ROBERT Opublikowano 14 Listopada 2010 Opublikowano 14 Listopada 2010 Po pierwszym 1kkm : Pirelli Snowsport kontra Michelin Alpin A3 : Pirelli na razie padaka :thumbdown:
dariodario Opublikowano 15 Listopada 2010 Opublikowano 15 Listopada 2010 A ja kupiłem i założyłem uniroyal ms plus 66 195/65r15 t. Po 4000 km mogę powiedzieć że opony super za te kasę (47 euro sierpień). Porównanie mam do dębicy frigo 2. Miałem je na innym aucie i były dobre jedynie na śniegu. Co prawda uniroyal jeszcze śniegu nie widziały ale poza tym trasa ita -pl i z powrotem w temp ok zera i miejscami deszcz to się sprawują wzorowo.zobaczymy jak to będzie na śniegu. A może je ktoś z szanownych kolegów testował na śniegu?
Madoń Opublikowano 15 Listopada 2010 Opublikowano 15 Listopada 2010 Po pierwszym 1kkm : Pirelli Snowsport kontra Michelin Alpin A3 : Pirelli na razie padaka :thumbdown: możesz bardziej rozwinąć? mam Michelin Alpin A3 i chciałbym wiedzieć dlaczego Pirelli są gorsze?
julo23 Opublikowano 15 Listopada 2010 Opublikowano 15 Listopada 2010 Ja też zrobiłem ok 1000km na pirelli snowsport i wątpie żeby były gorsze od michelina A3 na których jeździłem 3 zimy. Póki co nie odbiegają jakościowo. Też jestem ciekawy z czym taka padaka ? Czekam na śnieg i błoto pośniegowe żeby więcej ocenić.
shaqattaq Opublikowano 15 Listopada 2010 Opublikowano 15 Listopada 2010 Witam czy miał ktoś do czynienia z oponami zimowymi FALKEN chciałbym kupic takie oponki na zimę cena jest bardzo atrakcyjna ale czy warto? zastanawiam się nad tymi: HS 439 205/60 R16 96 H albo w rozmiarze 225/55 http://www.oponeo.pl/dane...205-60-r16-96-h proszę o opinię?
alf Opublikowano 15 Listopada 2010 Opublikowano 15 Listopada 2010 Pierwszy tysiąc przejechany. Temperatura 5 do 10 stopni sucho. Autostrada Brno - Praga. Jest tam na przemian aswalt i beton. Na aswalcie cicho, ale na betonie zaskakująco głośna praca. Mam wrażenie, że na Pirelli nie było aż takiej różnicy. Było ciszej.
Madoń Opublikowano 16 Listopada 2010 Opublikowano 16 Listopada 2010 a po ile je masz, że atrakcyjna cena? Ja osobiście na nich nie jeździłem ale słyszałem, że nie są polecane... Lepiej dołóż parę groszy i kup kleberki, czy coś, w końcu zimą opony najważniejsze Ja kupiłem sobie Michelin alpin a3 i póki co polecam
shaqattaq Opublikowano 16 Listopada 2010 Opublikowano 16 Listopada 2010 te FALKENY po 300zł sztuka,zastanawiam się jeszcze nad UNIROYALEM i widzę,że kolega 'dariodario' sobie chwali tylko jeszcze w zimie na nich nie jeździł. Jest na forum może ktoś kto użytkował uniroyal ms plus 66 w zeszłym roku?
julo23 Opublikowano 17 Listopada 2010 Opublikowano 17 Listopada 2010 Kolego za 310zł to ja pirelli kupiłem. Tylko że teraz są po 320zł http://mewi-gum.pl/a/A-4.html Mysle że warto te kilka złotych dołożyć niż kupić zz wyższej półki
dariodario Opublikowano 17 Listopada 2010 Opublikowano 17 Listopada 2010 Nie zawsze droższe jest lepsze. Przeważnie droższe jest przereklamowane
Madoń Opublikowano 17 Listopada 2010 Opublikowano 17 Listopada 2010 Nie zawsze droższe jest lepsze. Przeważnie droższe jest przereklamowane nie zawsze, ale w przypadku opon raczej się to sprawdza, przynajmniej według testów
!Tommy Opublikowano 17 Listopada 2010 Opublikowano 17 Listopada 2010 jeżdze na GoodYear UG7+ i powiem że są rewelacyjne. Bieżnik w kształcie choinki nadwyraz dobrze sprawdza się w tej oponie
dariodario Opublikowano 17 Listopada 2010 Opublikowano 17 Listopada 2010 Nie zawsze droższe jest lepsze. Przeważnie droższe jest przereklamowane nie zawsze, ale w przypadku opon raczej się to sprawdza, przynajmniej według testów z tą różnicą że do testów prawie zawsze biorą opony czołowych marek. Ciekawe dlaczego?a jak nie wiadomo dlaczego to zawsze chodzi o kasę i to nie małą. I za testy płaci przeważnie producent opon. A opony z dalekiego wschodu oczywiście nikt pod uwagę nie bierze. A szkoda bo po takich testach napewno zamieszają rynkiem.
k0za Opublikowano 17 Listopada 2010 Opublikowano 17 Listopada 2010 Nie zawsze droższe jest lepsze. Przeważnie droższe jest przereklamowane nie zawsze, ale w przypadku opon raczej się to sprawdza, przynajmniej według testów z tą różnicą że do testów prawie zawsze biorą opony czołowych marek. Ciekawe dlaczego?a jak nie wiadomo dlaczego to zawsze chodzi o kasę i to nie małą. I za testy płaci przeważnie producent opon. A opony z dalekiego wschodu oczywiście nikt pod uwagę nie bierze. A szkoda bo po takich testach napewno zamieszają rynkiem. Co za bzdura. Widziałem kilka ładnych testów, choćby w tygodniku motor. Opony ze wschodu ZAWSZE kryją ostatnie miejsca tabeli.
dariodario Opublikowano 17 Listopada 2010 Opublikowano 17 Listopada 2010 Nie zawsze droższe jest lepsze. Przeważnie droższe jest przereklamowane nie zawsze, ale w przypadku opon raczej się to sprawdza, przynajmniej według testów z tą różnicą że do testów prawie zawsze biorą opony czołowych marek. Ciekawe dlaczego?a jak nie wiadomo dlaczego to zawsze chodzi o kasę i to nie małą. I za testy płaci przeważnie producent opon. A opony z dalekiego wschodu oczywiście nikt pod uwagę nie bierze. A szkoda bo po takich testach napewno zamieszają rynkiem. Co za bzdura. Widziałem kilka ładnych testów, choćby w tygodniku motor. Opony ze wschodu ZAWSZE kryją ostatnie miejsca tabeli. nie widziałeś a czytałeś. A to jest różnica.
Gość zim Opublikowano 17 Listopada 2010 Opublikowano 17 Listopada 2010 nie widziałeś a czytałeś. A to jest różnica. To co polecasz ?
dariodario Opublikowano 17 Listopada 2010 Opublikowano 17 Listopada 2010 Polecam rozwagę. Co bym nie polecił to się znajdą ci co mają ug7 i alpin3 lub 4 i będą mówić że te są najlepsze. Zbytnio testom w gazetach to niewierze bo napiszą i wydrukują tego co więcej zapłaci. Polegam na opiniach w rodzinie i u znajomych. I naprawdę tanie opony nie są wiele gorsze jeśli chodzi o zimę. A jeśli się komuś wydaje że ug7 i alpin3 i inne drogie opony dają gwarancje przyczepności to się mylą. Ale jak się już ktoś znajdzie w rowie czy na drzewie jadąc na takich kołach to już tego na forum nie napisze. Bo poco żeby się śmiali. Wracając co mogę polecić napewno nie dębica frigo 2 !chociaż na śniegu jest super. Kolega ma nokian i mówi że są ok. Brat ma barum i też nie narzeka ale przecież nie ma sensu cały ten wątek bo i tak każdy chwali co ma.
arielo Opublikowano 17 Listopada 2010 Opublikowano 17 Listopada 2010 Dużo zależy też od specyfiki jazdy kto gdzie mieszka itd. U mnie na wioskach gdzie drogi są raczej słabo odśnieżane służbowym Focusem na Kleberach stałem w zaspach, prywatnym Aurisem na Nokianach jechałem. Duże znaczenie w tej oponce ma zapewne fakt, że ma z jednej strony lamelki w przeciwną stronę. Ci którzy mają do czynienia z błotem pośniegowym i częstą jazdą po mieście nie dziwie się, że chwalą wszystkie UG7 itd. Ja wjeżdzając do miasta i łapiąc kałużę wiem, że mam trzymać Nokiana twardo w ryzach bo inaczej przyjmuje wodę niż inne - jednak to na śniegu wolę czuć się bezpieczniej. Każdy wybiera oponę pod swoje najczęściej spotykane warunki na drodze i tyle. Z czystym sumieniem polecam Nokiana - nie spotkałem się, żeby ktoś nie był zadowolony stosunek jakość/cena naprawdę wysoka. 5 opon Nokiana WR G2 jest tańsze niż 4 opony UG7
ARKAS6 Opublikowano 17 Listopada 2010 Opublikowano 17 Listopada 2010 Ja polecam uniroyal 66 według mnie bardzo dobre oponki i cena także atrakcyjna,w rozmiarze 195/65/15 :good: :good: :good: :good: :good:
Madoń Opublikowano 17 Listopada 2010 Opublikowano 17 Listopada 2010 Polecam rozwagę. Co bym nie polecił to się znajdą ci co mają ug7 i alpin3 lub 4 i będą mówić że te są najlepsze. Zbytnio testom w gazetach to niewierze bo napiszą i wydrukują tego co więcej zapłaci. Polegam na opiniach w rodzinie i u znajomych. I naprawdę tanie opony nie są wiele gorsze jeśli chodzi o zimę. A jeśli się komuś wydaje że ug7 i alpin3 i inne drogie opony dają gwarancje przyczepności to się mylą. Ale jak się już ktoś znajdzie w rowie czy na drzewie jadąc na takich kołach to już tego na forum nie napisze. Bo poco żeby się śmiali. Wracając co mogę polecić napewno nie dębica frigo 2 !chociaż na śniegu jest super. Kolega ma nokian i mówi że są ok. Brat ma barum i też nie narzeka ale przecież nie ma sensu cały ten wątek bo i tak każdy chwali co ma. Czyli ludzie, którzy kupują drogie opony są mało rozważni? Myślisz, że kupiłem micheliny i świruje tutaj, że dużo dałem, czy co? Otóż moja mama ma Hankook u siebie i w zeszłym roku, na śniegu była tragedia, jak dla mnie oczywiście, bo na naszej ulicy nie odśnieżanej miałem bardzo poważne problemy z płynnym poruszaniem się, mój brat nie pamiętam jakie miał ale wiem, że jedne z tych tańszych bo dostał je razem z autem, mimo, że nie były dojechane zmienił na continental i różnica chociażby w uciągu na śniegu była kolosalna... W poprzednim aucie miałem barum czyli ta niższa półka i jeśli chodzi o trakcje to ruszałem bez problemu i nie powiem były świetne, z każdej zaspy wyjechałem. Z drugiej strony mój ojciec ma bridgestone i nie narzeka. Dlatego nie wmówisz mi, że tańsze opony są lepsze od tych z czołówki chociażby gazetowych testów. Zdarzają się wyjątki ale nie jest to regułą. Kupując michelin myślę i myślałem, że będą dobre, póki co są. Po prostu nie chciałem ryzykować kupując tańsze, bo co gdyby okazało się, że są kiepskie?. Dlatego wolałem zapłacić więcej i mieć większą pewność, że opony sprostają moim wymaganią. Może zastanów się też, czy Ty masz dobre porównanie, skoro z tego co piszesz masz do czynienia tylko z tymi tańszymi oponami? :gwizdanie: bo ja nie chwale tego co mam tylko to co jest w mojej ocenie najlepsze, a porównań mam sporo. Podsumowując: moim zdaniem w większości wypadków droższe opony są lepsze niż te tańsze i nie mówię tego patrząc na cenę, a ich właściwości jezdne. Z mojej strony to tyle, bo ile osób tyle opinii. Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi