Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Instalacja modułu pamięci ustawień fotela kierowcy i lusterek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Lusterka często mają wymienione wkłady. Do B6 pasują też wkłady od A6 C6 z pierwszych lat produkcji. Uważaj też na lusterka z anglików.

No właśnie mozna sie naciac kupujac na allegro bo ieraz widze ze pisze ze ma 10p a patrzac na zdjecia to nie ma ani czarnej uszczelki ani przyciemnionej ramki wokol wkładu. Czy moze sie myle i jak ma te 10p to napewno ma fotochrom?
Opublikowano

Ma instalacje pod fotochrom

To ze jest 10 pin nie swiadczy o tym ze jest wklad fotochrom. Sam mam ori lusterka 10 pin a wklady grzane . To ze ktos pisze ze 10 pin to polowa sukcesu. Jesli na zdj jest czarna obwodka albo przyciemnione brzegi wtedy wiadomo ze fotochrom:)

Opublikowano

Fotochrom nie musi mieć 10 przewodów obsadzonych we wtyczce .

Fotochrom ma 7 przewodów (oczywiście jeśli ktoś nie podmienił szkieł na zwykłe)

10 Przewodów to fotochrom+ składanie lusterek

14 fotochrom + składanie + pamięć

5 przewodów zwykłe + grzanie

(grzanie występuje w każdym lustrze ale już nie w każdym wkładzie-skzle)

Jeszcze jedna uwaga Pinów to może sobie mieć i 16 bo tyle mogą mieć wtyczki.

Ważna jest ilość przewodów wychodzących z wtyczki a nie Piny czy miejsca na Piny we wtyczce

Opublikowano

Teraz juz wszystko wiem [emoji4] Bardzo wam dziekuje [emoji4]

Opublikowano

Nikt nie odp na moje pytanie ,ale już sprawdziłem może komuś się przyda ,sterownik z anglika jest taki sam.

Mam kolejne pytanie,mam 2 kpl foteli w pełni el sterowane ,są różne typy silniczków w jednym jest pod pamięć drugi bez.Jeden kpl jest w skórze i ma silniczki 2pin ,są podgrzewane(te chce mieć w aucie)Drugi kpl to szmaty z silniczkami 4pin bez grzania.Moje pytanie czy wiązka od grzania jest jakoś razem połączona z resztą wiązki ?czy wystarczy od izolować i wpiąć do kostki zielonej ?co zrobić z silniczkami przełożyć pasujące i szukać jednego z4 pinami ,czy przełożyć stelaże ?

Opublikowano

Zależy czy vcds oryginał, mój i wiele chińczyków ma problemy. Warto spróbować Vasem.

Witam, spróbowałem VASem i ACTIA CONNECT i nic, brak połączenia. W komforcie wracają mi błędy 4ch sterowników drzwi mimo iż są 2 i 5 ty błąd to jakiś problem z komunikacją jednoprzewodową. Może z podłączeniem CAN coś pochrzaniłem? Są skręcone i podłączone pod siedzenia na oryginalnych pinach i wg schematu z programu serwisowego a do instalacji CAN wpięte za klimatronicem bo pod wykładziną poprowadziłem przewody do tunelu i spotkały się za radiem. Tragedia bo używamy teraz oboje tego auta i przesuwanie fotela polega na tym że podpinam się przewodami z wsuwkami do silniczka odpinając wtyk i w gniazdo zapalniczki ale tak to nie może wyglądać.

Opublikowano

Tak się właśnie zastanawiam nad tą komunikacją, comfort pewnie dlatego wywala cztery błędy sterowników drzwi, bo masz też tylne szyby elektryczne, a one tak jak przednie są podłączone do tej samej magistrali can :wink: .

Czyli can sterowników foteli podpiąłeś do can która idzie do klimy ? Jeżeli tak to ok. bo to ta sama magistrala, więc wygląda na to, żę podłączenie foteli do can powoduje błędy w komforcie (może jednak coś namieszałeś)

To teraz nasuwa się jeszcze pytanie czy wszystko jest ok. ze sterownikami pod fotelami, bo wygląda na to jakby "nie żyły"...

Przejrzałem schematy i wygląda na to, że działają Ci tylko te silniki w fotelach w których regulacji nie ma udziału sterownik fotela.

I wracamy do początku, może jednak to przesuwanie fotela powinno działać po podłączeniu samego zasilania....

Zajrzyj pod fotele sprawdź instalację i wtyczki, może tam jest coś namieszane...

Opublikowano

Qrcze walczyłem z tymi fotelami jeszcze zanim były założone ale nie ma przejścia z zasilania do silników przesuwu PT, myślę że wiązka do tych silników wychodzi właśnie z modułów. Musiałbym mieć strasznego pecha żeby oba nie żyły ale nie wykluczam tego. 4 piny jak się dowiedziałem są tylko po to że na dwóch jest zasilanie zamieniane PT a te dwa cieńsze to przeciążenieniówki bo nie wydaje mi się by tam jakieś czujniki halla były do pozycjonowania. Zresztą po podaniu zasilania bezpośrednio do tych grubszych fotel się przesuwa a po zamianie na odwrót pinów przesuwa się w drugą stronę. Teraz akurat cierpię z powodu wypadnięcia dysku w kręgosłupie i moje możliwości poruszania są bardzo ograniczone ale jak dojdę do siebie to podłączę wtyczkę lewego fotela i sprawdzę czy on też nie działa prawidłowo. Na razie mam tam wpiętą wiązkę by móc przesuwać fotel po podaniu zasilania z zapalniczki ale zagłówek też nie chodzi więc uznałem że oba nie działają gdyż zasilanie silników zagłówków też idą z modułów. Jak odepnę wiązkę i przypnę wtyczkę sprawdzę wszelkimi możliwymi kompami jakie mam bo potem wypiąć wtyk i wpiąć się z wiązką to sztuka cyrkowa i potrzebne małe rączki. Wydaje mi się że wymyślono tak że jak ktoś chce wsiąść do tyłu to wtedy moduł chowa zagłówek i przesuwa fotel do przodu dla wygody a potem wraca na miejsce po rozłożeniu oparcia.

Dzięki za zainteresowanie, mam nadzieję że w końcu w grupie siła i wygramy walkę z tymi cholernymi fotelami. Nie kupiłem ich dla kozactwa bo wolałbym manualne ale znajdź człowieku sportzitze manualne i jeszcze w kolorze jasny beż. Kupiłem co było. W tym drugim mam manualne sportzitze ale czarne a takich pełno na Alledrogo.

Opublikowano

@mbedi

Tu masz pomocny temat jesli chodzi o pamiec foteli i jak to wszystko spiac

Praktycznie jest to samo co w sedanie oraz avant

http://a4-klub.pl/index.php?/topic/75237-all-b6b7-instalacja-modulu-pamieci-ustawien-fotela-kierowcy-i-lusterek/?p=1217834#entry1217834

Aby wpiąć się do czerwonej kostki pod fotelem kierowcy – trzeba będzie podnieść podłogę. Zaczynamy od odpięcia minusowej klemy akumulatora (będziemy odpinać wiązkę airbag – żółta wtyczka pod fotelem – ponoć wystarczy nie włączać zapłonu ale lepiej nie kusić losu). Odkręcamy fotel (4 śruby XZN 10 - gwiazdka 12 ramienna) – odpinamy kostki i kładziemy fotel na tylnej kanapie (dzięki temu oszczędzamy sobie dodatkowej zabawy z demontażem pasów i słupka B).

frontseat.jpg

seatback.JPG

Teraz można brać się za podłogę – po podniesieniu przydaje się coś do zablokowania wykładziny tak aby nie przeszkadzała zbytnio przy manipulowaniu w strefie podłogi. Baniak na płyn do spryskiwaczy w moim przypadku spisał się idealnie :)

underthefloor.JPG

Wyjmujemy czerwoną kostkę wciskając ją w kierunku podłogi (z boku trzymają ją dwa plastiki – wystarczy je odchylić). W zasadzie aby ułatwić sobie montaż – można wysunąć wszystkie kostki i przeciągnąć je w okolice komfortu – łatwiej będzie przerabiać wiązkę. Kable prowadzone są w plastikowym kanale – aby je wyciągnąć trzeba odpiąć dwa plastikowe górne zapięcia.

harnessholders.JPG

redconnectorremove.JPG

Aby umożliwić instalację nowych pinów odbezpieczamy kostkę wysuwając zabezpieczenie (różowy plastik).

Zależnie od wyposażenia w naszym aucie – kostka będzie różnie obsadzona. Najbogatszy wariant to:

redconncetorpins.JPG

Pin 1: N/C
Pin 2: Zasilanie lampki przestrzeni nóg pasażera za kierowcą
Pin 3: Masa lampki przestrzeni nóg pasażera za kierowcą
Pin 4: Zasilanie elektryki fotela
Pin 5: Masa elektryki fotela
Pin 6: CAN High (sygnał ze sterownika memo)
Pin 7: CAN Low (sygnał ze sterownika memo)
Pin 8: N/C
Pin 9: Linia diagnostyczna sterownika memo
Pin 10: Połączenie sterownika memo ze sterownikiem drzwi kierowcy

Zatem dodając instalację pamięci uzupełniamy kostkę o piny 6,7,9 i 10. Schemat połączeń wygląda następująco:

driverdiagram.jpg

Tutaj zatrzymam się na chwilę – jeśli fabryczne fotele były obsługiwane całkowicie manualnie (brak sterowania odcinkiem lędźwiowym) trzeba będzie dołożyć także piny 4 i 5 (zasilanie i masa elektryki fotela). Osoby które posiadały wcześniej elektryczne sterowanie lędźwiami mają już przygotowaną instalację (jeśli chodzi o zasilanie i masę sterownika pamięci – tutaj też mamy spokój jeśli nabyliśmy fotele z fabryczną instalacją memory – dodanie obsługi pamięci do foteli w pełni elektrycznych nie posiadających sterownika opiszę w dalszej części poradnika).

Aby sterownik pamięci mógł komunikować się z pozostałymi modułami wymagane będzie podpięcie się do szyny CAN Komfort (Low i High). Teoretycznie powinniśmy wpiąć się w niebieską 32-pinową kostkę w zegarach (pin 17 = High, pin 18 = Low) – w moim przypadku podłączyłem się znacznie bliżej mostkując się z wiązką CAN sterownika PDC (kable prowadzone są przy module komfortu czyli praktycznie zaraz przy gniazdach wiązki fotela). Szukamy kabelków pomarańczowo/brązowego (CAN Low) o raz pomarańczowo/zielonego (Can High) – kabelki te będą skręcone. Tniemy i zachowując zasadę nie rozplatania tego przewodu na długość większą niż 50mm łączymy poszczególne sygnały CAN z odpowiednimi przewodami z czerwonej wtyczki.

CANconncection.JPG

Następnie podpięcie K-Line w 15 pin gniazda diagnostycznego (teoretycznie można do tego celu znów wykorzystać wiązkę PDC – oczywiście zakładając że autko posiada ten system). Osobiście mostkowałem się z kablem diagnostycznym (zielono/niebieski) tuż przed gniazdem

diagconnector.JPG

I to już wszystko – ze składaniem nie powinno być problemów – wszystko w odwrotnej kolejności. Jedyne o czym mogę wspomnieć to potrzeba nauczenia modułu pamięci VINu Waszego auta. Po podpięciu się VAGiem do sterownika pamięci (36) należy wejść w adaptację (10) -> kanał (7x). W polu New Value wpisać wartość 20771 – sprawdzić czy sterownik ją przyjmie (Test) a następnie zapisać (Save). Prawidłowe kodowanie (07) sterownika pamięci to 00002.

http://a4-klub.pl/index.php?/topic/79296-lista-modulow-komfortu-z-opisem-funkcji/#entry1296992

Kodowanie modułu komfortu

Wybieramy opcję CODING 07 (aby aktywować dane funkcje dodajemy do siebie poniższe wartości i ich sumę zapisujemy jako kodowanie sterownika):

+1 – aktywacja alarmu (wersja dla UK i Irlandii)
+2 – potwierdzenie aktywacji/deaktywacji alarmu przez odpowiednią sygnalizację diody w drzwiach kierowcy
+4 – selektywny centralny zamek (podczas otwierania auta z pilota, jedno naciśnięcie przycisku otworzy tylko drzwi kierowcy, klapkę wlewu paliwa i wyłączy funkcję SAFE - drugie naciśnięcie otworzy pozostałe drzwi oraz odblokuje zamki maski i bagażnika)
+8 – aktywacja alarmu
+16 – blokada zamka klapy bagażnika po przekroczeniu 5km/h (zamek odblokuje się automatycznie po zwolnieniu poniżej 5km/h)
+32 – blokada zamków wszystkich drzwi po przekroczeniu 10km/h (zamki zostają otwarte dopiero po wyjęciu kluczyka z zapłonu, bądź przez manualne otworzenie drzwi przy pomocy przycisków zamka centralnego w tapicerce drzwi kierowcy)
+64 – aktywacja dodatkowych funkcji modułu komfortu (możliwość otwierania/zamykania szyb oraz szyberdachu przy pomocy zamka w drzwiach i pilota)
+128 – pojazd z kierownicą po prawej stronie
+256 – aktywacja czujników zbicia tylnych bocznych szyb (tylko dla nadwozia Avant wyposażonego w fabryczny alarm)
+512 – potwierdzenie udanego zamknięcia wszystkich zamków przy pomocy pilota przez pojedyncze mrugnięcie kierunkowskazami
+1024 – dodatkowe potwierdzenie aktywacji alarmu przez pojedynczy sygnał dźwiękowy z syreny alarmu
+2048 – zasady dot. zasilania podnośników szyb (po wyłączeniu zapłonu i wyjęciu kluczyka ze stacyjki podnośniki szyb będą zasilane jeszcze przez 10 minut lub do czasu aż nie zostaną otwarte drzwi)
+4096 – dodatkowe funkcje przeciwwłamaniowe W przypadku otwierania auta kluczykiem zostaną odblokowane tylko drzwi kierowcy, pozostałe drzwi i zamki zostaną odblokowane po włączeniu zapłonu. W przypadku gdy auto posiada fabryczny alarm po otwarciu drzwi kierowcy kluczykiem – zapłon musi zostać włączony w ciągu 15 sekund (w przeciwnym przypadku nastąpi wyzwolenie alarmu).
+8192 – wyłączenie funkcji SAFE (tylko dla USA i Kanada – wersje samochodów przeznaczone na ten rynek mają tylko jeden silnik w zamku, pozostałe auta mają dwa – jeden zamyka zamek a drugi aktywuje funkcję SAFE czyli brak możliwości odblokowania auta z wewnątrz - włącznik w tapicerce drzwi kierowcy - po zamknięciu samochodu pilotem lub kluczykiem)
+16384 – informacja dla silników szyb o zamontowanych szybach dwuwarstwowych

Adaptacja modułu komfortu

Wariant modułu komfortu – ADAPTATION 10, kanał 61:

0 – bez dodatkowego oświetlenia przestrzeni stóp, szyby tylnych drzwi w elektryce
1 – bez dodatkowego oświetlenia przestrzeni stóp, szyby tylnych drzwi w korbach
2 – dodatkowe oświetlenie stóp, szyby tylnych drzwi w elektryce
3 – dodatkowe oświetlenie stóp, szyby tylnych drzwi w korbach

Opublikowano

Witam.

Zwracam się z wielką prośbą do ogarniętych w temacie pamięci foteli. Obecnie mam siedzenia z recaro w pełnej elektryce bez pamięci (zdjęcie silników w załączniku), mógłby mi ktoś określić które z elementów musze zamienić/dokupić, aby pamięć działała? Ma ktoś może do sprzedania gotową instalację do przełożenia? zależy mi tylko na fotelach lusterka są nieistotne.

trugnhfe.jpg

Przeczytałem cały wątek i z tego co rozumiem to potrzebuję: całą wiązkę elektryczna, panel przycisków w drzwiach, moduł pamięci pod siedzenie, wymienić te 3 silniczki na 4pin. coś jeszcze?

Edytowane przez grappi

Opublikowano

I jeszcze jeden silniczek w oparciu. Lacznie 4

Opublikowano

a za co odpowiedzialny jest w oparciu? bo te 3 z dołu to są 3 płaszczyzny: przód/tył, góra/dół i pochylenie. a 4?

Opublikowano

W oparciu za oparcie

Przod gora/dol, przod/tyl, tyl gora/dol, oparcie przod/tyl

Opublikowano

ok dzięki. a znajdzie się ktoś może z Małopolski, kto pomoże mi w przyuczeniu vagiem jak już uzbieram graty, bo w tym jestem kompletnie zielony...

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Wlasnie dokladam zewnętrzny fotochrom. Jakie powinmo byc napiecie na zaciskach przy zewnetrznym lusterku przy pelnym sciemnieniu? Mi pokazuje ok 1V. I ktore kolory przy lusterku odpowiadaja za plus i za minus? czy to nie ma znaczenia bo slyszalem ze jak sie podlaczy na odwrot to tez dziala.

Opublikowano

Nie ma różnicy w podłączeniu kabelków, bo ściemnianie i rozjaśnianie luster polega na zmianie biegunowości. :wink:

Napięcie też masz ok.

Opublikowano

Oto mi chodziło dziękuję

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Panowie taki problem. Dolozylem do foteli pamiec . Zmienilem silniczki,wiazke ,wpiolem modul i jest problem bo dziala tylko grzanie i ledzwia . Przesuw nie reaguje wogule

Silniczki bankowo sprawne bo jak przekladam stara wiazka to wszystko dziala jak nalezy . z tego co zauwazylem to wiazka pod pamiec jest inna

Mial ktos taki problem i chcialby mi pomoc w jego rozwiazaniu ?

Opublikowano

A VAG łączy się z modułem? Jakieś błędy?

Wiązka napewno do A4?

Moduł 8e0?

Opublikowano

Moduł 8E0 959 760 . Mam 2 szt jeden z B6 a drugi z B7 . Ten z B6 byl wyciagniety z fotela z pamiecia . Tak wiazka napewno z A4

Nie mam mozliwosci sprawdzenia Vagiem bo fotele beda dokladane do auta . W aucie nie mam odpowiedniej instalacji