Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Montaż i kodowanie nawigacji RNS-E w Audi A4 B6/B7 od A do Z

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

pytanie:

czy ktoś z Wa-wy lub okolic zakładał sobie navi z opcją montażu ori anteny w avancie (wiercenie w dachu)....?

• Odpowiedzi 4,5 tys.
  • Wyświetleń 802,5 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

pytanie:

czy ktoś z Wa-wy lub okolic zakładał sobie navi z opcją montażu ori anteny w avancie (wiercenie w dachu)....?

Nie miałeś anteny GSM? Jak miałeś to zamieniasz i gitara.

Opublikowano

Witam,

mam problem w skonfigurowaniu oryginalnego modulu BT podlaczonego pod RNS-E.. nawigacja nawiazuje polaczenie z telefonami i udaje sie odbierac i nawiazywac polaczenia telefoniczne(wiadac ikone sily sygnalu telefonu, nie ma ikony BT) ale niestety nie mozna importowac ksiazki telefoniczne do rns-e, ani wejsc w zadne opcje telefonu na wyswietlaczu navi i FIS.

Pytanie:

- czy tylko telefony z tej listy beda automatycznie konfigurowac sie z rns-e?

http://www.audiforum.us/multimedia/1118-audi-oem-bt-supported-phones-list.html

- czy problem ten da sie naprawic VAGiem

z gory wielkie dzieki za info

pozd

Opublikowano

mlodyost

A co za telefony próbujesz podłączać?

Spójrz na tę listę: http://www.audiforum.us/part-numbers/7639-audi-bluetooth-tel-interface-part-numbers.html

Skoro masz auto z 2005 r. to całkiem prawdopodobne (a prawie pewne) jest, że masz moduł z podstawowymi funkcjami i najprawdopodobniej dlatego funkcje o któych piszesz nie działają.

Podłączenie VagCom/VCDS i sprawdzenie jaki model modułu znajdowany jest w bloku "77" wyjaśniłoby sprawę.

Panowie, mam rację?

Opublikowano

Czy ja wiem AndyN, ja też mam autko z 2005 i wyświetla mi chyba prawie wszystko na RNSie (nie odebrane, odebrane, ostatnio wybierane połączenia, książka telefoniczna z tel(nie z kart sim)i chyba jeszcze coś tam było) i działało mi to z tel SE K850i a teraz mam SE Xperia X1 z Windows Mobile 6.1 i jest tak samo. Tylko od razu po połączeniu z RNSem tego niema dopiero po jakimś czasie wszystko zostaje załadowane.

mlodyost za każdym razem jak podłączysz tel. pod RNS to na nowo wczytuje z niego książkę tel. bo ona się tam nie zapisuje na stałe a to trochę trwa. Więc jeśli zaraz po połączeniu sprawdzasz książkę to jej tam nie będzie!

Pozdro

Opublikowano

Mam parę pytań odnośnie przejścia z Nawigacji DX "wersja bagaznikowa" na RSN-E ... otóż:

- co jeszcze zdemontować/przełożyć/odłączyć oprócz czytnika NAVI w bagazniku? Nie mogę znaleźć anteny do DX'a :( ... (z boku konsoli jej nie ma) hmm?

- czy przy przejściu na RSN-e'a trzeba odłączyć coś przy liczniku?

Proszę o ewentualne jakieś porady, sugestie ...

Oczywiście kosz na 2 DIN już zamontowany, klimatronic w drodze, adapter antenowy mam, iso->iso2 mam.

- mam jeszcze jedno pytanko mianowicie przestało mi grać radio FM ... podłączyłem VAGa i znalazłem jeden błąd ... kod błędu numer 858 < kabel antenowy odłączony > natomiast wszystko jest podłączone jak należy ... gdzie znajduje się antena FM? Co mogło ulec uszkodzeniu? hmm ..

Dziękuję za pomoc. Pozdrawiam serdecznie.

Opublikowano

lurcze ja juz chyba jasno opisałem ;P

1. antena GPS lub przedłużenie tej co masz w bagazniku :) jedno i drugie to koszt około 40 zł

(antena tą co masz wchodzi w czytnik w bagażniku)

2.nic nie trzeba podłaczać w liczniku

3. do navi RNSe musisz miec jaby to powiedziec adapter na dwa wejscia antenowe

(drivercity i normalną) jak miałes teraz concerta to masz dwie anteny jednej z nich pewnie nie podaczyłes :)

nic nie uległo uszkodzeniu :)

Opublikowano

Boberek a jednak :) po kilku godzinach szukania, znalazłem coś takiego ...

22cfb9bb11a0d536m.jpg

Jest to wzmacniacz antenowy, który z nie wiadomych okoliczności jest po prostu złamany wraz z wyrwana elektronika ... :confused4::(

Koszt w ASO - Audi Centrum Wrocław - 8E5035225D - 680zł. ;( ;( ;(

Oczywiście błąd VAGa 00858 dotyczy tego wzmacniacza.

Opublikowano

no to zwarcam honor

Opublikowano

Boberek a jednak :) po kilku godzinach szukania, znalazłem coś takiego ...

22cfb9bb11a0d536m.jpg

Jest to wzmacniacz antenowy, który z nie wiadomych okoliczności jest po prostu złamany wraz z wyrwana elektronika ... :confused4::(

Koszt w ASO - Audi Centrum Wrocław - 8E5035225D - 680zł. ;( ;( ;(

Oczywiście błąd VAGa 00858 dotyczy tego wzmacniacza.

też wymieniałem ten wzmacniacz z tego samego powodu. :thumbdown:

Nie wiem, dlaczego pękł, pewnie jest zbudowany z materiałów, które nie wytrzymują max.temperatur. Próbowałem go reanimować, jest to raczej niemożliwe. Długo szukałem na allegro, ale to jest rarytas, kupiłem go na giełdzie w Poznaniu-Przeźmierowie za 200 zeta. :)

[br]Dopisany: 24 Luty 2009, 16:23_________________________________________________

mlodyost za każdym razem jak podłączysz tel. pod RNS to na nowo wczytuje z niego książkę tel. bo ona się tam nie zapisuje na stałe a to trochę trwa. Więc jeśli zaraz po połączeniu sprawdzasz książkę to jej tam nie będzie!

Pozdro

rns-e zapamiętuje cztery książki tel. ostatnio logowanych telefonów. Po podłączeniu piątego telefonu książka tel. najdłużej nieużywanego telefonu zostanie usunięta. Dodam, że można w danym czasie korzystać tylko z jednego telefonu.Pierwsze wczytanie może potrwać do pięciu minut, ponowne logowanie będzie zdecydowanie szybsze, gdyż system tylko sprawdza czy niema zmian.

Opublikowano

[br]Dopisany: 24 Luty 2009, 16:23_________________________________________________

Pozdro

rns-e zapamiętuje cztery książki tel. ostatnio logowanych telefonów. Po podłączeniu piątego telefonu książka tel. najdłużej nieużywanego telefonu zostanie usunięta. Dodam, że można w danym czasie korzystać tylko z jednego telefonu.Pierwsze wczytanie może potrwać do pięciu minut, ponowne logowanie będzie zdecydowanie szybsze, gdyż system tylko sprawdza czy niema zmian.

A to nie wiedziałem :decayed: thx za poprawkę :wink4:

Opublikowano

Może mi ktoś powiedzieć czy sygnał gala idzie po canach w moim aucie?

Opublikowano

idzie

Opublikowano

idzie

Czyli to nie pradwda że musze kodować auto na audi A6? We wszystkich dostępnych żródłach pisze, że w s3 nie ma gali po canach i trzeba podpinać osobno i kodować na a6. Tak wymodziłem w pinach w adapterze, że spaliłem alternator :wallbash: Oczywiście schemat z netu w dwóch pinach się nie zgodził z moją prześciówką. Czy ktoś może rzucić okiem tu http://www.nsxjr.com/docs/RNS.pdf i powiedzieć co jest źle w tej rozpisce bo nie pamiętam które i skąd przepiąłem a chciałbym oszczedzić parę zł na nową

Opublikowano

Cany zależne są od wersji licznika jaki posiadasz i ustawienia kanałów adaptacji. Nie wszystkie liczniki nawet te z CAN obsługują poprawnie RNS-e.

Opublikowano

W RNS-E jest, nazwijmy go, "tryb nocny".

Po włączeniu świateł zmieniają się kolory mapy na ciemnoejsze/"nocne" (wiem, można to ustawić w RNS) oraz zmniejsza się jasność podświetlenia wyświetlacza.

Czy VagCom'em można jasność tę zmienić? Chodzi mi o ingerencję w "tryb nocny" RNS?

Jak to zrobić? :)

Opublikowano

w ustawieniach masz display i tam można zmieniać jasność ;)

Serio?

Upsss :embarrassed:

======

Tak i możesz nawet wyłączyć automatyczne zmienianie na tryb nocny :wink4:

To wiem :)

Opublikowano

Tak i możesz nawet wyłączyć automatyczne zmienianie na tryb nocny :wink4:

Opublikowano

Panowie powiedzcie mi jak zrobić żeby rns wyświetlał strzałki na fisie?? bo nazwy mp3 wydać a strzałek od navi niestety nie.[br]Dopisany: 28 Luty 2009, 16:11_________________________________________________A druga sprawa to czy da rade zrobić aby pani zosia gadała po polsku??