Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Jak jeździ AFN z turbem AWX bez wirusa?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czeka mnie regeneracja turbo lub wymiana na inne i tutaj pytanie jak będzie się zachowywał silnik z turbem od AWX na ori sofcie,

chodzi mi głównie o to czy lag większej turbiny będzie szczególnie odczuwalny

tzn czy będzie mół na niskich obrotach.

Proszę o opinie tych co jeździli z tą suszarą bez wirusa.

Uprzedzając pytania po co turbo AWX bez programu,wirus jest w planach ale na razie trwa zbieranie funduszy :decayed:

Pozdrawiam

Opublikowano

jeździłem kiedyś AFN'em z turbiną od AWX/AVF jakieś dwa tygodnie bez korekty i nie zauważyłem spadku mocy....powiem więcej autko szło nieco lepiej z tego co pamiętam to na hamowni przed korektą softu (czyli na turbinie AWX+kat out) 120 kunia wypluło

Opublikowano

jezdzij ... nie odczujesz prawie zadnej roznicy ...

Opublikowano

Może nie 100% na temat bo mam AVF (130)ale po założeniu turbo od BRB (170)nic nie czułem (auto było po programie - ale robionym pod turbo AVF) Hamownia wypluła 3 konie więcej ,ale odstęp między pomiarami to 2 lata no i inna hamownia.Zadnej różnicy organoleptycznej.

Różnica jest dopiero po programie pod konkretne graty , Ty z tej turbiny więcej wyciśniesz niż z ori.

Opublikowano
  • Autor

Dzięki wszystkim za opinie. No to szukamy turba AWX :evil:

Opublikowano

GT1749VA z silnika AWX ma identyczną część gorącą turbiny jak ta z GT1749V. Ma tylko większe koło kompresji na części zimnej. Więc w stosunku do VNT15 z AFN niewiele większą bezwładność, a większy wydatek górą.

Tu masz Passata B4 AFN po zamontowaniu turbiny GT 1749VA + kolektor dolotowy z PD + wybicie kata. Program ten sam co na VNT15 (1,2 bara), przybyło 20Nm, 7 KM i całkowicie znikł dym:

8ad5fae58669d171m.jpg

Tu jest turbo z przejściówką na wąż z opaską:

df89b10fb852d490m.jpg

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Nabyłem już turbinkę AWX wraz z przejściówką na wąż :decayed:

No i mam pewne obawy co do szczelności tej redukcji, jest tam niby oring ale sama przejściówka wchodzi dość łatwo po podpiłowaniu tych 2 śrubek co wchodzą w wyżłobienia w muszli.

Może trzasnąć to połączenie czerwonym silikonem (temp od -63 do 370) dla pewności, dobry to pomysł?

Opublikowano

No i mam pewne obawy co do szczelności tej redukcji, jest tam niby oring ale sama przejściówka wchodzi dość łatwo po podpiłowaniu tych 2 śrubek co wchodzą w wyżłobienia w muszli.

Może trzasnąć to połączenie czerwonym silikonem (temp od -63 do 370) dla pewności, dobry to pomysł?

gdzie i za ile turbinke kupiłeś ??

możesz na PW :decayed:

Opublikowano

Jeśli brałeś przejściówkę ode mnie to powinna idealnie pasować. Ja mam bez silikonu i tylko mi się delikatnie poci.

Jak chcesz to obleć silikonem i będziesz miał problem z głowy.

Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

ja po wymianie VNT15 (AFN) na turbinę AWX w swoim AFN po wirusie nie zauważyłem większych zmian, co potwierdziła hamowania..

jednakże turbina AWX lepiej regulowała doładowanie, moze dlatego że nowa, a może dlatego że gruszka jest większa.. w każdym razie mozna zakładac i jeździć

Opublikowano

kolego śrubki tak dopilowujesz zeby ciasno wcisnać przejscowke a potem dokup sobie zabezpieczenie org w aso koszt 5 pln i wtedy masz pewnosc ze ci nie wyskoczy silikon sobie daruj

Opublikowano

Ja m moim avf wsadzilem turbine od brd i muste powiedziec ze na ori sofie dol byl taki sam natomiast gora byla troche lepsza.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Ja jeździłem swoim byłym AFN na turbinie od AWX i nie zauważyłem żadnego dołka mocy..górki raczej też nie :wink4:

Opublikowano

dołączę się - czyli mogę jeździć na BRD - ori soft AFN sobie poradzi z wysterowaniem zanim zrobię program ?

Opublikowano

Poradzić poradzi.Będzie slaby dół ,lepsza góra

Opublikowano

ja do atj wsadziłem gt1749VA i też nie widzę wielkiej różnicy, może jedynie taka że od 140km/h trochę lepiej idzie.

Zobaczymy po prgramie ;)

Opublikowano

Ja też mam turbo 130 i tez nie zauważyłem zmiany. jeździ się jak na GT15.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

polecam jeszcze zmianę kolektora ssącego na ten od 130KM, widziałem ostatnio że jeden z forumowiczów ma taki do sprzedania za śmieszne pieniądze a efekt jest naprawdę dobry co mogą potwierdzić inni którzy go założyli :)

[br]Dopisany: 21 Marzec 2010, 18:07_________________________________________________http://www.a4-klub.pl/smf/all_b5_sprzedam_kssacy-t123789.0.html podsyłam link bo koszt jest niewielki a efekt niezły :)

Opublikowano

Kolektor pasuje plug&play??

Drugie pytanie za 100pkt - czy Garrett 1749VA Made In Romania to jest dobra jakosc? Bo sa jeszcze Włoskie...

Co o tym sadzicie?

Opublikowano

Kolektor pasuje plug&play??

Drugie pytanie za 100pkt - czy Garrett 1749VA Made In Romania to jest dobra jakosc? Bo sa jeszcze Włoskie...

Co o tym sadzicie?

Kolektor pasuje ale idąc dalej musisz wywalić EGR(wstawić przejściówkę). Z tego co były opinie na necie to ponoć te z Romani sa gorsze jakościowo.