Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] Problem z ogrzewaniem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich.

Proszę o poradę. Kilka dni temu w nocy gdy było zimno chciałem włączyć ogrzewanie, niestety mimo iż

przejechałem ok 10 km nadal leciało zimne powietrze. Na drugi dzień sytuacja była podobna - tym razem

przekręciłem nadmuch na maksimum i zaczęło lecieć gorące powietrze. Wszystko było by OK ale teraz

leci tylko gorące - zaś nie ma zimnego ani możliwości regulacji. Tylko gorące. Próbowałem zrobić to samo

t.j. zwiększać lub zmniejszać nadmuch ale nadal leci gorące. Czy ktoś wie co się stało i jak usunąć tę awarię.

:myśli:

Pozdrawiam i czekam na porady

End Kelpy

Opublikowano

Masz klimatronik czy manual?Prawdopodobnie cięgna klapy odpowiedzialnej za zamykanie i otwieranie kanałów się zacieły lub rozsypały.

Opublikowano

albo zapchana nagrzewnica, ja tak miałem.

mam klimatronika, przepłukałem nagrzewnice i aktualnie ciepło :)

Opublikowano

ale co ma zapchana nagrzewnica miałaby jakby wcale nie było ciepło

tu sie klapy poblokowały

Opublikowano

Podłączę się.

U mnie czasem występuje taki problem: włączam climatronic na HI i leci cieplutkie powietrze ale po pewnym czasie leci zimne.

Powietrze zassysane jest z zewnątrz, tryb auto jest wyłączony. Sprawdzałem kody climatronica, nie ma błędów. Co robić? Zima idzie :disgust:

Opublikowano

MIKEFOTO sprawdź kody błedów zapewne padł silniczek lub sie zblokował od klapy regulujacej temp.Jezeli masz Vaga spróbuj wykonac test urzadzeń wykonawczych klimatronika moze ruszy.

armistead poczytaj tematy dotyczace problemów z ogrzewaniem. :wink4:

Opublikowano
  • Autor

Witam ponownie

Sorry za tę przerwę - musiałem wyjechać służbowo na kilka dni. Serdeczne dzięki dla wszystkich którzy odpisali.

Jestem "cienki" w tych sprawach, jak widać nie ma 100 % pewności i będę chyba musiał udać się do specjalisty.

Musze Wam przyznać że teraz to już kompletnie wszystko się pozmieniało. Raz ciepło , po godzinie zimno przy tak samum ustawieniu. Pytacie się czy mam klimatronik ( bryka jest bez klimy) czy Vega ? - ??????????????? Nie wiem.

W każdym rodzaju pokiełbsiło się kompletnie i być może kłnia się komputer. Ciekaw jestem co powie mechanik.

Aby tylko nie wydziwiał i zmieniał pół samochodu jak to robią niektórzy.

Raz jeszcze dziękuję i czekam na sugestje i uwaki

Pozdrawiam

Ned Kelly

Opublikowano

Jeżeli nie ma klimy to raczej coś z cięgnami klapy moze się zerwały raczej prosta sprawa do zrobienia bez większych kosztów

Opublikowano

Podłącz Vaga (komputer z programem do diagnozowanie usterek i nie tylko) on prawde ci powie.Pytanie odnośnie klimatronika czy temperature ustawiasz ręcznie przekręcając pokrętło zimno-ciepło czy ustawiasz na wyświetlaczu?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam.

Ja ma też podobny problem ale wieje mi tylko letnie powietrze nawet jak biore na HI. Przepłukałem nagrzewnice i nic. POMOCY

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

ja też miałem taki problem ale przepłukałem nagrzewnice i DZIAŁA!!! :)

Opublikowano

ja też miałem taki problem ale przepłukałem nagrzewnice i DZIAŁA!!! :)

Mi też płukanie nagrzewnicy pomogło ale niestety na krótko (miesiąc, może dwa). Niedługo znów spróbuję.

Opublikowano

Mi w moim A4 B5 z klimatronikiem pomogło zwykłe płukanie nagrzewnicy...niby mało osadu wyleciało ale grzeje juz niemiłosiernie :)

Przed płukaniem przy -10st na zew w aucie sie jezdziło z kurtka zimową-teraz mozna w krotkim rekawku :good:

Opublikowano

Czasem wystarczy uzupełnienie płynu w instalacji. Bo może go być mało..

Opublikowano

jak dlugo jezdziles w lecie na zimnym to klapy mogly sie przyblokowac i ciezko chodza wystarczy ze je recznie rozruszasz mialem to samo

Opublikowano

Potwierdzam, zazwyczaj przepłukanie nagrzewnicy pomaga.

Co stwierdził u Ciebie mechanik ?

• 2 lata później...
Opublikowano

Podlacze sie do temetu bo tez mam problem z ogrzewaniem ale u mnie jest troche inaczej.

Walcze z tym juz od jakiegos czasu i nie udalo mi sie nic zrobic ale przeprowadzilem kilka testow i sytuacja wyglada tak.

Silnik oczywiscie ciepy wlaczam ogrzewanie, ustawiam na ciepelko.

Wiec leci cieple i dziala normalnie tylko jak jest wybrane opcja: [na szybe] - [na szybe + kratki] - [kratki + na nogi].

Natomias przy konfiguracji: [na szybie + na nogi] - [na szybe + kratki + na nogi] od razu zaczyna lecice zimne :/

Kompa podlaczalem juz jakis czas temu ale o ile dobrze pamietam nie bylo bledow zwiazanych z ogrzewanie.

Macie jakies pomysly bo teraz jada musze przelaczac co chwile na szyba, na nogi, na szybe, na nogi...

Troche to przeszkadza w rozkoszowaniu sie jazda Adi :smutas:

Prosze o pomoc.

Pozd...

Opublikowano

Może zadam dosc dziwne pytanie, ale jak mozna przepłukac nagrzewnice ? Jakies foto moze gdzie sie znajduje ? Jestem kompletnym laikiem a mam podobny problem.

Opublikowano

Nagrzewnica wygląda tak http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcReURDI2ODiliWP31Br8YLAIToET_gND3SNmn4GdfHU5N1I8lPr3Ab_RUJ4 sluchaj jak jestes laikiem to lepiej daruj sobie samemu robote bo tylko mozesz pogorszyć sprawe oddaj to fachowcom :wink:

Opublikowano

Dzieki za odpowiedz, masz racje, lepiej niech zrobi to fachura :)