Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Montaż i kodowanie nawigacji RNS-E w Audi A4 B6/B7 od A do Z

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja mam magnetyczną antenę pod kokpitem i sprawuje się bez zastrzeżeń więc nie rozumiem po co ciągnąć przez całe auto przewody a przede wszystkim ciąć dach.

malybz odp na twe pyt wg mnie...

Odp. 1. Jak nie masz pewności że dobrze dotniesz moja rada nie kombinuj kup klimatronik 2DIN (może być z B7 a bebechy przełożysz)

Odp.2. "zamiast przycisku "OFF" maja przycisk taki sam jak do zamkniętego obiegu powietrza tyle, że z literką A" - gadżet nie wart uwagi

Odp.3. Obok ręcznego występowały różne wersje tego panelu w zależności od wyposażenie (m.in. navi "strzałkowa", webasto)

Odp.4 i 5. Moja rada nie ciąć - droższa antena, problem z wycięciem (nie przegrzać blachy, zdemontować podsufitkę itp). Jeśli już masz ciąć to podjedz do sklepu z lakierami samochodowymi gościu powinien dać ci właściwy produkt.

Adaś coby zamontować tą antenke nie musisz ściągać sufitu , antena jest dokładnie na wysokości lampki bagażnika :wink4:

z tym cięciem też sie wachałem ale wkońcu powoli se to reznołem i powiem tak: też mam antenke magnetyczną pod zegarami i nie zawsze i wszędzie liczba satelit jest zadowalająca znaczy gdzieś koło 5

przy antenie dachowej nie spadła mi ta wartość poniżej 7 także różnica jest :naughty:

no i ten bezcenny wygląd :tongue4:

• Odpowiedzi 4,5 tys.
  • Wyświetleń 802,9 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Na razie czekam na zamówioną w pośpiechu od mobile antene pod kokpit. Mam też dostać adapter do podłączenia NAVI. Chcę w końcu zamontować tą RNSE, bo mam trzy miesiące gwarancji rozruchowej od sprzedającego (już w aucie wszystko przygotowane, a tu poczta nawala, a ja przebieram nogami :) ). Klimatronik piesciłem dwie godziny papierem ściernym i jest miodzio.

Została jeszcze ori antena - ten "bezcenny wygląd" przekonuje mnie.

Miło jest przeczytać wszystkie Wasze rady, chociaż cięcie i odpowiednie zabezpieczenie blachy trochę przeraża.

Pozdrawiam

Opublikowano

Ja tam założyłem antene nad licznikiem i jestem mega zadowolony, a z wygladem tej anteny na dachu to jest roznie, mi akurat nie podchodzi troche taka BM-kowa jest , ale jak chce sie Tobie rezac dach to ok!! Klimatronik upierdliwy troche co :wallbash:

Wkładasz i wyciagasz i tak do usranej smierci :polew: ale zaoszczedzone troche kaski;)

Opublikowano

Nie mogłem dostać na Allegro porzadnego klimatronika, ale w sumie wyszło ok.

Dzisiaj w końcu zamontowałm RNSE oczywiście z anteną nad licznikiem na razie. martwi mnie tylko, że wiatraczek pracuje. Preczytałem troche o tym, ale przełożenia DWA do D14 nie pomogło.

Samochód dosyć długo sie uczy. Strzałki na Fisie pojawiły mi się po ok. 3h. Może wiatraczek ucichnie po 6h :polew:

Mam jeszcze pytanie odnośnie kodowania. Lepiej go kodowac jako A6<2004 czy jako A4>2004? Wydaje mi się, że gdzieś czytałem, żeby kodować jako A6<2004.

Opublikowano

Panowie,przewalilem polowe tego watku i poleglem,mam taki problem z rnsem;w B7 byla navi rns low(taka wyswietlajaca cala na czerwono),wszystko hulalo ok.zalozylem rns-a,przepialem piny jak radzil mi Bart-s,szarpnalem przewod z obd do navi (bo sie nie laczyl z vagiem),z Malikiem zakodowalismy wszystko co mozliwe,zegary,BT,zmieniarke,rns-a na bose i wszystko jest ok.ale... nie wyswietlaja sie strzalki na fisie(kolorowym),komunikaty z radia i z karty sa ok.jak przeloze swojego starego rns-a z b6 jest tez ok,jak na fisie zmienilem godzine to w rns-ie tez sie przestawila,czyli w zasadzie komunikacja rns-fis jest ok.wyjalem bezpiecznik od zegarow na 15 min,potem odpialem kleme z aku na 20 min,auto stalo cala noc zamkniete i wszystko wylaczone-to tak zeby uprzedzic kolejne pytania- i nadal ni ch...ja nie ma strzalek na fisie jak prowadzi navi.moze klemy za krotko byly rozpiete?data i godzina na zegarach sie wyzerowaly.ma ktos moze jakis pomysl co moze byc przyczyna?tydzien juz sie z tym je..ie i stracilem koncepcje.bede wdzieczny za odpowiedz

Opublikowano

jak przeloze swojego starego rns-a z b6 jest tez ok,

a czasem w tym nowym RNS nie masz ustawionej opcji kompas :mysli: jeżeli takowa opcja będzie ustawiona to po załadowaniu trasy nie będzie wyświetlało samoczynnie strzałek w zegarach o których mówisz.

Opublikowano

a czasem w tym nowym RNS nie masz ustawionej opcji kompas :mysli: jeżeli takowa opcja będzie ustawiona to po załadowaniu trasy nie będzie wyświetlało samoczynnie strzałek w zegarach o których mówisz.

mam ustawiony kompas,to fakt,czyli jak jest kompas to nie ma szans na strzalki na fisie?

Opublikowano

Są szanse. :wink4: Jak załadujesz trasę i już będzie Cię prowadziła to przycisk pogłaszania przyciśnij aż zgaśnie ekran w RNS i odrazu wciśnij jeszcze raz by włączył się ekran w radiu i automatycznie odpalą Ci się zegary ze strzałkami :good:

Ale najprostszym sposobem jest wyłączenie owego kompasu bo raczej to nie potrzebne jest a wtedy jest wszystko jak byś chciał. :gwizdanie:

Bo odłączanie klem czy bezpieczników nic tu nie da tak jest i tyle :decayed:

Opublikowano

jutro sprobuje z wylaczeniem kompasu,robilem tak jak piszesz-wylaczalem i wlaczalem radio podczas dzialania navi,bo tak musze zrobic w b6 (czerwony fis) ale niestety w b7 to nie skutkuje

Opublikowano

Jeżeli wyłączysz kompas będzie tak jak potrzeba :good::decayed:

Opublikowano

pomiedzy strzalkami kompasem a komputerem przelaczasz sie przyciskiem reset na prawej manetce.

Opublikowano

mam ustawiony kompas,to fakt,czyli jak jest kompas to nie ma szans na strzalki na fisie?

Ja mam ustawiony u siebie kompas, i strzałki pokazują się od razu. Fis kolorowy, RNS-E '08r :mysli:.

Opublikowano

z kompasem,bez kompasu,a strzalek jak nie bylo tak nie ma :mysli:

Opublikowano

a dodałeś Navi w adaptacji licznika?

Opublikowano

oczywiscie,w/g mnie Malik ogarnal wszystkie kodowania,jeszcze zastanawiam sie na odlaczeniem zegarow na 12h

Opublikowano
  • Autor

wyciągnij bezpiecznik 15 na sek i osiągniesz ten sam efekt :decayed:

Opublikowano
oczywiscie,w/g mnie Malik ogarnal wszystkie kodowania,jeszcze zastanawiam sie na odlaczeniem zegarow na 12h

Ja swoje odłaczylem na dlugosc papierosa i bylo wszystko git, wiec raczej to nie to..

Opublikowano

stawiałbym mimo wszystko na coś w kodowaniu ale głowy nie dam.. :hi:

Opublikowano

Witam,

Panowie i ewentualnie Panie jeśli są ;)

mam pytanko, są jakieś różnice między rns-e z 2009 a 2011 - nie chodzi mi o navi z exeo czy te nowe z a3, tylko zwykłą rns-e do a4.

mam sprzedawcę na allegro, różnica w cenie 500zł i się zastanawiam czy są jakieś różnice technologiczne poza tym, że z 2011 to nieużywane, czyli swieży laser i reszta podzespołów.

drugie pytanko, czy soft 0750 - to dobry bezproblemowy soft? bo taki by był w tej rns-e bo bym brał z polskim menu.

a widziałem pare pytań odnośnie cofania do starszej wersji, więc nie wiem czy 0750 jest ok, sam w swojej mam starszy ale nie pamiętam jaki konkretnie.