Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Montaż i kodowanie nawigacji RNS-E w Audi A4 B6/B7 od A do Z

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A to

Mileage: 655350 km

to rzeczywiste? :shocked:

Adas omawiane to juz bylo.

Jesli w navi wyskoczy blad to zazwyczaj sie taki przebieg zapisuje.Skad?Nikt nie wie :naughty:

tak off topic - bardzo informatyczna liczba - 2^16 (*10). biorac pod uwage nastepne wpisy - "Count: 65535, Clock: 255:255" pewnie wypisuje maksymalna wartosc przewidziana dla danego pola

• Odpowiedzi 4,5 tys.
  • Wyświetleń 802,7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Wreszcie panowie mam juz moja rns-e !! :cool1: Musze teraz wyjąc symphony II i kupic reszte czesci ;) Bedzie mi potrzebna antena do nawigacji kosz 2 din nowy klimatronik i cos jeszcze ?

Opublikowano

Wreszcie panowie mam juz moja rns-e !! :cool1: Musze teraz wyjąc symphony II i kupic reszte czesci ;) Bedzie mi potrzebna antena do nawigacji kosz 2 din nowy klimatronik i cos jeszcze ?

..przejściówka iso-iso 2 , i troszeczke czasu :gwizdanie:

skoro masz syphony 2 to odpada kupno klimatronika oraz kosza , krótko mówiąc wyjmujesz jedno podpinasz przejściówke i antene gps i wsadzasz rnsa :naughty:

Opublikowano

ojj kurde zle napisalem. Mam symphony ale nie 2 :P To klimatronik kosz i przejsciowke iso-iso2 ? :gwizdanie:

Opublikowano

I antene gps :) no i musisz tunel przyciac bo ten z 1 din nie wejdzie na kosz 2din.., klimatronik mozesz przyciac troszke dokladniej pracy ale pare stowek zostaje w kieszeni :good:

Opublikowano

Z tym przycięciem klimatronika to jak kto uważa ja kupiłem taniej nowy panel jak sprzedałem stary można poszukać :wink4:

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Mam problem dotyczący RNS-E i podłączenia do anteny radiowej, nie wiecie może gdzie można kupić tego typu przejściówkę?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Mam w autku fabryczne navi w zegarach, z gałką do sterowania obok ręcznego i napęd cd/dvd w bagażniku (nie wiem jak to się oficjalnie nazywa :P). Radio to Concert (II?) CD, 1din. Jeśli chcę założyć RNS-E to czego potrzebuję, oprócz oczywiście tunelu 2din, kosza i klimatronica? Domyślam się, że będzie potrzebny adapter ISO-ISO2 i adapter anteny radiowej, ale czy potrzebuję coś kombinować z anteną GPS?

Opublikowano

Mam w autku fabryczne navi w zegarach, z gałką do sterowania obok ręcznego i napęd cd/dvd w bagażniku (nie wiem jak to się oficjalnie nazywa :P). Radio to Concert (II?) CD, 1din. Jeśli chcę założyć RNS-E to czego potrzebuję, oprócz oczywiście tunelu 2din, kosza i klimatronica? Domyślam się, że będzie potrzebny adapter ISO-ISO2 i adapter anteny radiowej, ale czy potrzebuję coś kombinować z anteną GPS?

To masz tak jak ja miałem u siebie :naughty: trzeba by było przeciągnąć kabel od gps z tyłu bagażnika od anteny ale... po pierwsze duzo roboty a po drugie taniej wychodzi kupić nową antenę i umieścić ją pod deską rozdzielczą. Reszta tak jak zawsze kosz, klimatronik (jak nie chcesz docinać), przejściówki do anten i radia.

Opublikowano

To masz tak jak ja miałem u siebie :naughty: trzeba by było przeciągnąć kabel od gps z tyłu bagażnika od anteny ale... po pierwsze duzo roboty a po drugie taniej wychodzi kupić nową antenę i umieścić ją pod deską rozdzielczą. Reszta tak jak zawsze kosz, klimatronik (jak nie chcesz docinać), przejściówki do anten i radia.

Mhm, czyli w ogóle olać fakt, że mam jakiegoś GPSa ;] Rozumiem, że ta gałka do sterowania też mi się już nie przyda?

Opublikowano
Mhm, czyli w ogóle olać fakt, że mam jakiegoś GPSa ;] Rozumiem, że ta gałka do sterowania też mi się już nie przyda?

Tak najlatwiej, a galka sie nie przyda :)

Opublikowano

Mając rns-e jeśli przekodujesz to też będzie wyświetlać navi w zegarach :wink4:.Hm co do gałki to nie wiem :mysli:.

Opublikowano

Moze ktos przypomniej to kodowanie?? bo u mnie gorna czesc wyswietlacza fis nie swieci sie wogule...??czy to wina tego kodowania czy cos innego??

Opublikowano

..ta gała niestety na nic sie nie przyda , oczywiście jeśli chodzi o navi :cool1:

co do kodowania zegarów to wchodzisz w zegary STG 17 (Kombiinstrument)

-> Kanal 62 (Verbauliste Datenbus-Display)

+01 - Radio (Mehrausstattung)

+02 - Telefon (Mehrausstattung)

+04 - Navigation (Mehrausstattung)

+08 - Telematik (Mehrausstattung)

+16 - Kombiinstrument (nur codiert falls ein 2. Gerät verbaut wurde)

jeśli masz tel , navi , radio to kodujesz 7 lub 23 na obu ustawieniach powinno zadziałac :wink4:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam,

Zmieniłem Radio Symphony II na RNS-a (w standardzie miałem BNS4,2). Kupiłem przjeciówke w naviku i wszystko jest w porzadku oprócz połączenia BT (końcówka D) z telefonem (Dzwoni normalnie, ale nie mam sygnału odebranego połączenia. Słyszą mnie, ale ja ich nie). Zauważyłem, że z radia wychodzą trzy kable z kostek: C i D, które nie sa nigdzie podłączone, a wchodzą w kostkę czerwoną 10 pinową przez przejsciówkę, ale w puste. Wydaje mi się, że to jest przyczyną braku sygnału.

Kosta C

Pin 12 – Tel NF In +

Pin 6 – Tel NF In -

Kostka D

Pin 11 – Tel MUTE

Wychodzi na to że trzeba zmienić piny w przejsciówce, ale nie wiem dokładnie w które ponieważ w kostce czerwonej (10 pin) mam zajęte trzy piny: 7 pin - szary, 6 pin – czarny, 5 pin – zielony. Nie wiem do którego mam się wpiąć.

Proszę o pomoc. Bo jak na razie wszystko działa, ale jedynie mam ten problem z połączeniem telefoniczny.

Nie mogę jeszcze zdiagnozować navigacji RNS bo VCDS twierdzi ze ma za dużo danych - chociaż radio widzi. Pewnie widzi starą i nową i dlatego nie może się zdecydować. Rozumiem, że w takiej sytuacji musze odpiąć starą. Czy jak to zrobię to bedzie się komunikował z RNSem.

Darek

Opublikowano

...popatrz dokładnie na rozpiski

concertllcj3.jpg

pinyrnsvh0.jpg

druga sprawa to odłącz stara navi bo nie połączysz sie z rns-em

Opublikowano

...popatrz dokładnie na rozpiski

concertllcj3.jpg

pinyrnsvh0.jpg

druga sprawa to odłącz stara navi bo nie połączysz sie z rns-em

Nie było by problemu gdyby w kostce D były podłączone pin 1, 3 i 4, ale ja mam je puste,a zajete są tylko 5, 6 i 7 - dlatego przjesciówka z navika nie łączyła się z pinami 5, 6 i 7 bo była podłączona na 1, 3 i 4 (w miejsca puste). Doszedłem do tego ze pin 7 Mute, pin 5 TEL+, pin 6 TEL-. Jak podłączyłem to zaczeło działać, ale wydaje mi się ze słysze szumy jak zaczynam dzwonić - tak mi się wydaje:). To może mieć jakiś związek. Wydaje mi się, że wcześniej tak nie było.

Teraz pytanie najważniejsze: Jak odepne Navi w bagażniku to czy bedzie działać BT i czy RNS nie bedzie miał problemów w diagnozą. Wydaje mi się ze trzeba bedzie coś zmostkować. Czy nie było by lepiej dostać się do BT i pociągnąć trzy kable bezpośrednio do kostki czerwonej 10pinowej. Wtedy nie powinno być zamieszania i może nie było szumów jak załącza się połączenie:) Myśle o SDS, więc i tak bym musiał się dostać do BT.

Opublikowano

co do odłączenia navi w bagażniku to śmiało , BT ma własną linie k to smo rns ,pokoduj odpowiednio i wsio powinno śmigać :good:

co do kabelków od BT to zielony - tel+ , czarny - tel- , szary - mute jeśli tak masz wpięte to gitara

Opublikowano

co do odłączenia navi w bagażniku to śmiało , BT ma własną linie k to smo rns ,pokoduj odpowiednio i wsio powinno śmigać :good:

co do kabelków od BT to zielony - tel+ , czarny - tel- , szary - mute jeśli tak masz wpięte to gitara

i tu się mylisz. czasem trzeba mostkować kable z tyłu