chce kupić gładkie tarcze Zimmermann - co do tego nie mam obiekcji. Pytanie: jakie klocki wybrać - Bosch - Textar - Ferrodo etc .. Nosfer bardzo zachwala Boscha ( nie piszczą i nie pylą ) Z tego co wyczytałem na forum Textar na zimno piszczy i mocno pyli ... Czekam na Wasze opinie ASAP bo musze wymieniać zestaw z góry dzięki
Jarol Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Ja mam Ferodo. Nie piszcza i minimalnie pylą. Ogólnie jestem bardzo zadowolony.
soolek Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Polecam Ferodo (oczywiście Premier) - miałem i były naprawdę dobre. Pylenie w normie (przynajmniej dla mnie)
marewel Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Kupowalem Boscha,a w srodku siedzial textar tyko dodane wkladki anty wibracyjne.
cypek80 Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Witam Nie dawno miałem taki sam dylemat.. Jakie tarcze jakie klocki. Kupiłem tarcze Otto Zimmermann. Klocki do tego Otto Zimmermann których producentem jest firma Saxid. (120zł bez czujnika i 150zl z czujnikami ) Bardzo nie lubię jak klocki piszczą (kojarzy mi się to z Polonezem ) Jest super nie piszczą. A czy pylą? Raczej w normie. Z resztą mi to nie przeszkadza. Fakt jest taki że hamulce teraz żyleta. : kupowałem tu http://www.allegro.pl/my_page.php?uid=9904902 kurcze może warto by było wynegocjować jakiś rabat dla nas...
Kwaśniewski Opublikowano 28 Sierpnia 2009 Opublikowano 28 Sierpnia 2009 Podłączę się do tematu, ponieważ czeka mnie wymiana tarcz i klocków. Mam dylemat co lepsze tarcze Zimmermann + klocki Ferodo Premier, czy propozycja cypek80 tarcze Zimmermann + klocki Zimmermann/Saxid? Lubię czasem dynamiczniej pojechać i dobre hamulce się przydają, no i piszczenie jest nie do przyjęcia. Mój znajomy mechanik polecił mi komplety tarcze i klocki Maff lub Lucasa, jak to się ma do wyżej wymienionych kompletów?
bulk_1986 Opublikowano 28 Sierpnia 2009 Opublikowano 28 Sierpnia 2009 Ja wymieniałem ok 3 - 4 tys temu klocki i do ori tarcz(zostały niezmieniane) zdecydowałem się na Zimmermanny(w opakowaniu siedział Saxid) i jestem super zadowolony. Przez ten okres zapiszczały mi tylko 2 razy a pylenie takie samo jak na ori klockach z ASO, natomiast czuje poprawe hamowania - nie w efektywności ale w tym, że klocki się grzeją po kilku mocniejszych hamowaniach co zdarzało się na ori. Pozdro
Dev Opublikowano 29 Sierpnia 2009 Opublikowano 29 Sierpnia 2009 Podłączę się do tematu, ponieważ czeka mnie wymiana tarcz i klocków. Mam dylemat co lepsze tarcze Zimmermann + klocki Ferodo Premier, czy propozycja cypek80 tarcze Zimmermann + klocki Zimmermann/Saxid? Lubię czasem dynamiczniej pojechać i dobre hamulce się przydają, no i piszczenie jest nie do przyjęcia. Mój znajomy mechanik polecił mi komplety tarcze i klocki Maff lub Lucasa, jak to się ma do wyżej wymienionych kompletów? MAFF-a od razu sobie odpuść :thumbdown: kilka tygodni temu montowałem tarcze Zimmermanna + klocki Maff (klient sam sobie kupił) MASAKRA !!!!!!!!!!!!!!!!!! po tygodniu zdjąłem koło zeby zmienić drut na zacisku i co zobaczyłem.... tarcza cała FIOLETOWA !!!!!!!!!!!!! co to jest za G.......O ???????? Lucas jak najbardziej :good:
fly07 Opublikowano 30 Sierpnia 2009 Opublikowano 30 Sierpnia 2009 Zapomnij o MAFF!!! Swego czasu zmieniałem komplet /tarcze +klocki MAFF/ - okazały się "bardzo dobre": nie wytarły sie wcale tylko zjadły tarcze. Twarde, pisk, szmelc.
Cristoforo Opublikowano 30 Sierpnia 2009 Opublikowano 30 Sierpnia 2009 ja załozyłem swap na 312mm przód i tył tarcza gładka ZM i klocek na przód i tył Textar hamowanie rewelacyjne ale u mnie doszło jeszcze kilka innych czynników, które maja na to wpływ ZM bardzo dobra tarcza gładka czy nawiercana klocek texat bardzo dobrze sprawuje sie na przegrzania minusy tego klocka to; pylą ale zdecydowanie mniej niz ATE i pierwsze hamowanie przy minimalnym toczeniu za piszczą nie piszcza przy normalnym hamowaniu lub delikatnym dotknięciu hamulca przy wiekszych prędkościach polecem ten klocek jak mi sie skonczą zapodam inny na próbę pagid, jurid, ferodo DS ZM nie lubi twardych klocków!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Dev Opublikowano 30 Sierpnia 2009 Opublikowano 30 Sierpnia 2009 w/g mojej wiedzy określa sie to jako "OZ"
Cristoforo Opublikowano 30 Sierpnia 2009 Opublikowano 30 Sierpnia 2009 Otto Zimmermann tak to pełna nazwa ale mało kto ją zna więc posługuje sie skrótową ZM od zimmerman
Dev Opublikowano 30 Sierpnia 2009 Opublikowano 30 Sierpnia 2009 Otto Zimmermann tak to pełna nazwa ale mało kto ją zna więc posługuje sie skrótową ZM od zimmerman skróty myślowe zostaw dla siebie Kolego a na forum pisz jasno, nie wszyscy bedą sie domyslać
Cristoforo Opublikowano 30 Sierpnia 2009 Opublikowano 30 Sierpnia 2009 nie tylko ja używam tego skrótu myślowego
Aydaho Opublikowano 31 Sierpnia 2009 Autor Opublikowano 31 Sierpnia 2009 Panowie Devastation i Cristoforo - możecie mi nie śmiecić w temacie Devastation - jak czegoś nie wiesz wyjaśniaj sobie proszę na PW, od tego to jest ( PW - czyli Prywatna Wiadomość ) dzięki
ktokolwiek Opublikowano 31 Sierpnia 2009 Opublikowano 31 Sierpnia 2009 Ja mam Zimmermanny przednie nawiercane i klocki Ferodo Premier i bardzo sobie chwale, chociaz jakby delikatnie bardziej miękko hamował. Wcześniej miałem klocki Boscha i strasznie piszczały (chociaż z drugiej strony trafiłem na jakieś felerne może) i prawie dęba stawał jak hamowałem, wymieniłem na aktualny zestaw po 2 tys km, chociaż to może tylko moje sugestywne odczucia.
Dev Opublikowano 31 Sierpnia 2009 Opublikowano 31 Sierpnia 2009 do Twojej eSki powinienes dac minimum DS-y
Rekomendowane odpowiedzi