Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B7 BRE] Jak często lać uszlachetniacz do wtrysków czyszczenia ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wcześniej nie zwracałem uwagi na bujanie silnika, ale wlałem STP. Czasami miałem objawy poszarpywania, jakby uślizgu kół przy przyspieszeniu... (wiem, że o szarpaniu jest odrębny wątek; czytałem).

Około 1kkm wstecz dolałem STP i czuję, że delikatnie buja silnikiem nadal, zwłaszcza na zimno. Co najgorsze, coraz częściej pojawia mi się poszarpywanie przy ostrzejszym przyspieszeniu, zwłaszcza na 2 i 3 biegu. Ostatnio zalałem na Shellu zwykłą ropkę zamiast jak zwykle V-Power i chyba to spowodowało, że szarpanie się nasila, bo nie sądzę aby winę za to nasilające się zjawisko ponosił STP :mysli:....

Następnym razem zaleję Vervę lub V-Power i zobaczymy czy się uspokoi..

Opublikowano

Zeby poczuc jakiekolwiek efekty uszlachetniacza trzeba chyba przejechac najpierw pewną ilosc km - ~1-2kkm. Mam racje?

Czy jest taka zasada ze trzeba wlewac np. STP przed tankowaniem pełnego zbiornika? czy np. mozna wlac uszlachetniacz jak jest np. 3/4 zbiornika i dolac do pełna ON i wtedy tez sie dobrze wymiesza?

Opublikowano

Ja wlałem bo baniaka 20l. Dobrze wymieszałem i do baku wszystko razem.

Opublikowano

Zeby poczuc jakiekolwiek efekty uszlachetniacza trzeba chyba przejechac najpierw pewną ilosc km - ~1-2kkm. Mam racje?

Czy jest taka zasada ze trzeba wlewac np. STP przed tankowaniem pełnego zbiornika? czy np. mozna wlac uszlachetniacz jak jest np. 3/4 zbiornika i dolac do pełna ON i wtedy tez sie dobrze wymiesza?

Kolego to ile Ci to pali albo jak duży masz bak że chcesz przejechać 2kkm? Na STP pisze z jaką ilością paliwa powinno się go mieszać. A jak go wlewasz to niema znaczenia, bo i tak Ci to prędzej czy później przejdzie przez gary. Ja poprawę poczułem po przejechaniu połowy baku.

Opublikowano

jak masz 3/4 zbiornika to spokojnie możesz wlać stp i dotankować

jedną buteleczkę dodatku stosuje się na max 60 litrów paliwa

Opublikowano

Tak jest zalecane 50-60 litrów paliwa/1 buteleczka. A gdy tankujemy 70 litrów, do fulla to dolać jeszcze 1/5 drugiej buteleczki? Jak sądzicie?

A co do tego jak dolewać czy mieszać to po prostu dolać do zbiornika po albo przed tankowaniem i po sprawie. :good:

Opublikowano

Tak jest zalecane 50-60 litrów paliwa/1 buteleczka. A gdy tankujemy 70 litrów, do fulla to dolać jeszcze 1/5 drugiej buteleczki? Jak sądzicie?

A co do tego jak dolewać czy mieszać to po prostu dolać do zbiornika po albo przed tankowaniem i po sprawie. :good:

chyba to juz nie ma takiego znaczenia 5 litrów w ta czy w ta
Opublikowano

chyba to juz nie ma takiego znaczenia 5 litrów w ta czy w ta

Spotkałem się z opiniami, że dolewają i stąd moje pytanie. Z drugiej strony to raczej nie powinno mieć negatywnego skutku. :good:

Opublikowano

Ja będę zalewał w weekend coś takiego:

http://www.liquimoly-sklep.pl/product-pol-5014-Pro-Line-Diesel-System-Reiniger-Liqui-Moly-5156-Opakowanie-0-5L-.html

Na opakowaniu jest napisane że 0,5 litra wystarcza na 70 litrów paliwa. Ale sprzedawca mówi że z praktyki wie że lepiej wlać do baku 0.25 litra jak będę miał 15 litrów i wyjeździć jak najbliżej 0. I tak zrobię.

Opublikowano

Ja będę zalewał w weekend coś takiego:

http://www.liquimoly-sklep.pl/product-pol-5014-Pro-Line-Diesel-System-Reiniger-Liqui-Moly-5156-Opakowanie-0-5L-.html

Na opakowaniu jest napisane że 0,5 litra wystarcza na 70 litrów paliwa. Ale sprzedawca mówi że z praktyki wie że lepiej wlać do baku 0.25 litra jak będę miał 15 litrów i wyjeździć jak najbliżej 0. I tak zrobię.

i co to robi? bo nie znalazłem w katalogu żadnego opisu :wallbash:

Opublikowano

Hmm...czytam i czytam az sam zalałem tego STP i nic narazie nie widze żadnego efektu :confused4:

Niewiem czy to jest jakis efekt tego STP ale autko szybciej mi sie nagrzewa... :)

Opublikowano

kupiłem STP do wtrysków, po pierwszym dniu juz czuć że auto jezdzi lepiej.

Przyrost mocy jest równiejszy. Na serio polecam :good::hi:

Opublikowano

ja zalalem STP i w sumie nie odczulem nic :|

Opublikowano

może miałeś wtryski w lepszym stanie...

Opublikowano

Ja po zalaniu STP przejechałem ok. 400km i muszę powiedzieć że delikatnie jakby lepiej się zbiera (może któraś końcówka wtrysku była przypchana) - wkręcił mi się na 210km/h dużo szybciej niż wcześniej (na tej samej trasie). Po drugie chyba mniej wibruje na jałowym ale nie trzęsło aż tak żebym odczuł dużą różnicę. Co do spalania to prędkość z jaką przesuwa się wskazówka jest możee ciut wolniejsza - wiadomo jak wtryski prawidłowo pylą to fura spali mniej niż przy lejących wtryskach.

Opublikowano

Ja po zalaniu STP przejechałem ok. 400km i muszę powiedzieć że delikatnie jakby lepiej się zbiera (może któraś końcówka wtrysku była przypchana) - wkręcił mi się na 210km/h dużo szybciej niż wcześniej (na tej samej trasie). Po drugie chyba mniej wibruje na jałowym ale nie trzęsło aż tak żebym odczuł dużą różnicę. Co do spalania to prędkość z jaką przesuwa się wskazówka jest możee ciut wolniejsza - wiadomo jak wtryski prawidłowo pylą to fura spali mniej niż przy lejących wtryskach.

Uszlachetniacz, lek na całe zło :evil:

Opublikowano

Może nie całe :decayed:ale nie zaszkodzi a czasem i troche pomoże...

Opublikowano

na swinska grype chyba nie dziala :tongue4: :gwizdanie:

Opublikowano

Od kiedy FWD tyle wyciąga i gdzie ?