OLO_GDA Opublikowano 7 Września 2009 Opublikowano 7 Września 2009 do tych rozwazan przydałoby sie jeszcze wiedzieć jak sa oznaczone pasy na rondzie. bo moze ten prawy pas jest tylko do skretu w ta ulice. wtedy to mozesz miec pretensje. ale tak to pomysl w ten sposob ze ktos jedzie swoim pase a Ty mu chcesz przeciac przed maska. to juz wiesz kto m a pierwszenstwo? ale i tak szacunek ze sie nad tym zastanowiles. ja spotkalem ostatnio ze trzy sytuacje ze ludzie chcieli mnie zabic ewidentnie nie majac pierwszenstwa, i zero refleksji... pewnie nawet nie wzieli pod uwage ze zle zrobili...
jankes82 Opublikowano 7 Września 2009 Opublikowano 7 Września 2009 w pomorskim nie ma takiego ronda więc nie nauczymy kolege prawka Fakt. ewentualnie Hucisko
1991Kamil Opublikowano 7 Września 2009 Opublikowano 7 Września 2009 On. Jest chyba tylko jedno takie rondo w Polsce gdzie ty byś mial pierwszenstwo, rondo Radosława w Warszawie. Mógłby mi ktoś przedstawić jakieś zdjęcia, schematy tego ronda? Bo jestem bardzo ciekaw jak to wygląda
Armi Opublikowano 7 Września 2009 Opublikowano 7 Września 2009 Nawet na rondzie obowiązuje "żelazna zasada prawej ręki". Jak się nie jest pewnym jak jechać lepiej jest ustąpić osobom po swojej prawej stronie. W tym przypadku też tak było. Skoro zamierzałeś zjechać z ronda pierwszym zjazdem to powinieneś wjechać na zewnętrzny pas i z niego zjechać. Pas wewnętrzny jest dla skręcających w lewo i zawracających na takim rondzie (w ten sposób nie "przeszkadzasz wjeżdżającym na rondo i osobom, które zjeżdżają pierwszym zjazdem)
OLO_GDA Opublikowano 7 Września 2009 Opublikowano 7 Września 2009 Fakt. ewentualnie Hucisko eee, hucisko to nie rondo tylko skrzyzowanie z wysepka ...
soolek Opublikowano 7 Września 2009 Opublikowano 7 Września 2009 Kamilu, tutaj masz linka - co nieco widać (weź widok z satelity + max. powiększenie). http://www.zumi.pl/namapie.html?qt=&loc=Warszawa%2C+Rondo+Zgrupowania+AK+Rados%B3aw+&Submit=Szukaj&cId=&sId=
jankes82 Opublikowano 7 Września 2009 Opublikowano 7 Września 2009 Wiem,ale potocznie mówi się rondo Sobieskiego i tak samo można sobie i innym takim manewrem niezłe kuku zrobić. Ważne, że na przyszłość będzie już wiedział.
Guregoru Opublikowano 7 Września 2009 Opublikowano 7 Września 2009 Kamilu, tutaj masz linka - co nieco widać (weź widok z satelity + max. powiększenie). http://www.zumi.pl/namapie.html?qt=&loc=Warszawa%2C+Rondo+Zgrupowania+AK+Rados%B3aw+&Submit=Szukaj&cId=&sId= Faktycznie jedyne w swoim rodzaju no i tutaj faktycznie zgodnie z oznakowaniem poziomym (pasy na jezdni) to on musiał by przeciąć inny pas żeby dalej jechać po rondzie ale szczerze powiem że to chyba takie jedyne rondo w Polsce
endriuu Opublikowano 7 Września 2009 Opublikowano 7 Września 2009 Oczywiscie, ze przy zmianie pasa nalezy ustapic pierszenstwo. Wszystko zalezy od tego czy ktos jest przyzwyczajony do rond. Szczecin jest niekwestionowanym liderem w ilosci rond (ponad 30 - w tym ponad połowa to stare poniemickie ronda). Jesli ktos z małego miasta wpada na 4 pasmowe rondo - moze sie pogubic. Najbardziej w....jąca jest sytuacja, w ktorej frajer objezdza cale rondo zewn pasem.
OLO_GDA Opublikowano 7 Września 2009 Opublikowano 7 Września 2009 Wiem,ale potocznie mówi się rondo Sobieskiego i tak samo można sobie i innym takim manewrem niezłe kuku zrobić. Ważne, że na przyszłość będzie już wiedział. a sobieskiego to juz nie hucisko i wokol pomnika faktycznie jest rondo - ale od niedawna. kiedys byly pojedyncze skrzyzowania. teraz jest rondo ale tam chyba nie ma takich problemow...
1991Kamil Opublikowano 7 Września 2009 Opublikowano 7 Września 2009 Kamilu, tutaj masz linka - co nieco widać (weź widok z satelity + max. powiększenie). http://www.zumi.pl/namapie.html?qt=&loc=Warszawa%2C+Rondo+Zgrupowania+AK+Rados%B3aw+&Submit=Szukaj&cId=&sId= Faktycznie jedyne w swoim rodzaju no i tutaj faktycznie zgodnie z oznakowaniem poziomym (pasy na jezdni) to on musiał by przeciąć inny pas żeby dalej jechać po rondzie ale szczerze powiem że to chyba takie jedyne rondo w Polsce Rzeczywiście ciekawe. A skoro jesteśmy przy rondach, to co powiedzielibyście na rondo w Swindon (ruch lewostronny bo to Anglia)
Buba Opublikowano 7 Września 2009 Opublikowano 7 Września 2009 Kamilu, tutaj masz linka - co nieco widać (weź widok z satelity + max. powiększenie). http://www.zumi.pl/namapie.html?qt=&loc=Warszawa%2C+Rondo+Zgrupowania+AK+Rados%B3aw+&Submit=Szukaj&cId=&sId= Faktycznie jedyne w swoim rodzaju no i tutaj faktycznie zgodnie z oznakowaniem poziomym (pasy na jezdni) to on musiał by przeciąć inny pas żeby dalej jechać po rondzie ale szczerze powiem że to chyba takie jedyne rondo w Polsce I do tego jeszcze swiatla, tramwaje i straszne korki. Ludzie glupieja i puszczaja nerwy. Ile tam dziennie jest stluczek to szok.
Guregoru Opublikowano 7 Września 2009 Opublikowano 7 Września 2009 Ciekawe czy kolega (nie będę pisał kto :gwizdanie:) przejechał by przez takie "rondo" nie powodując ani jednej stłuczki
soolek Opublikowano 7 Września 2009 Opublikowano 7 Września 2009 Kamilu, tutaj masz linka - co nieco widać (weź widok z satelity + max. powiększenie). http://www.zumi.pl/namapie.html?qt=&loc=Warszawa%2C+Rondo+Zgrupowania+AK+Rados%B3aw+&Submit=Szukaj&cId=&sId= Faktycznie jedyne w swoim rodzaju no i tutaj faktycznie zgodnie z oznakowaniem poziomym (pasy na jezdni) to on musiał by przeciąć inny pas żeby dalej jechać po rondzie ale szczerze powiem że to chyba takie jedyne rondo w Polsce I do tego jeszcze swiatla, tramwaje i straszne korki. Ludzie glupieja i puszczaja nerwy. Ile tam dziennie jest stluczek to szok. Sama koncepcja ronda jak dla mnie jest ekstra. Niestety pozostaje sprawa niepatrzących na znaki i dużego ruchu.
yahoo Opublikowano 7 Września 2009 Opublikowano 7 Września 2009 Wina oczywista, to tak jakbyś zmieniał pas ruchu nie patrząc czy coś jedzie.
Demo Opublikowano 8 Września 2009 Opublikowano 8 Września 2009 To rondo w Swindon to jakieś przegięcie. Przerost formy nad treścią. Z tym że z tego co widzę te mikroronda w rondzie są malowane, czyli pewnie jak zwykle na wyspach czasowe (np. obowiązują tylko w godzinach szczytu). Wtedy i tak wszystkie auta stoją w korku to bez różnicy czy trzeba jakiegoś dodatkowego bączka zapodać :> Co do ronda w Wawie. Nie wiem jak to się sprawdza w praktyce, ale jest na YT filmik z czegoś trochę podobnego (gdzieś w Polsce). Rondo rotacyjne czy jakoś tak. I tam na wjeździe zajmuje się od razu pas do zjazdu. Nikt nikomu nie przecina drogi.
aramis Opublikowano 8 Września 2009 Opublikowano 8 Września 2009 Ja po takim mini rondzie jeżdżę dwa razy dziennie i to co się tam wyprawia , wszystko jest możliwe i trzeba mieć oczy dookoła głowy. Kierunkowskazy też są używane we wszystkich możliwych konfiguracjach. Niestety pseudo nauki jazdy także odwalają szopkę, bodajże raz widziałem jak e-L-ka wzorcowo przejechała rondo tzn. z kierunkowskazem, zmiana pasa i opuszczeniem ronda. Kiedyś czytałem takie wytłumaczenie co można zrobić na rondzie: 1. Na rondo można wjechać (zgodnie z przepisami) 2. Na rondzie można zmienić pas (zgodnie z przepisami) 3. I rondo można opuścić (zgodnie z przepisami) Powodzenia.
KOval81 Opublikowano 8 Września 2009 Opublikowano 8 Września 2009 Ogólnie rzecz biorąc, to należało by kolegę, który założył post wysłać na jakieś małe doszkolenie... :gwizdanie: Ostatnio miałem identyczną sytuację, tyle, że ja byłem na zewnętrznym i kierowca mi zajechał w ten sam sposób drogę, przy okazji pukając się w czoło, że mu wymusiłem pierwszeństwo Na kurs nieuków i tych co bez jakiejkolwiek wiedzy teoretycznej i praktycznej "zdają" po znajomości prawo jazdy z wynikiem pozytywnym
tomash77 Opublikowano 8 Września 2009 Opublikowano 8 Września 2009 Ostatnio zdawałem prawko i jestem "świerzy" w tym temacie!! Zjeżdząjący z ronda ma zawsze pierwszeństwo!Zawsze! i nie słuchaj osób które mówią że na zew ma pierwszeństwo to jedna wielka bujda! Po Twojej znajomości przepisów sądzę, że chyba na Ukrainie zdawałeś to prawko. Kiedyś miałem podobną sytuację w Piotrkowie Tryb, zjeżdzałem z ronda a dwóch 18-19latków w Cinquecento chcieli przeciąć rondo i wcisnąć się przede mnie. O mały włos wjechali by mi pod koła, leciałem Sprinterem więc skutki dla nich mogłyby być nieprzyjemne. A chłopaczki oczywiście, zimny łokieć , na tylnej półce głośniki od wieży i ync ync ync.
Nosfer Opublikowano 8 Września 2009 Opublikowano 8 Września 2009 Zamiast się przekrzywać w swoich racjach i pokazywaniu swoich wielkich jajec, to podajcie konkretne przykłady tak, żeby ktoś ew. mógł sie czegoś nauczyć. _________________________________________________ No to ciekawe co Wy na to.. Koledzy kierowcy Dot. wspomnianego wcześniej ronda Radosława w warszawie (dawne rondo Babka). Rondo czy nie ? Dodatkowo na pasach ruchu wymalowane są pasy ciągłe i przerywane.. Dla zjeżdzających i jeżdzących po rondzie. http://www.arbiter.pl/galeria/rondo.radoslawa.swiatla
Rekomendowane odpowiedzi