piotr20997 Opublikowano 8 Września 2009 Opublikowano 8 Września 2009 Witam Jak można sprawdzić czy termostat jest dobry? Czy jak go zaleje gorącą wodą w słoiku to powinien się otworzyć czy nie? Chodzi o to że nie chcę aby się okazało po zamontowaniu go w aucie, iż nie działa... Proszę o poradę.
OLIVER Opublikowano 8 Września 2009 Opublikowano 8 Września 2009 Witaj Nowy powinien być dobry ale ja tak kiedyś sprawdzałem termostat z Seata Toledo Podwiesiłem go w garnku 0,5L na drucie tak aby była zanurzony we wodzie jego część która jest odpowiedzialna za jego otwarcie ,(czyli część pod kołnierzem) garnuszek na płytkę od kuchenki i dawaj grzejemy a do garnuszka włożyłem jeszcze termomert z pieca CO i obserwowałem jego otwarcie w jakiej temperaturze osiąga Powiem, moze sie uśmiejecie ale było OK dochodziła do 90*C i ładnie mi sie zaczął otwierać założyłem i nie miałem żadnego problemu z temperaturą na nim Trochę domowy sposób ale skuteczny Pozdrawiam
Dev Opublikowano 8 Września 2009 Opublikowano 8 Września 2009 Witaj Nowy powinien być dobry ale ja tak kiedyś sprawdzałem termostat z Seata Toledo Podwiesiłem go w garnku 0,5L na drucie tak aby była zanurzony we wodzie jego część która jest odpowiedzialna za jego otwarcie ,(czyli część pod kołnierzem) garnuszek na płytkę od kuchenki i dawaj grzejemy a do garnuszka włożyłem jeszcze termomert z pieca CO i obserwowałem jego otwarcie w jakiej temperaturze osiąga Powiem, moze sie uśmiejecie ale było OK dochodziła do 90*C i ładnie mi sie zaczął otwierać założyłem i nie miałem żadnego problemu z temperaturą na nim Trochę domowy sposób ale skuteczny Pozdrawiam tutaj nie ma sie z czego śmiać taki sposób podaje kazda książka obsługi pojazdu
piotr20997 Opublikowano 8 Września 2009 Autor Opublikowano 8 Września 2009 Dzięki za podpowiedź Muszę to wypróbować
andrzejac Opublikowano 9 Września 2009 Opublikowano 9 Września 2009 Sposobem bez termometru do 100 stopni jest logika, jeśli przed wrzeniem wody jakie ma miejsce w temp.100 stopni na chwile wcześniej termostat sie otwiera znaczy że jest ok. Kiedy zaczyna wrzeć, chyba każdy z doświadczenia wie kiedy zaczyna ustawiać kubek z herbatą albo kawą
piotr20997 Opublikowano 9 Września 2009 Autor Opublikowano 9 Września 2009 A więc zrobiłem tak jak mi Koledzy radziliście Włożyłem termostat do garnka i zacząłem podgrzewać. Przed zagotowaniem się wody, termostat pięknie otworzył się Jeszcze raz dzięki za podpowiedzi
goldi Opublikowano 9 Września 2009 Opublikowano 9 Września 2009 Tylko oryginał przerabiałem to ostatnio koszt 130 zł żadnych zamienników autko ma ci się nagrzać po 5-6 kilometrach do 90 stopni jak jest na dworze 10 stopni przy włączonym ogrzewaniu
OLIVER Opublikowano 9 Września 2009 Opublikowano 9 Września 2009 Goldik Witaj coś mi sie w to co piszesz nie bardzo chce wierzyć autko ma ci się nagrzać po 5-6 kilometrach do 90 stopni jak jest na dworze 10 stopni przy włączonym ogrzewaniu ja nie narzekam na termostat ,ani na zagrzanie silnika ale po takich kilometrach jak Ty podałeś i jeszcze przy włączonym ogrzewaniu i 90*C to lekka przesada ,i oczywiście przy spokojnej jeździe bo silnik nie nagrzany Proszę niech ktoś potwierdzi to bo ja w to nie za bardzo wierzę
zen64 Opublikowano 9 Września 2009 Opublikowano 9 Września 2009 http://moto.allegro.pl/item726597334_termostat_audi_seat_skoda_octavia_volkswagen_org.html kupiłem od tego allegrowicza ori btt zero problemu, temperatura na blacie po przejechaniu 5km
bin85 Opublikowano 10 Września 2009 Opublikowano 10 Września 2009 Tylko oryginał przerabiałem to ostatnio koszt 130 zł żadnych zamienników autko ma ci się nagrzać po 5-6 kilometrach do 90 stopni jak jest na dworze 10 stopni przy włączonym ogrzewaniu Zgadza się jak jadę rano do pracy temp ok 10-15*C na dworze klimatronik ustawiony na 24* to wystarczą 2-3km i mam 90 na blacie i własnie jestem po wymianie termostatu oczywiście ori zapłaciłem 140zł + 5zł uszczelka
goldi Opublikowano 10 Września 2009 Opublikowano 10 Września 2009 Goldik Witaj coś mi sie w to co piszesz nie bardzo chce wierzyć autko ma ci się nagrzać po 5-6 kilometrach do 90 stopni jak jest na dworze 10 stopni przy włączonym ogrzewaniu Kolego napisze w ten sposób założyłem dwa termostaty nie oryginalne Wahler autko nagrzewało się po 12-15 kilometrach ale trzymało temperaturę 90 stopni ale mi to nie pasowało jak dla mnie za długo się nagrzewał i po założeniu oryginalnego termostatu i jest tak jak pisze 5 kilometrów i na zegarze jest 90 stopni o 5 tej rano jak jadę do pracy i ogrzewanie daje na 25 stopni na dworze jest o tej godzinie około 10 stopni i nie przekraczam 2000 obrotów dopóki się autko nie nagrzeje
OLIVER Opublikowano 11 Września 2009 Opublikowano 11 Września 2009 Witam Panowie no to gratuluje wam ze tak sie Wam nagrzewają samochody Ja na ten temat mam swoja teorie może jeszcze znajdzie się ktoś co pobije rekord 2-3km i nagrzeje silnik szybciej przy spokojnej jeździe do 90*C Pozdrawiam
vdm Opublikowano 11 Września 2009 Opublikowano 11 Września 2009 To mój jest chyba padnięty Jeżdżąc po mieście po 5 -10 km trzyma 80 - 85 stopni, dopiero jak wyjadę na trasę to nagrzewa się do 90 stopni
franc8 Opublikowano 11 Września 2009 Opublikowano 11 Września 2009 Ja w swoim osiągałem 85-86 st. max, po wymianie termostatu 90 st. to norma bez względu miasto czy trasa
Dev Opublikowano 11 Września 2009 Opublikowano 11 Września 2009 u mnie caly czas jest 95 miasto czy trasa, zima czy lato :>
piotr20997 Opublikowano 12 Września 2009 Autor Opublikowano 12 Września 2009 95* to nie za dużo??? [br]Dopisany: 11 Wrzesień 2009, 23:59_________________________________________________ u mnie caly czas jest 95miasto czy trasa, zima czy lato cheesy u mnie po wymianie termostatu temperatura na kanale 49 oscyluje w granicach 88-90*C
kubik224 Opublikowano 19 Września 2009 Opublikowano 19 Września 2009 czy warto kupować w aso jeżeli klega zen64 znalazł aukcję z orginałem za 38 zł. http://moto.allegro.pl/item726597334_termostat_audi_seat_skoda_octavia_volkswagen_org.html
goldi Opublikowano 19 Września 2009 Opublikowano 19 Września 2009 Koledzy zgadza się to jest oryginalny szkoda że nie widziałem tej aukcji wcześniej bym 100 zł zaoszczędził ale mam w drugim audi do wymiany też termostat i kupie ten z aukcji zobaczymy
OLIVER Opublikowano 20 Września 2009 Opublikowano 20 Września 2009 Witam Panowie ale do niego jeszcze są koszty wysyłki (17zł )oczywiście bardzo zawyżone , takie chwyty stosują niektórzy ,by klienta przyciągnąć to obniżają cenę towaru a walą po cenie wysyłki i wychodzą na swoje . Ale jak będzie OK to i tak sie opłaca bo różnica jest spora jeszcze
Gość Michał Opublikowano 20 Września 2009 Opublikowano 20 Września 2009 Ciekawe czy on rzeczywiście jest ORI? Spróbować warto
Rekomendowane odpowiedzi