mikefoto Opublikowano 13 Grudnia 2009 Opublikowano 13 Grudnia 2009 Kupiłem radio Concert I do mojego Audi, jednak nie mogłem się połączyć z nim VAGiem w samochodzie. Problem? Poprzednie radio nie miało połączenia do VAG - chyba w moim roczniku nie ma dostępu do kanału Radio w Vag. Jak sobie z tym poradzić? Podpiąć radio bezpośrednio pod VAG! Dzisiejszy pacjent to radio Concert I - zmiana z BOSE na standard (nie mam nagłośnienia BOSE, więc cisza w głośnikach). Opis ten pewnie zadziała także dla innych modeli - możecie tym robić sobie radyjka bezproblemowo Co będzie potrzebne: - komputer z zasilaczem lub sam zasilacz - kableki (ja wyciągnąłem kable z wtyczki molex, bardzo ładnie potem pasują do pinów w radiu i kablu VAG) - kabel VAG (taki niebieski, najtańszy) - program Vag-com A teraz opis i zdjęcia: Radyjko: tutaj mamy schemat do radia (jeżeli nie mamy naklejki na nim) co gdzie podłączyć: http://elektron.pol.lublin.pl/users/djlj24/studio24/kable/isooem.htm Teraz wyciągam kabelek z wtyczki molex (to była wtyczka, która rozdzielała prąd z jednego molexa na dwa), wyciągam kabel żółty i czarny (najlepiej wypchać je z wtyczki molex za pomocą śrubokręta). Podłączamy wg. schematu, pamiętając, że w molexie kabel żółty to zasilanie a czarny to masa! Teraz czas na wtyczkę VAG (do niej także musimy podłączyć zasilanie), mały schemacik: [pin 7 - Linia K, pin 4 - Masa, pin 16 - Zasilanie] Poprawne podłączenie: Zasilanie do radia (kable żółte i czarne), zasilanie do kabla VAG (żółte i czarne) oraz podłączenie linii K - na zdjęciu jest to kabel czerwony (radio) i czarny (vag). Podłączamy zasilanie, na kablu powinna zaświecić się niebieska dioda i radio powinno działać (SAFE gdy zablokowane, lub domyślnie stacja radiowa). Teraz uruchamiamy VAG-COM: Wybieramy sterownik 56: Następnie kodowanie 07: i tutaj wg. cytatu: Radio - generacja Ikodowanie sterownika w modelu przed rokiem 2001 wybierz Sterownik 56 (Radio/Nawigacja) Kodowanie sterownika -> funkcja 07 00?xx: Liczba głośników pasywnych 0 - brak głośników pasywnych (Bose-Soundsystem) 1 - 1 głośnik paswyny z przodu po lewej stronie (Bose z telefonem) 2 - 2 głośniki pasywne z przodu i 2 aktywne z tyłu 5 - 2 głośniki pasywne z przodu, brak głośników aktywnych z tyłu 00x?x: System dźwięku 0 - standardowy (brak Bose-Soundsystem) 1 - Bose-Soundsystem 00xx?: konfiguracja radia +1 - ferngespeiste Antenne +2 - zmieniarka CD +4 - drugi wyświetlacz (Radio/Navigation) Może komuś się przyda
czaki22 Opublikowano 15 Grudnia 2009 Opublikowano 15 Grudnia 2009 w aucie na pinie 10 masz miec linie k a masz lub miales +orginalnie mogla byc beta, gamma
maly1172 Opublikowano 16 Grudnia 2009 Opublikowano 16 Grudnia 2009 Witam nie mogę znaleść gdzie w radiu Delta cc znajduje się linia K świeci mi Bose i jest cisza w głośnikach a chcę to wyłączyć przez vag com
aju Opublikowano 23 Stycznia 2010 Opublikowano 23 Stycznia 2010 też to ogarniałem, dodam że w pewnym serwisie w okolicy chcieli za to 250zł [br]Dopisany: 22 Styczeń 2010, 17:42_________________________________________________trzeba by było zrobić jakiś opis gdzie jest linia K w radiach występujących w audi, lub pod jakimi są opisami na schemacie
Michał Opublikowano 23 Stycznia 2010 Opublikowano 23 Stycznia 2010 a tutaj już sprzęt z magistralą CAN:
aju Opublikowano 24 Stycznia 2010 Opublikowano 24 Stycznia 2010 a w navi plus który to będzie? też 3?
Michał Opublikowano 24 Stycznia 2010 Opublikowano 24 Stycznia 2010 a w navi plus który to będzie? też 3? jeśli dobrze widzę to tak
olek4505 Opublikowano 7 Lutego 2010 Opublikowano 7 Lutego 2010 a powiedz mi kolego czy idzie tak odblokować radyjko chodzi o kod pin jak się źle wpisze
aju Opublikowano 8 Lutego 2010 Opublikowano 8 Lutego 2010 ja się źle wpisze to wystarczy czekać odpowiednią ilość czasu
olek4505 Opublikowano 10 Lutego 2010 Opublikowano 10 Lutego 2010 owszem ale za 2 razem chyba nie działa bo kiedyś mi się tak zrobiło i leżało przez weekend i lipa musiałem oddać do odblokowania ale wstawka bardzo przydatna
oktawiusz5 Opublikowano 11 Marca 2010 Opublikowano 11 Marca 2010 kolego musisz mieć włączone radujko i poczekać z godzinkę i wtedy będziesz mógł ponownie wpisać kod[br]Dopisany: 11 Marzec 2010, 00:09_________________________________________________Witam, mam problem wymieniłem rado chorus na chorus II i nie mam podświetlenia przycisków i raz mi działają przednie głośniki raz nie jak też nie odpala mi sie z kluczyka ani gasi trzeba to robić ręcznie, czy to trzeba coś zmieniać przez VAG
Michał Opublikowano 14 Marca 2010 Opublikowano 14 Marca 2010 Witam, mam problem wymieniłem rado chorus na chorus II i nie mam podświetlenia przycisków i raz mi działają przednie głośniki raz nie jak też nie odpala mi sie z kluczyka ani gasi trzeba to robić ręcznie, czy to trzeba coś zmieniać przez VAG poszukaj tutaj: http://www.a4-klub.pl/smf/all_b5_najlepsza_opcja_na_cd_w_b5-t116812.0.html;msg1395728#msg1395728
oktawiusz5 Opublikowano 14 Marca 2010 Opublikowano 14 Marca 2010 To czytałem kolego ale te wszystkie problemy opisane w tym linku to da sie znieść najbardziej mnie wkurza to ze raz działają wszystkie głośniki a następnym raze odpalam radyjko i juz tylko tył gra;/
Lebcio Opublikowano 29 Czerwca 2010 Opublikowano 29 Czerwca 2010 miałem podobny problem z concert 2 , ale u mnie nie jest wykorzystywany sygnał GALA i po odpięciu go z kostki zaczęły grać przednie głośniki
done Opublikowano 29 Października 2012 Opublikowano 29 Października 2012 Może komuś udało się połączyć z Concertem 2+ (tzw. concert 3) i dokonać adaptacji? Pozdrawiam
MatUSh Opublikowano 23 Czerwca 2015 Opublikowano 23 Czerwca 2015 Bardzo mi pomogł ten opis pokłony dla autora tematu
tomus8607 Opublikowano 18 Stycznia 2016 Opublikowano 18 Stycznia 2016 Fajny opis przydało się. a mam jeszcze pytanie odnośnie ostatniego kodowania (konfiguracja radia) to jak jest z tym +1 - ferngespeiste Antenne+2 - zmieniarka CD+4 - drugi wyświetlacz (Radio/Navigation) ? jak mam i zmieniarkę i wyświetlanie info na fis to co mam tam wpisać?
remarq Opublikowano 12 Marca 2016 Opublikowano 12 Marca 2016 (edytowane) Mam pytanie bo próbowałem w ten sposób połączyć się z moim radiem Delta CC i wszystko ok do momentu kiedy nie uruchomię programu VAG-COM. W momencie kiedy przechodzę w zakładkę 56 wyświetlacz radia gaśnie w potem po ponownie próbie łączenia znów prosi o kod (tak jakby całkowicie stracił zasilanie)i znów gaśnie kiedy wchodzę w 56. Co może być przyczyną? (myślałem że może problemem jest zasilacz ale zasilałem całość też z prostownika lub aku które miałem wolne i efekt ten sam) Odpowiem sobie sam ale może komuś się przyda Delta CC nie ma linii K na 3 pinie i z tego co doczytałem nie występuje w niej linia K Edytowane 12 Marca 2016 przez remarq
Rekomendowane odpowiedzi