Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Diesel - Audi czy BMW?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam,

niedawno na gieldzie wypatrzylem ladne BMW E39 525TDS, na poczatku spodobala sie ojcu (wiadomo, ja jestem za Audi :) ) ale pozniej zaczela podobac sie i mnie. niby TDS to stary konstrukcyjnie silnik ale po tym co wyczytalem tutaj i na AKP - kieruje sie bardziej w strone BMW! wszyscy narzekaja na 2.5TDI, ciagle przewija sie wymiana walkow, hydrauliki, troche przerazaja mnie te koszty. z tego, co wyczytalem na polskim forum Bawarskiej marki, takich problemow TDS a tym bardziej D nie ma... przy Audi trzyma mnie quattro, bo Bemka w wersji x to niezly okaz, ale quattro to nie obowiazek a ja chcialbym miec auto spore, w miare szybkie i wygodne. co prawda za ta kaske (30-35k) mozna kupic A4 na ladnym wypasie, a moze nawet S4 (na tym etapie wolalbym diesla - mniejszy stres przy tankowaniu :D ) ale ja do porownania biore raczej A6 i BMW serii 5 (ale A-czworka bron Boze nie pogardze!!). jak to jest z tymi dieslami? jezdzil ktos TDSem lub D w BMW serii 5 i ma porownanie do 2.5TDI?

Opublikowano

D jest ok ma mój staruszek i moi koledzy też śmigają ale TDS to jest lipa stare silniki które się je.... (pękają głowice i inne historie)

Opublikowano

2.5 TDS to lipa straszna co innego 3.0 D którym jeżdziłem i wymiata strasznie szczególnie w serii 3

Opublikowano

szwagier ma beemke 2.5 tds i ciągle koło niej robi i pomało zaczyna go to w kur........ć. :grin:

Opublikowano

525tds to padaczka,ale 530d to jest OK.Mój kumpel ma 530d jezdzi juz 3lata ta bmka ma juz 240tys przebiegu a sam nią zrobił cos około 100tys i nic sie nie psuje

Opublikowano

Ja bym poszedł raczej w strone Audi, sam jestem posiadaczem A4 2,5 Tdi i jak do tej poryz silnikiem żadnych problemów nie miałem (tylko w skrzyni tiptronic zatarła się jakaś panewka i olej wywaliło, ale już w przyszłym tygodniu będzie naprawiona). Odnosnie wałków to owszem maja tendencje do wycieranie, ale w dużym stopniu związne jest to także z eksploatyacją samochodu wymiana oleju, jakość oleju a przede wszystkim terminowość wymian. W moim audi widnieje przebieg 191 i narazie spokój teraz czeka mnie wymiana rozrządu więc sprawdze takze owe wałki, zobzczymy co kryje się pod pokrywami.

Pozdrawiam

Opublikowano
  • Autor

wlasnie zniechecaja mnie te walki i szukanie egzemplarza wolnego od wad, z tego co napisal Piotruś z AKP, nie ma na to reguly i kazdemu moze sie trafic a ja nie dysponuje gotowka na B6, w ktorych wady te wystepowaly rzadziej.

mialem okazje przejechac sie 525d znajomego i lata to swietnie, w srodku jest bardzo cicho a Beemka dobrze trzyma sie drogi (pod warunkiem nie przesadzania z gazem oczywiscie ;) ), niestety nie mam porownania do 2.5TDI w A6 czy A4. seria 3 mnie nie interesuje, chyba, ze M3 E46 :D

na forum BMW TDSa chwalili, ktos tam wspomnial, ze pekla glowica ale nikt nie wspomnial nic wiecej :)

Opublikowano

No o bmkach slyszalem duzo ze wlasnie sie srają TDS, audi 2,5 tdi osobiscie bym tez nie kupil :tongue: Najlepiej to by bylo albo A6 (

jesli chcesz wiekszą loche :grin: ) 1,9TDi i chips lub drugi A4 1,9 TDI 115 KM . Rozumiem ze avanty nie wchodzą w gre ?? Bo jest jedna która mi sie bardzo podoba - A4 1,9TDI 115 KM - 6 biegow, Quattro, ale AVANT -

http://moto.allegro.pl/item201740488_audi_a4_kombi_1_9tdi_quattro_2000r_dw_auto_pl.html

:quattro:

Opublikowano

Ja jakbym miał kupowac bmw w dieslu to tylko 3,0

Opublikowano

525 tds nie robi, co innego 3.0 ale tych jest mało i są cholernie wymęczone; osobiście miałem betę e39 i nigdy nikomu nawet wrogowi nie polecam ogólny dramat - skazanie na aso i do tego ten bazarowo - cinkciarski styl....; zdecydowanie odradzam. zastanawiałbym się nad :audi: lub volvo :cool:

Opublikowano
  • Autor

A4 + chips - ok, ale musialoby kosztowac sporo ponizej tych 30k, zeby zostala mi jakas kasa na chipowanie. Avant moze byc, chociaz preferuje sedany :)

volvo odpada - nie podoba mi sie profil marki (w volvo widze grubszego pana pod 50-tke a nie 19-latka :D ). chyba, ze mialoby to byc nowe S40 lub S60, ale to nie moja kasa :)

stachu - co takiego dzialo sie z Twoja E39? moj kolega o jego 525d mowi w samych superlatywach - podobno nic tam sie nie dzieje...

nadal meczy mnie ta 525TDS z gieldy :) najlepsze w niej jest to, ze na wyposazeniu nie ma tylko navi, jest skora, manual (to co lubie :) ), alufelgi, xenon, neonowe lampki tylne, pelna elektryka...

Opublikowano

pet3r

zrobisz jak uważasz ale wszyscy tu Ci odradzam nie ogólnie BMW ALE SILNIK 2,5 TDS !!!

Opublikowano

Za 30-35k zainwestowałbym w A4 1.9TDI po II lifcie i trochę kasy poszłoby w silnik. Tak do 180KM :grin:

A co do bumek, to ostatnio zacząłem chorować na E46, ale bez jakiegokolwiek tuningu (optycznego)... :polew: Po prostu bardzo mi się podoba i jest duużo tańsza od B6 (starsza).

Jak chodzi o serwis BMW w Kaliszu, to nie ma problemu ze skazaniem na ASO. Wystaczy podjechać do Kordelasińskiego, specjalizują się w BMW, ale robią też wszystkie inne auta, warsztat robi wrażenie lepsze od niejednego ASO...

Opublikowano
  • Autor

Za 30-35k zainwestowałbym w A4 1.9TDI po II lifcie i trochę kasy poszłoby w silnik. Tak do 180KM :grin:

A co do bumek, to ostatnio zacząłem chorować na E46, ale bez jakiegokolwiek tuningu (optycznego)... :polew: Po prostu bardzo mi się podoba i jest duużo tańsza od B6 (starsza).

gdybym cala gotowke mial u siebie w kieszeni, zrobilbym tak samo, niestety ja nie dysponuje caloscia a ojciec, ktory doklada do interesu (tak wlasciwie to doklada wiekszosc :P ) nie zgodzilby sie na takie cos, nawet nie chce mi sie go przekonywac :)

E46 - juz pisalem, jesli M3 to tak :D 330d tez byloby ok w ostatecznosci, jednak porownujac A4 do E46 - wybralbym A4 z quattro - do A4 mam sentyment, w koncu bylo to moje pierwsze auto :) jesli chodzi o stylistyke - BMW podoba mi sie bardziej w porownaniu 5 E39 z A6 C5.

oczywiscie nie o stylistyke tu chodzi bo obydwa auta maja swoje style, ktore moga sie podobac lub nie a z fotela kierowcy widac tylko wnetrze oraz slychac i czuc to, co siedzi pod macha - i to jest wazne w samochodzie :) chyba, ze znajde sprawne, bezwypadkowe S4 B5 w kwocie sporo ponizej 30k PLN (pomarzyc zawsze mozna :polew: :polew: ) - wtedy postaram sie o S4 :grin:

Opublikowano

Głowice się rozsypują w 2.5 TDS, jak dostaniesz 2.5 TDI z przebiegiem poniże 200 tys, ale prawdziwym to będziesz zadowolony z TDI :audi:

Pozdrawiam

Opublikowano

majac do wyboru:

silniki Audi : 1.9 TDI/2.5 TDI

silniki BMW :2.5 TDS/3.0 d

jedyny i słuszny wybór to 3.0 d ... i nic innego .... !

p.s reszta nie dorasta do piet temu silnikowi ...

Opublikowano

no to jest dość oczywiste, nawet czytając wypowiedzi poprzedników.

A jak bys ustawił całą resztę, hę? :cheesy:

Opublikowano
  • Autor

rzeczywiscie, dam sobie spokoj z TDSem, zaczne szukac 3.0d bo na 2.5d mnie nie stac :)

spanky, jak z ta klasyfikacja diesli?? :)

Opublikowano

no to jest dość oczywiste, nawet czytając wypowiedzi poprzedników.

A jak bys ustawił całą resztę, hę? :cheesy:

rzeczywiscie, dam sobie spokoj z TDSem, zaczne szukac 3.0d bo na 2.5d mnie nie stac :)

spanky, jak z ta klasyfikacja diesli?? :)

oto moja osobista klasyfikacja. (od najgorszego do najlepszego)

1- 2.5 TDS

2- 1.9 TDI(VP37)/2.5 TDI V6 AKN/AFB

3- 1.9 TDI(PD)/2.5 TDI V6 AKE+seria B

4- 3.0 d .

p.s poz 2 i 3 -kwestia zasobnosci portfela :wink:

Opublikowano

Volvo bezpieczniejsze :grin:serio mocne auta chodzi o czołowe zdezenia